Košarkarji Španije so svetovno prvenstvo 2014 končali tam kot Slovenija - v četrtfinalu. Foto: EPA
Košarkarji Španije so svetovno prvenstvo 2014 končali tam kot Slovenija - v četrtfinalu. Foto: EPA

Turnir pred 28 leti je bil nekaj posebnega - prvič so uvedli boje na izpadanje. Pred tem je namreč na prvenstvu sodelovalo po 13 reprezentanc. Gostitelju turnirja ni bilo treba igrati predtekmovanja, neposredno je bil namreč uvrščen v finalno skupino. Tam se mu je pridružilo šest najboljših ekip iz predtekmovanja, preostale so igrale za mesta od 8. do 13. V finalni skupini je vsaka reprezentanca igrala z vsako, o medaljah pa je odločalo skupno razmerje zmag in porazov.

Grki prvi gostitelji s prebojem v polfinale
Od Španije 1986 naprej pa obstajajo tudi izločilni boji. Zanimivo je, da se je v tem obdobju le dvema gostiteljema uspelo prebiti v polfinale. To je najprej leta 1998 uspelo Grčiji, ki pa je nato ostala brez medalje. V polfinalu je izgubila proti poznejšemu prvaku Jugoslaviji (78:73), v boju za bron pa je bila brez možnosti, ZDA so bile namreč boljše s 84:61.

Turki pred štirimi leti do srebra
Drugi primer se je zgodil na prejšnjem turnirju v Turčiji 2010. Gostitelji so v četrtfinalu prepričljivo izločili Slovenijo (95:68), v polfinalu so bili spretnješi od Srbije (83:82), v finalu pa so morali priznati poraz proti ZDA (81:64).

Tri domače reprezentance do zlata
Gostitelji so tako v obdobju izločilnih bojev brez medalje, jim je pa to trikrat uspelo v starem sistemu. Že na prvem svetovnem prvenstvu leta 1950 je gledalce razveselila Argentina, uspeh pa sta ponovili še Brazilija (1963) in Jugoslavija (1970). Takrat so bili odločilni boji odigrani v Ljubljani.