Milivoje Novaković je edini Slovenec, ki je v letu 2014 dosegel reprezentančni gol. Foto: EPA
Milivoje Novaković je edini Slovenec, ki je v letu 2014 dosegel reprezentančni gol. Foto: EPA
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar je za Slovenijo zbral 81 nastopov. Foto: BoBo/Montaža: Mitja Lisjak

točk.

Varovanci Srečka Katanca so v torek v Stožicah izgubili proti Kolumbiji (0:1), kar je bila njihova zadnja tekma letos. Čas je, da črto potegnemo tudi na portalu Športni SOS. Katere zgodbe prinašajo številke?

Vabljeni k pregledu celotne statistike slovenske nogometne reprezentance.
Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.

- Slovenski nogometaši so dosegli le štiri gole. Tri je prispeval zimzeleni Milivoje Novaković, enega pa Anglež Jordan Henderson, ki je na Wembleyju zatresel lastno mrežo. Slovenija je le dvakrat dosegla manj golov, a takrat je imela na voljo le dve tekmi (leta 1992 je dala dva gola, leto pozneje pa tri).

- Novaković je zadnjič zadel proti Litvi, s čimer je z naskokom najstarejši strelec v zgodovini reprezentance. Na dan tekme je štel 35 let, 4 mesece in 25 dni, drugi na tej lestvici je Zlatko Zahović (33-2-27).

- Novo ime je na vrhu lestvice nastopov. Kapetan Boštjan Cesar ima zdaj odigranih 81 tekem, s čimer je prehitel prav Zahovića.

- Branilec Maribora Petar Stojanović je postal najmlajši debitant v zgodovini reprezentance. Na dan tekme proti Kolumbiji je štel 19 let, mesec in 11 dni, s čimer je za nekaj dni prehitel Reneja Miheliča.

- Tekmo med Anglijo in Slovenijo si je na Wembleyju ogledalo 82.305 gledalcev, s čimer je padel prejšnji rekord, ki je bil dosežen leta 2002. Takrat se je v Parizu na obračunu Francija - Slovenija zbralo 77.561 ljudi.

- Srečko Katanec je v drugem mandatu Slovenijo vodil na 18 tekmah. Njegovi varovanci v tem času niso niti enkrat remizirali (osem zmag in 10 porazov). Niz tekem brez remija je še daljši in traja kar 24 tekem (vse od tekme Slovenija - Grčija, ki je potekala pred EP-jem 2012).

- Zlatan Ljubijankić je postal igralec, ki je v igro največkrat prišel s klopi (31-krat, prej je bil na vrhu Mile Ačimović s 30 vstopi v igro).