V izsekih Agassijeve avtobiografije je najbolj udaren del o jemanju rekreativne droge, ni pa jasno koliko časa jo je jemal. Foto: Reuters
V izsekih Agassijeve avtobiografije je najbolj udaren del o jemanju rekreativne droge, ni pa jasno koliko časa jo je jemal. Foto: Reuters
Steffi Graf, Andre Agassi
Po propadlem zakonu z igralko Brooke Shields se je Agassi poročil z nekdanjo prvo damo tenisa Steffi Graf. Foto: Reuters
Andre Agassi
Kako močno je eden najbolj priljubljenih teniških igralcev vseh časov očrnil svojo podobo? Foto: EPA

razburjenje v ZDA.

Sloviti teniški virtuoz Andre Agassi, ki je na veliki teniški sceni v svoji bogati karieri osvojil vse mogoče lovorike, je znova v ospredju medijske pozornosti. Osvojil je osem naslovov na turnirjih za grand slam in je le eden izmed petih igralcev, ki so zmagali na prav vseh štirih največjih turnirjih. Kraljeval je na prvem mestu na lestvici ATP, osvojil pa tudi olimpijsko zlato kolajno (Atlanta 1996).

Ves svoj zvezdniški kapital je postavil pod vprašaj s priznanjem, da je užival prepovedano mamilo metamfetamin ("crystal meth") ter da je leta 1997 lagal v pismu teniškim funkcionarjem, ko je padel na dopinškem testu.

Lagal komisiji ATP-ja
Trdil je, da je mamilo vzel po nesreči, ko je spil kozarec gazirane pijače, pomešane z drogo, svojega pomočnika z vzdevkom Slim, kar pa je bila debela laž, kot je zdaj priznal. S to lažjo je preslepil protidopinško komisijo ATP, da bi si rešil kariero in dobro ime.

"Prosil sem za razumevanje in prizanesljivost ter pripisal iskreno. Seveda sem se počutil nelagodno. Obljubil sem si, da je to zadnja laž. Komisija ATP je pregledala primer in ovrgla postopek," je v knjigi, ki bo izšla 9. novembra, zapisal Agassi.

Ko je bil na dnu, je prekoračil Rubikon
Metamfetamin
je rekreacijska droga, ki se uporablja za "dvig energije" ali občutek vznesenosti. V avtobiografiji je tudi zapisal, da je "Slim" oseba, ki ga je leta med silovitim igralskim padcem seznanila z drogo, ko je na mizico odložila majhno količino prepovedanega praška. "Nekaj sem ga zaužil in se ulegel na kavč in razmislil o Rubikonu, ki sem ga ravnokar prečkal," je dodal 39-letni Američan armensko-asirskega rodu.

Vprašljivi dosežki druge polovice kariere
Nekdanji prvi igralec sveta je svoj prvi grand slam osvojil v Wimbledonu leta 1992. Štirikrat je zmagal v Avstraliji, dvakrat na OP ZDA, leta 1999 pa je dobil še parški grand slam v Roland Garrosu. Ko je leta 1997 padel iz prve stoterice na skromno 141. mesto, je začel jemati metamfetamin in že čez dve leti je bil znova prvi igralec sveta. Agassi je od leta 1986, ko je začel profesionalno kariero, zbral 60 turnirskih zmag. Po dvajsetih letih je nato leta 2006 teniški lopar dokončno postavil v kot.

"Za trenutek sem bil celo zaskrbljen, toda ne za za dolgo," se Agassi ne namerava obremenjevati z reakcijami navijačev. "Srce sem nosil na rokah, obraz je vedno razkrival moja čustva. Pravzaprav sem navdušen, da svetu povem svojo zgodbo," je bil prvi komentar kljubovalne teniške legende.