Tina Maze je bila v sezoni 2012/2013 dva razreda pred vsemi. Foto: EPA
Tina Maze je bila v sezoni 2012/2013 dva razreda pred vsemi. Foto: EPA
Slovenski orli
Slovenski skakalci so dobili 9 ekipnih tekem, tri v postavi Tepeš, Kranjec, Prevc in Hvala. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat iščemo športnike, ki so najdlje čakali na veliki kristalni globus in iščemo tisti poker smučarjev skakalcev, ki je skupaj dobil največ ekipnih tekem.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


704. Kdo in koliko sezon je moral "najdlje čakati" na osvojitev velikega kristalnega globusa v smučarskih skokih in alpskem smučanju?

Davor Plahuta

V smučarskih skokih je najdlje na veliki kristalni globus čakal Švicar Simon Ammann, ki je debitiral v sezoni 1997/1998, skupni svetovni pokal pa osvojil v 13. sezoni - se pravi v sezoni 2009/2010.

V alpskem smučanju je rekorderka Tina Maze, ki je debitirala 2. januarja 1999, svetovni pokal pa je osvojila v svoji 15. sezoni. Sezona 2012/2013 je bila res nekaj posebnega, saj se je na njenem računu na koncu svetilo 2.414 točk, kar je seveda rekord.

705. Katera je najuspešnejša slovenska postava na ekipnih tekmah smučarskih skakalcev? Katera je najuspešnejša postava nasploh?
Jernej Rus

Če upoštevamo merilo zmag, je najuspešnejša slovenska kombinacija Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec in Jaka Hvala, ki je skupaj dosegla tri zmage za svetovni pokal. Prevc in Tepeš sta sicer sodelovala prav pri vseh devetih slovenskih zmagah, Kranjec pa je manjkal le pri eni. Vloga četrtega mušketirja se vseskozi menja. To so bili: (že omenjeni) Jaka Hvala (3), Jernej Damjan (2), Jure Šinkovec, Andraž Pograjc, Nejc Dežman, Anže Semenič in Domen Prevc (1).

Avstrijci imajo največ ekipnih zmag, zato ni presenetljivo, da prav Avstrijci sestavljajo najpogostejši poker zmagovalcev. Po šest zmag so skupaj nanizali: Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Andreas Kofler in Martin Koch.