Slovenci so se s Švedi pomerili v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V gosteh so gladko izgubili, doma pa remizirali. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci so se s Švedi pomerili v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V gosteh so gladko izgubili, doma pa remizirali. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Žvižej
"Želje so zanesljivo visoke, na prvenstvih ne želimo samo nastopati, ampak pustiti tudi vidne rezultate. Žreb nam je namenil svetovne prvake, vedno neugodne Nemce in pa Švede, s katerimi smo igrali v kvalifikacijah. Vsekakor bo naš prvi cilj priti iz skupine, kasnejši cilj si bo zagotoviti čim boljše mesto in prenos čim več točk naprej. Najpametneje bo iti korak za korakom, prve tekme so najpomembnejše, želimo si jih dobiti, iti maksimalno na zmago, verjeti v to, kar si bomo zadali, in verjamem, da nam bo tudi uspelo," pa je žreb ocenil slovenski reprezentant Luka Žvižej. Foto: EPA
Slovenci s Španci, Nemci in Švedi

Žreb skupin v modernem kongresnem centru ICE v Krakovu Sloveniji ni bil naklonjen. Res je, da se je izpolnila ena od želja selektorja Veselina Vujovića, to je, da Slovenija ne bo igrala proti nobeni od držav s področja nekdanje Jugoslavije, toda v skupini s Španijo, Nemčijo in Švedsko pot v drugi del prvenstva (tja se uvrstijo po tri reprezentance iz vsake skupine) vsekakor ne bo lahka.

Vujović: Lahko premagamo vsakega
"Strokovnjaki pravijo, da gre za skupino smrti. Gotovo gre za reprezentance izenačene kakovosti, v naši skupini lahko vsak premaga vsakega. Prepričan sem, da lahko vsakega premagamo in se v drugi krog uvrstimo s štirimi točkami. Nikogar se ne bomo ustrašili, pomembno je, da se dobro pripravimo. Na Poljsko odhajamo z željo, da dosežemo najboljši rezultat v zgodovini nastopov Slovenije na EP," je optimističen selektor Veselin Vujović.

Mohorič: Reprezentance so izenačene
"Vseh 16 reprezentanc na EP kaže kakovost in so spoštovanja vredne reprezentance, morda dajem malo prednosti v žrebu Poljakom kot domačinom in Francozom kot aktualnim svetovnim prvakom, vse ostale so nekako izenačene in sposobne premagati vsaka vsako. Odločala bo zasedba, kako bodo poškodbe krojile ekipe, tudi dnevna forma in podpora s tribun. Velike razlike med ekipami ni, morda je na papirju skupina B nekoliko enostavnejša, ampak težko kaj povem, dokler ne vemo, s katerimi posamezniki se bodo ekipe udeležile prvenstva. Primarni cilj je, da premagamo enega od nasprotnikov v skupini, kar bi zadostovalo za eno od prvih treh mest, ki vodijo v drugi del, kjer se križamo s skupino D,"
pa je po žrebu dejal direktor slovenske reprezentance Uroš Mohorič.

Slovenci bodo igrali v Vroclavu
Slovenija, ki je bila pred žrebom uvrščena v četrti boben, bo tekme predtekmovanja igrala v Vroclavu, kjer bodo imeli zlasti nemški navijači veliko podporo. Evropsko prvenstvo bo od 15. do 31. januarja 2016. Naslov brani Francija, ki je lani v finalu z 41:32 premagala Dansko, bron pa je osvojila Španija. Za Slovenijo bo to jubilejni deseti nastop na celinskem prvenstvu.

SKUPINE ZA EP 2016


Skupina A
(Krakov): Francija, Poljska, Makedonija, Srbija;

Skupina B (Katovice): Hrvaška, Belorusija, Islandija, Norveška;

Skupina C (Vroclav): Španija, Nemčija, Švedska, Slovenija;

Skupina D (Gdansk): Danska, Rusija, Madžarska, Črna gora.

Že pred žrebom je bilo jasno, da bo Poljska igrala v skupini A v Krakovu, Hrvaška bo nosilka skupine B v Katovicah, Nemčija bo igrala v skupini C v Vroclavu, Danska pa v skupini D v Gdansku.

Slovenci s Španci, Nemci in Švedi