Nancy Kerrigan je bila ena glavnih zvezdnic olimpijskih iger v Lillehammerju leta 1994. Foto: EPA
Nancy Kerrigan je bila ena glavnih zvezdnic olimpijskih iger v Lillehammerju leta 1994. Foto: EPA

Avtorica besedila Elizabeth Searle je zamisel dobila v znanem škandalu leta 1994 med ameriškima reprezentantkama v umetnostnem drsanju Nancy Kerrigan in Tonyo Harding. Krstna uprizoritev bo prihodnje poletje.

Zgodba, ki je pritegnila neverjetno medijsko zanimanje, se je začela 6. januarja 1994, ko je telesni stražar Hardingove Shane Stant na ameriškem prvenstvu v Detroitu udaril Kerriganovo v koleno. Hardingova naj bi z nekdanjim možem Jeffom Gilloolyjem naredila načrt, ki bi preprečil nastop Kerriganovi na olimpijskih igrah v Lillehammerju.

Zloglasna afera Skategate se je razpletla po željah Kerriganove. Hardingova je morala plačati 160.000 ameriških dolarjev kazni in opraviti 500 ur socialnega dela. Ameriška amaterska drsalna zveza jo je doživljenjsko izključila iz tega športa.

"To je klasična zgodba o zavisti, ki je iz dneva v dan postajala vse bolj čudaška. Zgodba o Tonyi in Nancy je bil prvi večji škandal v Ameriki, zato si zasluži uprizoritev tudi v obliki muzikala," je povedala Searlova.

Nancy Kerrigan je na olimpijskih igrah v Albertvillu osvojila bron, v Lillehammerju pa si je ob bučni podpori gledalcev pridrsala srebro. Po zelo sporni odločitvi je zlato pripadlo Ukrajinki Oksani Bajul.