Luka Žvižej (levo, desno Miha Zarabec) je najizkušenejši mož relativno mlade celjske zasedbe. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Žvižej (levo, desno Miha Zarabec) je najizkušenejši mož relativno mlade celjske zasedbe. Foto: www.alesfevzer.com
Veselin Vujović
Veselin Vujović je lani Zagrebčane popeljal v četrtfinale Lige prvakov. Glede na gladko zmago nad Kielom je Zagreb tudi letos zelo močan. Foto: EPA

Obračuni z Zagrebčani so imeli vedno dodaten "sosedski" naboj in tudi tokrat v Zlatorogu ne bo nič drugače. Hrvaški prvaki, ki jih vodi slovenski selektor Veselin Vujović, v Celje prihajajo z lepo popotnico, saj so nekoliko presenetljivo premagali Kiel (29:22).

"Vsekakor igramo doma in treba jim bo čim prej vsiliti naš sistem igre. Želimo odigrati trdo obrambo, potem pa dosegati gole s hitrim prehodom v napad. Prizadevali si bomo za to, da tekmo dobimo. Obramba bo tista, ki bo prinesla zmago," pred obračunom z Zagrebčani pravi kapetan pivovarjev Luka Žvižej.


Uvodna tekma proti Bešiktašu se je z na koncu gladko zmago razpletla po vaših željah. Je bilo kaj panike, ko so domači na začetku drugega dela povedli s 15:13?
Mislim, da ni bilo nobene panike. Pred seboj smo imeli le en cilj, to je zmaga. Vemo, da je treba odigrati vseh 60 minut na polno. Ne glede na to, kako se razvija rezultat, je treba vedeti, po kaj si prišel.

Kako bi vi ocenili to srečanje? Kaj je bilo dobro, kaj mogoče slabše?
Dober je bil začetek tekme, pa potem obdobje v drugem polčasu, ko smo stisnili in vsilili naš ritem igre. Dosti slabša je bila naša realizacija in pa sredina prvega polčasa, kjer nekako nismo znali odigrati v obrambi tako, kot znamo.

V soboto v Zlatorog prihaja Zagreb, ki je v prvem krogu premagal Kiel (29:22). Vas je presenetila njihova zmaga?
Mogoče zmaga niti ne, pač pa sama razlika in potek tekme. Vemo sicer, da je Zagreb zelo dobra, kakovostna ekipa. Pokazali so eno veliko srčnost in borbenost, s katero so premagali favorita na papirju.

Kielu sta po šest golov zabila Zlatko Horvat in Luka Stepančić. Kdo se vam zdi še najbolj nevaren pri Zagrebčanih?
Poleg že omenjenih je glede na tisto, kar smo lahko videli, neugoden njihov srednji zunanji Domagoj Pavlović. Ti trije so nekako najbolj izstopali na tej tekmi. Sicer pa so kot ekipa poznani po zelo trdi obrambi, srčnosti. Vsekakor gre za moštvo, ki ga je treba spoštovati.

Kako se jih boste lotili?
Če po resnici povem, Zagreba še nismo analizirali. Naše misli so namreč pri sredini tekmi državnega prvenstva proti Krki. Gremo tekmo za tekmo, ne moremo preskakovati ekip v slovenskem prvenstvu. Zagreb pride na vrsto po Krki. Vsekakor igramo doma in treba jim bo čim prej vsiliti naš sistem igre. Želimo odigrati trdo obrambo, potem pa dosegati gole s hitrim prehodom v napad. Prizadevali si bomo za to, da tekmo dobimo. Obramba bo tista, ki bo prinesla zmago, kar se je pokazalo tudi v Carigradu.

Slovenski selektor Veselin Vujović na klopi Zagreba bo najbrž še dodatna motivacija.
Vujović verjetno ne bo neposredna motivacija. Že sam spektakel in Zagreb sta namreč dovoljšni motivaciji. Ne bo šlo za dokazovanje drug drugemu, cilj je pač zmaga.

Prvi krog je prinesel kar nekaj presenečenj. Že omenjeni poraz Kiela, le remi Veszprema, poraz PSG-ja. Očitno so tudi velikani ranljivi. Vidite tudi vi tukaj svojo priložnost?
Res se je zgodilo nekaj presenečenj, pa ne samo v naši skupini. Zagotovo nismo pričakovali izgubljene točke Veszprema na Poljskem in gladkega poraza Pariza v Flensburgu. A to za nas ni nič kaj super, glede na to, da so zmagovali naši neposredni konkurenti za osmino finala. Se je pa pokazalo, da so velike ekipe premagljive. Vsako leto smo v Zlatorogu enega velikana premagali in ne vidim razloga, da nam ne bi uspelo tudi letos.

Aleš Vozel, @vozela1