Jose Mourinho z začetka delovanja v Interju. Portugalec ni dolgo zdržal v Lombardiji. Foto: AP
Jose Mourinho z začetka delovanja v Interju. Portugalec ni dolgo zdržal v Lombardiji. Foto: AP

Pred dnevi smo na portalu Športni SOS že pisali o Joseju Mourinhu, tokrat izpostavljamo vidik discipline - oziroma štetje kartonov.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


633. V luči zadnjega dogajanja v Chelseaju (seksistične izjave trenerja Mourinha in pretepaštvo Diega Coste) se spomnim na čase, ko je Mourinho vodil Real Madrid, in so se podobni incidenti dogajali tudi tam (pretepaštvo Pepeja, Ramosa in Arbeloe; klofuta Titu Villanovi). Kakšna je statistika rumenih in rdečih kartonov za klube, ki jih je vodil Mourinho?

Matej Krajnc

Tezo lahko v precejšnji meri potrdimo. Število vseh kartonov v prvenstvih so v spodnjih tabelah. Kamor koli je Mourinho prišel, je ta klub povečal število vseh kartonov (rdeči stolpci). Razlike so ponekod zelo majhne (Porto, Real), ponekod pa je opaziti precejšnjo rast (Chelsea, Inter).

Ko je Portugalec zapustil omenjene klube, je v dveh primerih (Porto, Chelsea) število kartonov ostalo na približno enaki ravni, v dveh primerih pa je število kartonov opazno upadlo (Inter, Real).

Če torej združimo obe ugotovitvi, zgolj s štetjem kartonov lahko potegnemo sklep, da ima Jose Mourinho precejšen vpliv na disciplino svojih varovancev.