Gloria Kotnik na poti do uspeha kariere. Foto: EPA
Gloria Kotnik na poti do uspeha kariere. Foto: EPA

Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v olimpijski epizodi prečesala prvo tretjino iger in začela prav pri nepričakovani velenjski junakinji.

Vabljeni k poslušanju

Presegla tudi Čižmana
"Vse od razpleta paralelnega veleslaloma brskam po različnih seznamih in prejemnikih olimpijskih medalj, ki so jih osvajali Slovenci. Ta dosežek lahko razglasimo za najbolj presenetljivo olimpijsko medaljo slovenskih športnikov na zimskih igrah, pa tudi v celotnem zimskem športu. Presegla je tudi Tomaža Čižmana in njegov bron v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu leta 1989 v Vailu. Tudi Čižmanov najboljši izid v svetovnem pokalu je bil četrto mesto, a obakrat tik pred svetovnim prvenstvom," je pogovor začel Gruden.

Sorodna novica Mastnak nadaljuje slovenski deskarski niz medalj, Kotnik z bronom spisala senzacijo

Deskarji pridni zbiralci medalj
Jerič pa je dodal, da je deskanje glede na število tekmovalcev in dosežkov eden najbolj spregledanih športov v Sloveniji. Tekmovalci so namreč osvojili kar 12 medalj na svetovnih prvenstvih, na zadnjih treh olimpijskih igrah pa pet odličij. V Pekingu sta tradicijo torej nadaljevala srebrni Tim Mastnak in bronasta Gloria Kotnik.

Sploh prvo skakalno zlato na OI
Preostale tri medalje so bile dosežene v smučarskih skokih, kjer je Gruden opozoril na tekmovalni preskok ženske reprezentance v zadnjih dveh zimah: "Z mest med 5 in 10 so se dvignile proti vrhu in ga zavzele. Trenutno so največja skakalna velesila. Morda bi kdo rekel, da je to mlad šport z majhno konkurenco, a na tekmah svetovnega pokala je med ženskami več različnih držav in tekmovalk kot med moškimi." Urša Bogataj je postala olimpijska prvakinja na posamični tekmi (to je bilo sploh prvo skakalno zlato za Slovenijo v zgodovini iger), Nika Križnar pa je bila bronasta. Obe sta skupaj s Petrom Prevcem in Timijem Zajcem osvojili še naslov olimpijske prvakinje na sploh prvi mešani tekmi.

Sorodna novica Merilne naprave v rokah Poljakinje skrojile razplet nosilcev medalj

Urša Bogataj je bila jasna in glasna
To je bila izrazito konfuzna tekma, saj je bilo zaradi neustreznega dresa diskvalificiranih kar pet skakalk. "Pravila so pravila, Aga Baczkowska jih je uveljavila. Ravno po ženski posamični tekmi je bilo obveščeno, da bodo pri preverjanju zelo strogi. Sepp Gratzer je v nemško govorečem studiu Eurosporta pred tekmo napovedal, da imajo Nemci lahko težave s tem. To jih je stalo tako mesta v finalu kot morebitnega boja za medalje. Na slikah se je pri Sari Takanaši videlo, kakšna je bila razlika v razkoraku, pri Katharini Althaus se je prav videlo, kako ji je dres več kot očitno prevelik. Urša Bogataj je zelo neposredno povedala, da se vedno iščejo meje. Morda je šlo za pretiravanje tega, morda so še bolj pretiravali zaradi predobre forme Slovenije. Nika Križnar jo je odnesla z opozorilom, ker je bila na meji," je razmišljal Gruden.

Bi bil oder lahko popolnoma slovenski?
Bogataj je tako opozorila, da je bil dres pri Nemki na oko prevelik kar za deset centimetrov. Jerič se je ob tem vprašal, kako dosledno so se pravil držali na posamični tekmi. Če sta imeli tudi na tej tekmi Katharina Althaus (2. mesto) in Sara Takanaši (4. mesto) dres neskladen s pravili, bi se kaj lahko zgodilo, da bi na odru za zmagovalke pristale same Slovenke, saj je peto mesto osvojila še Ema Klinec.

Sorodna novica Toliko truda za devet zavojev na dveh tekmah

Lekcija Simone Biles brez učinka
Govor je bil tudi o Mikaeli Shiffrin, ki je v obeh tehničnih disciplinah odstopila že po nekaj vratih: "Očitno nosi težo NBC-jevega olimpijskega monstruma. Svetovni pokal je v ameriških medijih, ki pokrivajo vso državo, 'bizarna novica'. V odzivih na družbenih omrežjih so ameriško mrežo, ki dejansko financira igre, opominjali, ali se niso ničesar naučili iz primera Simone Biles. Breme je bilo preprosto preveliko," je še povedal Gruden.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora (kliknite na spodnjo sliko), v katerem je govor še o naslednjih temah:
− Odsotnost Marite Kramer.
− Razplet mešane tekme v smučarskih skokih.
− Razočaranje Petra Prevca.
− Pričakovanja skakalcev pred tekmama na veliki napravi.
− Zmagovalni miselnosti Andreje Slokar.
− Prednosti Heada v alpskem smučanju.
− Anamarija Lampič in njena nemoč v sprintu.
− Hokejska turnirja.
− Zanimivost o številki 73.

SOS-odmev: Epizoda 73