075 Po Strade Bianche – kolesarske ceste so že slovenske

Kolesarska sezona se je komaj začela, slovenski kolesarji pa že zmagujejo. Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta tako v 75. epizodi govorila o kolesarstvu, največ o Tadeju Pogačarju, ki je v soboto na veličasten način dobil mlado klasiko Strade Bianche.

Sorodna novica Novodobni šesti spomenik kriv za oživitev kolesarjenja po makadamu

Rojstvo iz rekreativnega kolesarstva
Čeprav je bila to šele 16. izvedba dirke, jo marsikdo že šteje kot neuradni šesti spomenik sezone. "Kolesarski spomeniki so v bistvu termin, ki se je zasidral zares šele v 80. letih. Tradicija, dolžina in teža naj bi bila ključna merila. Strade Bianche, ki so se rodile iz skorajda rekreativnega dne za ljubitelje starih koles, ki so se v Toskani zapeljali tudi po makadamu, kakor se je pač dejansko dirkalo vse tam do 50. let, dokler ni asfalt in ponekod beton prekril še zadnje ključne gorske prelaze in osrednje prometnice," je zgodovino oživil Gruden.

Kolesarji sami dirko razumejo kot spomenik
Francoski športni velikan L’Equipe je pred dnevi izvedel anketo med kolesarskimi profesionalci in več kot polovica bi jih prav Strade Bianche povzdignilo med spomenike. "Seveda to podpira tudi kolesarska industrija, četudi se tukaj sploh ne dirka z "gravel" kolesi, ki so ob e-kolesih najbolj zaželena različica koles in se razprodajajo kot vroče žemljice," opozarja Gruden.

Sorodna novica Tadej Pogačar s 50-km jurišem osvojil bele ceste Toskane

Razlikuje se od zmagovalcev grand tourov
Pogačar si je zmago tlakoval z napadom 50 kilometrov pred ciljem. "To je bila spet zmaga v njegovem osupljivem slogu. S tem je potrdil to, kar je pokazal že lani z zmagama na dveh spomenikih. Precej se razlikuje od večine zmagovalcev tritedenskih dirk v tem stoletju, ki niso imeli prav veliko ambicij na enodnevnih dirkah, v tem je bolj pomemben starim asom," je dodal Jerič.

Le malo tako dolgih uspešnih napadov
Tako dolgi zmagovalni napadi so res redki, kar je Gruden potrdil s statistiko: "V obdobju svetovne serije od leta 2010 gre za tretji najdaljši solo napad za končno zmago na elitnih klasikah. Daljši samostojni pobeg je uspel le Philippu Gilbertu Po Flandriji leta 2017 (57 km) in Tomu Boonenu na Pariz–Roubaixu leta 2012 (53 km)."

Vabljeni k poslušanju

Večino napadov uspešno pretvori
Jerič pa se je spomnil, da je Pogačarju v kratki karieri uspelo zmagovito dokončati večino vseh pobegov v zadnjih 20–50 kilometrih. Spomnimo se lanskega napada v 8. etapi Toura, ko je naredil levji korak k ubranitvi zmage, pa napada v 20. etapi Vuelte 2019, ko si je zagotovil zmagovalni oder, lanske Lombardije. Med redkimi napadi, ki jih ni izpeljal do konca, je bil poskus na svetovnem prvenstvu v Imoli, ko je delal teren za Primoža Rogliča.

Sorodna novica Veliko slavje Jumba Visme na uvodni etapi; Roglič drugi

Jumbo Visma odlično začela Pariz−Nica
Trikratni zmagovalec Vuelte po dveh ogrevalnih dirkah zdaj tekmuje na prvi letošnji etapni dirki, na dirki Pariz−Nica ima še neporavnane račune iz lanske sezone. Moč Jumba Visme je bilo videti s trojno zmago, kjer sta Roglič in Wout van Aert zmago prepustila novincu v nizozemski ekipi Christophu Laportu. "Skupaj so kot na treningu udarili ekipni kronometer. To je izreden prikaz ekipne moči. Tudi v ekipi ne skrivajo, da je Roglič prišel poravnat neporavnane račune. Na prvo od treh francoskih etapnih dirk, kjer želi dokončati delo in odnesti zaključno rumeno majico," meni Gruden.

Ekipa je temelj za uspeh
Vodilni možje Jumba Visme že več mesecev govorijo, da je njihov cilj sezone premagati Pogačarja na Touru. "Primož ne izgublja ravno časa in spanca zaradi tuhtanja, kako priti pred Tadeja, temveč je osredotočen nase in svojo ekipo. In ravno to počne. Ekipa temelj za uspeh," je še dodal Gruden.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je bil govor še o naslednjih temah:
− Razmišljanju Eddyja Merckxa o Tadeju Pogačarju.
− Dirka po ZAE-ju.
− Podrobnejša analiza dirke Strade Bianche.
− Vpliv padca Juliana Alaphilippa.
− Zakaj je bilo na startu manj mojstrov enodnevnih dirk, kot smo jih videli leta 2021.
− Vojna izčrpavanja pri pobegih in igra taktike.
− Primerjava ekip UAE Emirates in Jumba Visme.
− Možnostih Ineosa na tritedenskih dirkah.
− Prehranjevanju med rekreativnimi kolesarji.
− Zanimivosti o številki 75.