Igra Dallasa vsa štiri leta slovi na ramenih Luke Dončića. Foto: AP
Igra Dallasa vsa štiri leta slovi na ramenih Luke Dončića. Foto: AP

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši košarkarski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport). Ker je pred nami odgovor številka 1900, vas vabim k postavljanju vprašanj v povezavi s to številko.

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Po počasnejšem začetku hitro naravna roko

1898. Pred meseci ste mi že odgovorili na vprašanje o povprečjih Luke Dončića, zdaj pa me zanima, kako se njegovo mesečno povprečje povezuje z deležem zmag Dallasa?
Klemen Perdih

Brez dvoma obstaja povezava med Luko Dončićem in uspehi Dallasa. Najbolj očitna je seveda v razmerju zmag in porazov Mavsov, ko igra Dončić (55,2 %) in na tekmah, kjer ga ni na igrišču (45,7 %).

Ta odnos pa se izkazuje tudi v povprečju doseženih točk in odstotkom zmag. Tako sem zbral dva niza podatkov omenjenih podatkov in jih prikazal v spodnjem grafu, kjer je vidna ta povezava (tudi matematična korelacija je pozitivna in znaša 0,45).

Naslov infografike: Luka Dončić točke odstotek zmag

Sorodna novica Dončić po izjemnih predstavah izbran za najboljšega igralca Zahoda v februarju

1899. Dončić je bil drugič izbran za košarkarja meseca v svoji konferenci. Kdo je v času njegove kariere zbral več teh naslovov?
Klemen Perdih

Od sezone 2018/2019, odkar Dončić igra v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, je let pet košarkarjev, ki so bili večkrat izbrani za košarkarja meseca.

To so bili: Giannis Antetokounmpo (7), James Harden (6), Joel Embiid (4), Nikola Jokić in Steph Curry (oba po 3). Ob Dončiću pa je le še LeBron James, ki je bil izbran več kot enkrat. Ugledna družba.