Veikko Kankkonen (levo) je po zmagi na turneji leta 1964 čez nekaj tednov na olimpijskih igrah v Innsbrucku dobil zlato in srebrno medaljo. Foto: AP
Veikko Kankkonen (levo) je po zmagi na turneji leta 1964 čez nekaj tednov na olimpijskih igrah v Innsbrucku dobil zlato in srebrno medaljo. Foto: AP

Na portalu Športni SOS pred začetkom novoletne turneje odgovarjamo na vaša vprašanja prav o tem dogodku. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1859. Katero je najslabše mesto, ki ga je na uvodni tekmi novoletne turneje dosegel skakalec, a je ob koncu vseeno dobil turnejo?
Peter Kenda

Najslabše izhodišče je imel Veikko Kankkonen, ki je na uvodu v novoletno turnejo v sezoni 1963/1964 osvojil šele 26. mesto. Tekmo je zaznamoval močan in nepredvidljiv veter, zaradi katerega je Finec padel, za Norvežanom Torbjørnom Yggesethom je zaostal za 26,4 točke. Kankkonen je precej bolje nastopil na naslednjih dveh tekmah, ki jih je dobil in prevzel skupno vodstvo. Na koncu je imel pred Yggesethom več kot 15 točk prednosti.

Omenimo še turnejo iz leta 1971/1972, ki jo je dobil Ingolf Mork. Norvežan je prvo tekmo končal na 22. mestu, nadaljeval je bolje (3. mesto v Garmischu in 2. v Innsbrucku), a po tretji tekmi je imel za vodilnim Jukijem Kasajo kar 50,4 točke zaostanka. Japonec je dobil prve dirke, nato pa zapustil turnejo in se zaradi olimpijskih iger vrnil v domovino.

1860. Kakšna je sicer razporeditev vseh zmagovalcev novoletne turneje na prvih tekmah? Kako pogosto so poznejši zmagovalci že v Oberstdorfu osvojili prvo, drugo ali tretje mesto?
Peter Kenda

Uvod turneje je res zelo pomemben, saj so poznejši prvaki v kar 58 primerih od 70 turnejo začeli na zmagovalnem odru. Najnižja uvrstitev (razen zgoraj opisanih izjem) je sedmo mesto. Na tem mestu je mimogrede v sezoni 1996/1997 začel tudi Primož Peterka. Vse uvrstitve so v spodnji infografiki.

Naslov infografike: Novoletna turneja prva tekma

1861. Kdo je bil najvišje in na katerem mestu med vsemi, ki so imeli na novoletni skakalni turneji skok manj od nasprotnikov? Torej nastop v sedmih serijah v večini primerov.
Igor Rakuša

V zadnjih 20 letih (odkar Mednarodna smučarska zveza hrani in objavlja vse zapisnike tekme) je to Gregor Schlierenzauer.

Avstrijec je v sezoni 2007/2008 osvojil končno 12. mesto, čeprav je opravil skok manj od preostale konkurenco, brez finala je ostal prav na zadnji tekmi v Bischofshofnu. Po treh tekmah turneje je zasedal sicer kar tretje mesto.