Mateusz Ponitka je Sloveniji nasul kar 26 točk. Foto: EPA
Mateusz Ponitka je Sloveniji nasul kar 26 točk. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaša košarkarska vprašanja. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2003. Ali je slovenska košarkarska reprezentanca na evropskih prvenstvih že kdaj do polčasa prejela 58 točk (ali več)?
Jaša Lorenčič

Sorodna novica Slovenija po zelo slabi drugi četrtini in dramatični končnici obstala v četrtfinalu

Ne, Slovenija še nikoli na evropskih prvenstvih ni prejela 58 točk. To je bil sicer šele tretji primer, ko je v prvi polovici tekme prejela "polovico stotice". Zanimivo − prejšnji negativni rekord sicer ni bil usoden. Slovenija je namreč na evropskem prvenstvu leta 2017 prav tako v četrtfinalu proti Latviji prejela 55 točk, a na koncu vseeno tekmo dobila (103:97). Res pa je, da je takrat zaostanek po prvem polčasu znašal le štiri točke (51:55).

Slovenija je 50 točk prejela le še na turnirju leta 1995, ko je proti Rusiji zaostajala s 44:50, na koncu pa izgubila z desetimi točkami razlike (82:92).

Kar pa se tiče poljskih 58 točk v prvem polčasu, Slovenija je na kar osmih tekmah evropskega prvenstva prejela manj kot 58 točk v celi tekmi! Z najbolj granitno obrambo se je ponašala leta 2007, ko je na prvi tekmi proti Nemčiji dobila le 47 točk.

2004. Slovenija je v drugem polčasu precej izboljšala igro v obrambi, saj je dovolila kar 26 točk manj kot v prvem polčasu. Ali ji je na evropskih prvenstvih še kdaj uspel tak napredek?
Andrej Bečan

Sorodna novica Sekulić: Tekmo smo izgubili v prvem polčasu

Slovenija je v uvodnem polčasu dovolila kar 58 točk, v drugem polčasu pa le še 32, kar je pomenilo napredek za 26 točk.

Le enkrat do zdaj ji je v zgodovini tega tekmovanja uspela boljša razlika v obrambi. Zgodilo se je na EuroBasketu 2009, ko je (spet) v četrtfinalu Hrvatom v prvem polčasu dopustila 47 točk (južni sosedje so vodili s 47:39), v drugem pa jo je omejila na zgolj 18 točk in slavila s skupnim izidom 67:65. Skupni napredek v obrambi je tako znašal kar 29 točk (47-18).

2005. Ali je Slovenija kdaj zmagala, če je v prvi četrtini dobila 25 ali več točk?
Žiga Mraz

Slovenija je na evropskih prvenstvih v uvodni četrtini 11-krat prejela vsaj po 25 točk, v teh primerih je slavila petkrat, izgubila pa šestkrat. Zanimivo, kar tri take tekme so se Sloveniji pripetile na tem EuroBasketu, dve od teh je izgubila (Bosna in Hercegovina ter Poljska), eno tekmo pa je dobila (Litva).