Trenerji v Madridu so se menjali, Alex Ferguson pa je bil četrt stoletja v 'sedlu Old Trafforda'. Foto: EPA
Trenerji v Madridu so se menjali, Alex Ferguson pa je bil četrt stoletja v 'sedlu Old Trafforda'. Foto: EPA
David Beckham in Jose Antonio Camacho
Jose Antonio Camacho je bil dvakrat trener Reala, leta 1998 ni vodil niti ene tekme, leta 2004 pa vsega šest. Foto: EPA

Legendarni Škot je svojo igralsko kariero končal leta 1974, takoj pa je presedlal v trenerske vode. Po nekajtedenski avanturi v East Stirlingshiru je kmalu prevzel St. Mirren in ga leta 1977 popeljal v prvo ligo. Leto pozneje so ga pri klubu odpustili.

Zadnji državni prvak zunaj Glasgowa
Ferguson je nato prevzel Aberdeen in naredil pravo revolucijo v škotskem nogometu, saj je razdrl dominacijo obeh klubov iz Glasgowa. Klub je tako popeljal do treh naslovov državnega prvaka (1980, 1984 in 1985). Od takrat naprej sta vse naslove državnega prvaka osvojila le še Rangers (17) in Celtic (11).

30 let od prve evropske lovorike
V tem času je Aberdeen osvojil še štiri pokale, svoj uspeh pa je žel tudi v Evropi. Najsvetlejši trenutek se je zgodil natanko pred 30 leti, ko je Aberdeen v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev v Göteborgu po podaljšku premagal sloviti Real Madrid z 2:1.

Na Old Traffordu osvojil 38 lovorik
Jeseni leta 1986 je Fergi dobil priložnost v Manchester Unitedu, ki ga je v nekaj letih preporodil in z njim osvojil kar 38 lovorik, zadnjo pred dnevi, ko je rdeče vrage popeljal do 13 naslova v svoji karieri, skupaj pa sicer 20., s čimer je United postal prvi angleški klub, ki je prišel do dvajseterice.

Ena zmaga in dva poraza z Barcelono
Rdeči vragi so uspešno nastopali tudi v Evropi, kjer so pod njegovim vodstvom osvojili tri večje lovorike - leta 1991 so slavili v Pokalu pokalnih zmagovalcev, kjer so z 2:1 ugnali Barcelono, nato pa še dvakrat v Ligi prvakov (1999, 2008). Po treh uspešnih finalih so rdeči vragi zadnja zapustili sklonjenih glav (2009, 2011 - obakrat proti Barceloni).

V Madridu kar 26 menjav trenerja
Ferguson je evropsko kariero končal letos v osmini finala Lige prvakov, kjer ga je izločil prav madridski Real. Zanimivo - v času njegovega delovanja na Old Traffordu je Real Madrid 26-krat menjal trenerje, na tej klopi se je izmenjalo 20 strokovnjakov.