V nedeljo bo Carlos Alcaraz lovil enajsti turnirski naslov v karieri in prvega na travnati podlagi. Do zdaj je sedem turnirjev dobil na pesku, tri pa na trdi podlagi. Foto: EPA
V nedeljo bo Carlos Alcaraz lovil enajsti turnirski naslov v karieri in prvega na travnati podlagi. Do zdaj je sedem turnirjev dobil na pesku, tri pa na trdi podlagi. Foto: EPA

Če bo Alcaraz v nedeljo osvojil prvo lovoriko na travnati podlagi v karieri, se bo zavihtel nazaj na prvo mesto lestvice ATP. To pomeni, da bo tudi v Wimbledonu prvi nosilec. Najprestižnejši turnir na svetu se bo na Church Roadu začel v ponedeljek, 3. julija.

Alcaraz je na Rolandu Garrosu izgubil v polfinalu proti Novaku Đokoviću, potem ko so ga na začetku tretjega niza izdali krči. Ni izpustil travnate sezone, ki je zelo kratka, ampak se je želel dokazati tudi na podlagi, ki mu najmanj ustreza. V četrtfinalu je ugnal izkušenega Grigorja Dimitrova s 6:4 in 6:4, še boljšo predstavo pa je prikazal proti Kordi.

Alcaraz se je hitro znašel tudi na travnati podlagi

Korda popustil po odličnem začetku
Američan, sicer sin slavnega Petra Korde, zmagovalca Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu leta 1998, je začel sijajno in že v uvodni igri odvzel servis prvemu nosilcu. Alcaraz je takoj izenačil na 1:1 in v nadaljevanju precej bolje serviral. Ključni brejk mu je uspel v osmi igri.

V drugem nizu je Korda v tretji igri izgubil začetni udarec brez osvojene točke in Alcaraz je zanesljivo ohranil prednost do konca obračuna, ki je trajal uro in 22 minut. Španec je prevladoval z izjemnimi forhendi z osnovne črte. Končno razmerje v osvojenih točkah je bilo 66:51. Korda je serviral devet asov, a je tudi naredil šest dvojnih napak in 16 neizsiljenih napak.

Alcaraz: Noro se mi zdi biti prvi nosilec v Wimbledonu
"Biti prvi nosilec v Wimbledonu in prvi igralec sveta – to so moje sanje. Trdo sem delal, da bi znova postal številka ena. Mislim, da bova imela z Đokovićem v Wimbledonu lep dvoboj za prvo mesto. Trudil se bom za to. Noro se mi zdi biti prvi nosilec v Wimbledonu," je povedal 20-letni Španec.

Sedmi nosilec De Minaur je bil s 6:3 in 7:6 boljši od drugega nosilca Holgerja Runeja. Avstralec je v karieri pri sedmih naslovih, enega je osvojil tudi že na travi, leta 2021 je bil najboljši v Eastbournu.

Alcaraz: Noro se mi zdi biti prvi nosilec v Wimbledonu

Bublik z izjemnimi servisi izločil Zvereva
Aleksander Bublik je v polfinalu turnirja serije 500 v Halleju izločil ljubljenca občinstva Alexandra Zvereva s 6:3 in 7:5. Kazahstanec je zadel 14 asov in dosegel 35 "winnerjev". Nemec je imel le eno priložnost za brejk na celotnem obračunu, ki pa je ni unovčil.

Aleksander Bublik je navdušil že v četrtfinalu, ko je izločil Jannika Sinnerja. Foto: EPA
Aleksander Bublik je navdušil že v četrtfinalu, ko je izločil Jannika Sinnerja. Foto: EPA

V prvem nizu je Zverev, ki se počasi vrača v svetovni vrh po hudi poškodbi gležnja v polfinalu lanskega Rolanda Garrosa, izgubil servis v četrti igri.

Bublik se je v šesti igri drugega niza rešil pri zaostanku z 2:3 in 30/40, nato pa je v enajsti igri brez izgubljene točke odvzel servis Nemcu. Prvi servis je bil res izjemen, saj je osvojil kar 32 od 34 točk. Tudi velika podpora s polnih tribun stadiona Gerry Weber ni pomagala Zverevu, ki je bil zelo potrt po porazu.

"Delo še ni končano, čaka me še finale. Imel sem nekaj sreče v ključnih trenutkih. Ni bilo lahko, vse mora delovati brezhibno, če želiš premagati tako kakovostnega tekmeca," je povedal Bublik, ki se bo potegoval za drugi naslov na turnirjih ATP v karieri, edini naslov je osvojil v Montpellieru lani, šestkrat pa je igral v finalu.

Rubljov bo lovil prvi naslov na travi
V nedeljo ga v finalu čaka Andrej Rubljov, ki je s 6:3 in 6:4 odpravil Španca Roberta Bautisto Aguta. Rus je osvojil že 13 naslovov, a še nikoli ni dvignil pokala na travnati podlagi. Leta 2021 je igral v Halleju, a je takrat izgubil proti Francozu Ugu Humbertu.

Bublik z močnimi servisi v polfinalu Halleja ugnal Zvereva

LONDON - QUEEN'S CLUB
(2.345.130 evrov, trava)

Polfinale:
ALCARAZ (ŠPA/1) - KORDA (ZDA)
6:3, 6:4
DE MINAUR (AVS/7) - RUNE (DAN/2)
6:3, 7:6 (2)


HALLE
(2.345.130 evrov, trava)

Polfinale:
RUBLJOV (RUS/3) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/8)
6:3, 6:4
BUBLIK (KAZ) - A. ZVEREV (NEM/9)
6:3, 7:5


BERLIN
(678.814 evrov, trava)

Polfinale:
KVITOVA (ČEŠ/7) - ALEKSANDROVA (RUS)
6:3, 6:4
VEKIĆ (HRV) - SAKARI (GRČ/6)
6:4, 7:6 (8)


BIRMINGHAM
(259.203 evrov, trava)

Polfinale:
KREJČIKOVA (ČEŠ/1) - ŽU (KIT)
6:3, 6:2
OSTAPENKO (LAT/2) - POTAPOVA (RUS/4)
5:7, 6:2, 6:4