Grega Žemlja je po zadnjih uspehih postal zelo priljubljen tudi med najmlajšimi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Grega Žemlja je po zadnjih uspehih postal zelo priljubljen tudi med najmlajšimi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Grega Žemlja
Žemlja se je hitro prilagodil na trdo podlago. Tudi v nedeljskem finalu bo v vlogi velikega favorita. Foto: Aleš Fevžer
Aljaž Bedene
Aljaž Bedene ima igro za preboj najmanj med najboljših 50 igralcev sveta. Prizadevati si bo moral predvsem za psihično pripravo. Foto: Aleš Fevžer
Portorož
Slovenski polfinale je na tribune zvabil lepo število gledalcev. Zanimivo je, da so se v odločilnem nizu nekoliko spraznile. Očitno je bil za nekatere dvoboj predolg oziroma so postali lačni in žejni ... Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aljaž Bedene
Otroci so se po koncu polfinala radi fotografirali tudi z Bedenetom. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Žemlja še šestič premagal Bedeneta

90. igralec sveta je vodil že s 7:6 in 4:2, s sijanimi forhendi je večkrat nadigral Žemljo, ki je bil že skoraj v izgubljenem položaju. 26-letni Žirovničan, ki je navdušil prejšnji teden s prebojem v tretji krog Wimbledona, je v ključnih trenutkih prikazal najboljši tenis. Dobil je enajst izmed zadnjih 14 iger in se prebil v finale, kjer se bo danes ob 19.00 srečal z Avstrijcem Martinom Fischerjem.
"Zelo sem izmučen. V prvih dveh nizih je bil dvoboj zelo izenačen, nekajkrat sem bil že na meji izčrpanosti. Zelo sem vesel, da sem se prebil v finale. Upam, da je ostalo še dovolj moči za zadnji obračun. Bilo je kar nekaj napačnih sodniških odločitev. Nekaj jih je bilo v mojo škodo, nekaj pa v mojo korist. Na koncu se vedno vse izenači. Že v četrtfinalu je sodnik naredil nekaj velikih napak, a tako je to v tenisu. Tudi v 1. krogu Wimbledona so se dogajale take napake. Take stvari je treba čim prej pozabiti," je povedal Žemlja, ki je v All England Clubu izpadel v 3. krogu proti Juanu Martinu del Potru. Argentinec je v polfinalu proti prvemu igralcu sveta Novaku Đokoviću prikazal fantastično igro, s tem pa je dosežek Žemlje še toliko večji.
Izpolnila se mu je želja - v finalu ga čaka Fischer
"Že ob koncu prvega niza sem imel veliko priložnosti za odvzem servisa, a jih nisem izkoristil. Izkazalo se je, da se je obračun prelomil pri 4:2 v zadnjem nizu," je še dodal 55. igralec sveta, ki si je v finalu želel igrati prav s Fischerjem, saj je Avstrijca že večkrat premagal. Španska igra Adriana Menedeza-Maceirasa mu precej manj ustreza.
Bedene je pravi neizbrušeni diamant
Mnogi teniški strokovnjaki so večkrat dejali, da je Bedene največji slovenski talent. Najraje igra prav na trdi podlagi, januarja se je v Čenaju uvrstil celo v polfinale. Z Žemljo sta dobra prijatelja, igrata tudi v dvojicah, v Roland Garrosu sta se celo prebila v drugi krog. Po grenkem porazu v polfinalu je bil Bedene vidno potrt.
"Zelo dobro sem igral do vodstva s 4:2 v drugem nizu. Žemlja je naredil precej napak zaradi moje dobre igre. Nisem mu pustil dihati. V šesti igri drugega niza sem odigral na vrhunskem nivoju in prišel do brejka. Na žalost v sedmi igri nisem zadel nobenega prvega servisa. V nadaljevanju sem imel težave z njegovimi forhendi, ki jih ni zadeval čisto. To me je že velikokrat vrglo iz tira," je pojasnil 23-letni Ljubljančan, ki je v karieri osvojil šest turnijev serije challenger.
V jezi bi žoge pošiljal kar čez stadion
"Pri izidu 5:5 in 30/30 so sodniki popolnoma napačno klicali avt. To sem izvedel po dvoboju v garderobi. Veliko več spornih odločitev je šlo v mojo škodo. Še dobro, da mi iz mojega tabora tega niso povedali med dvobojem, potem bi še prej izgubil živce. Vsi fantje igrajo tenis in zelo dobro poznajo igro. Povedali so mi, da tako katastrofalnega sojenja še ni bilo. Igral sem dobro, nimam si veliko za očitati. Le to moram spremeniti, da pri res slabih sodniških odločitvah igram naprej. Tak sem, ne morem si pomagati. Zaradi tega sem, kjer pač sem. Imam neko svoje prepričanje. Če se mi zgodi krivica, potem odigram tak tretji niz. Če bi s tribune že vmes povedali za vse napake sodnikov, bi se verjetno zares slabo končalo. Žoge bi verjetno pošiljal čez stadion," je bil razburjen Bedene, ki si je zelo želel zmage na turnirju pred domačimi navijači, ki jih ima zelo veliko.
Z Rolo klonil v finalu dvojic
Kar malce težko ga je bilo gledati v odločilnem nizu, ko je bil preveč nervozen, nekatere žoge je pošiljal več metrov v avt. "V zadnjem nizu sem že v drugi igri začel "tankirati". Čutil sem posledice dolgega četrtfinalnega dvoboja, padel sem v igri, glava ni bila več pri stvari. Delati bo treba predvsem na psihični pripravi. Tudi ko bova naslednjič igrala z Žemljo, sem prepričan, da lahko zmagam," je še dodal Bedene, ki zares ne bo imel lepih spominov na soboto. Z Blažem Rolo sta izgubila finale dvojic, Hrvata Marin Draganja in Mate Pavić sta bila boljša s 6:3, 1:6 in 10:5.
Organizacija presega raven običajnega challengerja
Organizatorji so se zares potrudili, kar je opazno na vsakem koraku. Turnir prav v ničemer ne zaostaja za turnirji WTA, ki so v Portorožu potekali med letoma 2005 in 2010. Nagradni sklad je 30.000 evrov, prišli pa so vsi najboljši slovenski igralci, ki so že presegli to raven tekmovanja.
Obisk je bil na slovenskem polfinalnem obračunu zelo dober, osrednje igrišče je bilo dobro zapolnjeno, praznih je ostalo četrtina sedežev. Nočni dvoboji so zadetek v polno, saj je temperatura primerna za igranje. Neugodno je prekrivanje z največjim turnirjem na svetu, saj so vse oči javnosti uprte na Church Road in prav gotovo bi bil turnir v Portorožu še precej bolj v ospredju, če ne bi potekal sočasno z drugim tednom Wimbledona, a terminov se ne da kar tako izbirati.
Brez dovoljenja za podaljšanje obratovanja barov
Pojavile so se tudi manjše težave pri zabavnem delu. Skušali so organizirati nekakšen "mini Umag", ki je znan predvsem po odličnih nočnih zabavah, kjer se dogajanje konča, ko je zunaj že popolnoma svetlo. Ogromno gostov pride zaradi koncertov in druženja, tenis jih morda niti ne zanima. Lokalna skupnost v Portorožu ni izdala dovolnjenja za podaljšano obratovanje barov, ki so v času turnirja polni. Lastniki restavracij si manejo roke, saj je ta teden promet močno povečan. Sonce, morje, zabava in vrhunski tenis je zmagovalna kombinacija v mestu rož.

Žemlja še šestič premagal Bedeneta