Andy Murray se je petič zapored prebil v polfinale Wimbledona. Foto: Reuters
Andy Murray se je petič zapored prebil v polfinale Wimbledona. Foto: Reuters
Fernando Verdasco
Fernando Verdasco je serviral kar devet dvojnih napak. Zadel je le 59 odstotkov prvih servisov, kar je bilo v ključnih trenutkih premalo. Foto: Reuters
Navijači Andyja Murrayja
Na t. i. Murray Fieldu zunaj stadiona so navijači noreli po velikem preobratu. Foto: Reuters
Sir Alex Ferguson
Legendarni trener Manchester Uniteda Alex Ferguson je močno stiskal pesti za rojaka Murrayja. Foto: EPA
Jerzy Janowicz
Jerzy Janowicz je prvi Poljak, ki se mu je uspelo prebiti v polfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Lukasz Kobot in Jerzy Janowicz
Zgodovinski dan za poljski tenis na Church Roadu. Tudi pri dekletih imajo Poljaki polfinalistko. Agnieszka Radwanska se bo pomerila v četrtek s Sabine Lisicki. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković si je s četrtfinalom Wimbledona zagotovil prvo mesto na lestvici ATP najmanj do 1. oktobra. Foto: Reuters
Tomaš Berdych
Tomaš Berdych se je leta 2010 uvrstil v finale Wimbledona, tokrat pa ni bil blizu uspeha. Foto: EPA
Juan Martin Del Potro
Juan Martin del Potro bo prvič v karieri zaigral v polfinalu najprestižnejšega teniškega turnirja na svetu. Foto: Reuters
David Ferrer
David Ferrer ni našel pravega odgovora na izjemno agresivno igro del Potra. Foto: EPA
Velika vrnitev Murrayja za polfinale
"Nole" v polfinalu Wimbledona z Del Potrom

26-letni Škot je na osrednjem igrišču začel zelo slabo, Španec je prevladoval z osnovne črte in vse je kazalo na novo presenečenje. V tretjem nizu se je Murray prebudil, gledalci so znova zaživeli. Do odločilnega brejka je prišel v enajsti igri zadnjega niza in slavil po treh urah in 27 minutah. V polfinalu se bo v petek pomeril s Poljakom Jerzyjem Janowiczem.
Izjemen začetek Verdasca
V uvodnem nizu je Murray zapravil dve priložnosti za odvzem servisa, v deseti igri pa si je Verdasco s sijajnim forhendom priigral zaključno žogo za niz, nato pa je drugi igralec sveta ob najbolj neprimernem trenutku z dvojno napako izgubil niz.

StatistikaVerdasco

Murray

Prvi servis (%)5969
Asi

11

14

Dvojne napake93
Nevsiljene napake

45

27

Winnerji4536
Osvojene točke132151
Osv. točke na mreži26/4522/31
Priložnosti za brejk3/75/11

V tretji igri drugega niza je Verdasco izgubil začetni udarec in Murray je povedel s 3:1. Ko so gledalci že začeli verjeti, da je njihov ljubljenec našel pravo igro, je Španec prikazal najboljši tenis. V šesti igri je odvzel servis Škot in izenačil na 3:3. V osmi igri je Verdasco povedel s 15/40, potem je Murray zadel vrh mreže, žoga pa se je odbila na njegovo stran. Verdasco je povedel s 5:3, v deveti igri je rešil tri priložnosti Škota za brejk in po uri in 20 minutah je vodil že z 2:0 v nizih.
Murray preobrnil potek v tretjem nizu
Na osrednjem igrišču je bilo vse več zaskrbljenih obrazov. Murray je potreboval odvzem servisa, da znova spravi navijače na noge in uspelo mu je že v drugi igri, ko je Verdasco poslal forhend v avt. Škot je začel vse bolje servirati, zlahka je zadržal začetne udarce in v šesti igri še enkrat odvzel servis Špancu. Tretji niz je trajal le pol ure.
Forhend Verdasca ni deloval v ključnih trenutkih
V peti igri četrtega niza je Verdasco povedel z 0/30 in si priigral dve priložnosti za 4:2. Murray se je rešil z dvema močnima servisoma in izenačil na 3:3. V sedmi igri je Verdasco naredil preveč neizsiljenih napak, po predolgem forhendu je Murrayju uspel odvzem servisa. Prednost je zadržal do konca niza.
Britanci znova evforični
Španec se ni kar tako predal v odločilnem nizu. Pri vodstvu s 4:3 je povedel z 0/30, nato pa je Murray nanizal štiri točke zapored in izenačil na 4:4. V enajsti igri je Škot igral odlično z osnovne črte, v dolgih izmenjavah je dobival vse več točk. Po novi napaki Verdasca s forhendom je prišel do ključnega odvzema servisa. V 12. igri je brez izgubljene točke zaključil dvoboj in poskrbel za pravo evforijo na osrednjem igrišču in tudi na velikem hribu zunaj stadiona, kjer je več kot 5.000 ljudi navijalo za Murrayja, ki bi lahko postal prvi Britanec z zmago v Wimbledonu po letu 1936, ko je pokal dvignil Fred Perry.
"Napredoval sem po neverjetno težkem dvoboju. Prav lahko bi ga dobila oba. Toda nekako sem našel pot do zmage," je po dvoboju na kratko dejal Murray.

