Edino kitajsko zlato je v Pjongčangu osvojil hitrostni drsalec Vu Dajing. Foto: EPA
Edino kitajsko zlato je v Pjongčangu osvojil hitrostni drsalec Vu Dajing. Foto: EPA

Pred nami so zimske olimpijske igre, zato bomo med dogajanjem v Pekingu na portalu Športni SOS odgovarjali na vprašanja o tem dogodku. Vljudno vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1883. Poleti ste pisali o medaljah, ki jih je osvojila država gostiteljica. Kako je s tem pri zimskih olimpijskih igrah? Kako je država gostiteljica napredovala na lestvici medalj v primerjavi z enimi igrami prej?
Peter Novak

Brez dvoma je tudi na zimskih olimpijskih igrah opaziti, da športniki iz države gostiteljice osvojijo več medalj kot na igrah pred tem. Na lestvici medalj je tako njihova povprečna uvrstitev 4,6 mesto, na igrah pred tem pa 6,7 mesto. To pomeni za izboljšanje za dobri dve mesti.

Pri tem nisem upošteval dvojih iger, ki v resnici le še povečujejo to razliko. Japonska je v Saporu leta 1972 osvojila tri medalje, kar jo je uvrstilo na 11. mesto na lestvici medalj. Na igrah pred tem ni osvojila niti ene medalje, tako je ni bilo na lestvici (edino medaljo prej je osvojila leta 1956 v Cortini d'Ampezzo).

Jure Franko z olimpijsko medaljo. Foto: STA
Jure Franko z olimpijsko medaljo. Foto: STA

Sploh prva medalja za Jugoslavijo
Še bolj znan primer pa je Jugoslavija, ki je na domačih igrah s pomočjo Jureta Franka osvojila svojo prvo medaljo na zimskih olimpijskih igrah.

Le štiri države gostiteljice so poslabšale svoje mesto v primerjavi z igrami prej, to so bile Švica 1928 (izguba je štiri mesta na lestvici medalj), Italija 1956 (-2), Kanada 1988 (-5) in Italija 2006 (-2).

Najbolj pa je napredovala Rusija. Ta je leta 2010 v Vancouvru na lestvici medalj končala na 11. mestu. Na naslednjih igrah v Sočiju 2014 pa je bila najuspešnejša država pri nabiranju medalj, torej ji je uspel skok za deset mest.

Kitajska je na prejšnjih igrah na lestvici medalj končala na 16. mestu. V času iger bo torej zanimivo opazovati, ali bo tudi tokrat država gostiteljica napredovala v primerjavi z zadnjimi igrami in kako visoko.