Kobajaši je pred tremi leti že osvojil zlatega orla za zmago na novoletni turneji. Foto: EPA
Kobajaši je pred tremi leti že osvojil zlatega orla za zmago na novoletni turneji. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o smučarskih skokih. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1864. Kako pogosto vodilni po treh tekmah novoletne turneje v smučarskih skokih nato tudi osvoji seštevek štirih tekem?
Andrej Polak

Sorodna novica Kobajaši korak oddaljen od novega "grand slama"; Kos po padcu zdaj sedmi

V dosedanjih 69 izvedbah novoletne turneje je vodilni po treh tekmah kar 58-krat ubranil skupno vodstvo in dobil enega najbolj prestižnih seštevkov v smučarskih skokih. Najnižja uvrstitev, s katere je skakalec skočil na sam vrh, je bilo peto mesto. To je leta 1958 zasedal Helmut Recknagel, ki je po tekmi v Innsbrucku za vodilnim Nikolajem Kamenskim iz Sovjetske zveze zaostajal za 15,7 točke. Recknagel je dobil zadnjo tekmo v Bischofshofnu, Kamenski je bil le 18. in nazadoval na končno tretje mesto. Med njima je turnejo na drugem mestu končal Nikolaj Šamov.

Podrobnosti uvrstitev končnih zmagovalcev po 3. tekmi so v spodnji tabeli.

Uvrstitev po 3. tekmiŠtevilo primerovOdstotki
1.5884,1
2.1014,5
3.11,4
4.00,0
5.11,4

Opomba: Število skupnih primerov je 70, saj sem iz sezone 2005/2006 štel dva primera. Pred zadnjo tekmo je imel namreč Jakub Janda dve točki prednosti pred Jannejem Ahonenom, v Bischofshofnu je Finec dobil tekmo za natanko dve točki in sta si oba razdelila zmago (zato je štet po en primer za 1. in 2. mesto).

1865. Kolikšna je bila povprečna razlika med prvim in drugim po Innsbrucku in koliko je največja prednost, ki jo je končni zmagovalec nadomestil pred zadnjo tekmo?
Andrej Polak

Sorodna novica Kankkonen v Oberstdorfu le 26., a nato vseeno dobil turnejo

Razlika je v povprečju znašala 20,5 točke, blizu te prednosti je tudi naskok Rjojuja Kobajašija na tej turneji. Japonec ima pred finalom pred prvim zasledovalcem Mariusom Lindvikom 17,9 točke naskoka.

Največji "običajno" izničen zaostanek je prav zgoraj opisani iz leta 1958. Sicer obstajata še dve višje zapravljeni vodstvi, a v obeh primerih gre za predčasno zapuščeno turnejo, ker sta se vodilna tekmovalca vrnila v domovino in se začela pripravljati na olimpijske igre. Leta 1956 je šlo za Nemca Harryja Glaßa (imel je 21,5 točke prednosti), leta 1972 pa za Jukia Kasajo (50,4).