Janowicz prvi Poljak v polfinalu grand slama
V poljskem obračunu je 203 centimetre visok Janowicz v treh nizih s 7:5, 6:4 in 6:4 ugnal Lukasza Kubota, 130. igralca sveta, in tako postal prvi Poljak v zgodovini, ki mu je uspelo priti v polfinale katerega izmed turnirjev velike četverice. "Sem zelo srečen. Nisem pričakoval, da bom prišel tako daleč v Wimbledonu. Res, nimam besed. Sem samo zelo srečen in prav nič mi ni pomembno, če sem prvi ali drugi Poljak v polfinalu. Pomembno je, da sem med četverico. To je vse," je bil navdušen Janowicz.

Izjemno izenačen prvi niz Đokoviću
Novak Đoković je s 7:6, 6:4 in 6:3 premagal Čeha Tomaša Berdycha in napredoval v polfinale Wimbledona, kjer se bo pomeril s Juanom Martinom del Potrom.

V prvem nizu sta bila Đoković in Berdych zelo izenačena, čeprav je Čeh storil kar 10 nevsiljenih napak več od svojega nasprotnika. "Nole" je serviral devet asov, oba sta zadela po 15 winnerjev. V podaljšani igri je Berdych vodil že s 5:4, a je nato dvakrat zapored zadel mrežo in Đokoviču podaril set žogico. Srb je darilo sprejel z odprtimi rokami, niz je dobil s 7:6 (5).

Velika vrnitev "Noleta"
Drugi niz je Berdych začel izjemno, dvakrat je nasprotniku odvzel začetni udarec in povedel z 0:3, a se je nato Đoković še pravočasno zbral in dobil naslednje štiri igre. Srb je zaigral izjemno, sam je narekoval tempo, z osnovne črte je mirno sprehajal Čeha, ki ni našel odgovora na izjemne forhende in servise. V 4. igri si je pripravil tri priložnosti za brejk, izkoristil je drugo. Tudi v šesti igri si je priigral dve priložnosti za odvzem servisa, izkoristil je že prvo, potem ko je Berdych s forhendom žogico poslal v mrežo.

27-letnik, ki je v finalu Wimbledona zaigral leta 2010, kljub osvojeni osmi igri nato ni mogel ustaviti naleta številke ena moškega tenisa, niz je izgubil z vnovičnim forhendom v mrežo (6:4).

Berdychov padec v igri se je nadaljeval
V tretjem nizu se je padec v Berdychovi igri nadaljeval, brejk je Đokoviću uspel v 4. igri, potem ko je Berdych storil še tretjo dvojno napako v dvoboju, v naslednji igri je brejk potrdil za 4:1. Berdych je obupano želel rešiti nastali položaj, a mu kaj več kot zgolj ena osvojena igra do konca dvoboja ni uspela. Đoković si je v deveti igri priigral tri zaključne žogice, potem ko je Berdych zadel mrežo, je izkoristil že prvo.

StatistikaĐoković

Berdych

Prvi servis (%)6153
Asi

16

6

Dvojne napake14
Nevsiljene napake

13

25

Winnerji3345
Osvojene točke10286
Osv. točke na mreži11/1721/31
Priložnosti za brejk4/102/2

"Začel sem dobro, imel nekaj priložnosti za brejk, a mi jih ni uspelo unovčiti. Niz je tako odločila ena napaka v podaljšani igri. Dvoboj je bil sicer zelo tesen, lahko bi se nagnil na katero koli stran. V drugem nizu je imel dva brejka prednosti in še zdaj ne vem, kako se mi je uspelo rešiti iz tega. Toda dobro sem serviral in vračal žogice. Želim si priti zelo daleč na tem turnirju, saj igram zelo dober tenis, čeprav trava ni moja najljubša podlaga," je dejal Đoković, ki bo zaigral v 13. zaporednem polfinalu na turnirjih za grand slam.
Del Potro stisnil zobe in zmagal
V polfinalu bo prvič v karieri zaigral del Potro, ki je s 6:2, 6:4 in 7:6 ugnal Španca Davida Ferrerja. Dvoboj, ki je trajal dve uri in 16 minut, se je zanj začel slabo, saj je že po peti točki potreboval zdravniško pomoč zaradi domnevne nove poškodbe že tako načetega kolena, a je stisnil zobe in nadaljeval. Nasprotnika je lomil s silovitimi forhendi z osnovne črte, serviral je 12 asov, izkoristil je tri od osmih priložnosti za brejk. Storil je enajst nevsiljenih napak manj od svojega nasprotnika, razmerje v dobljenih točkah je bilo 107:83.

StatistikaFerrer

del Potro

Prvi servis (%)6872
Asi

8

12

Dvojne napake20
Nevsiljene napake

22

11

Winnerji4142
Osvojene točke83107
Osv. točke na mreži25/3117/21
Priložnosti za brejk0/23/8


Rešil ga je zdravnik s tabletkami
"Bil sem zelo blizu tega, da predam dvoboj. Res je bilo boleče. Toda zdravnik mi je dal nekaj čudežnih tabletk, tako da sem lahko nadaljeval in prišel v polfinale. Mislim, da sem igral najboljši tenis do zdaj. Zelo dobro sem zadeval s forhendom, dobro serviral," je povedal del Potro, ki je prvi Argentinec v polfinalu Wimbledona po Davidu Nalbandianu iz leta 2002.
Srebotnikova izpadla med ženskimi dvojicami
Katarina Srebotnik
je z Nadjo Petrovo izpadla v četrtfinalu igre dvojic. S 7:6 (2) in 6:3 sta bili od tretjih nosilk boljši Nemka Anna Lena Grönefeld in Čehinja Kveta Peschke. Srebotnikova bo danes igrala še v osmini finala mešanih dvojic.
Uspešnejša med mešanimi pari
V četrtfinalu v konkurenci mešanih parov je Kata skupaj s Srbom Nenadom Zimonjićem, s katerim sta tretja nosilca, v 3. krogu ugnala Američana Scotta Lipskyja in Avstralko Casey Dellacqua s 6:2, 6:7 in 6:2. V četrtfinalu se bosta Srebotnikova in Zimonjić pomerila z 11. nosilcema, Poljakom Marcinom Matkowskim in Čehinjo Kveto Peschke.

Četrtfinale, tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - BERDYCH (ČEŠ/6)
7:6 (5), 6:4, 6:3

DEL POTRO (ARG/8) - FERRER (ŠPA/4)
6:2, 6:4, 7:6 (5)

JANOWICZ (POL/24) - KUBOT (POL)
7:5, 6:4, 6:4

MURRAY (VB/2) - VERDASCO (ŠPA)
4:6, 3:6, 6:1, 6:4, 7:5


Dvojice (Ž), četrtfinale:
GRÖNEFELD/PESCHKE (NEM/ČEŠ/7) -
SREBOTNIK/PETROVA (SLO/RUS/3)
7:6 (2), 6:3

Mešane dvojice, osmina finala:
SREBOTNIK/ ZIMONJIĆ (SLO/SRB/3)
-
DELLACQUA/LIPSKY (AVS/ZDA/13)
6:2, 6:7 (3), 6:2

M. L., A. G.

Velika vrnitev Murrayja za polfinale
"Nole" v polfinalu Wimbledona z Del Potrom