Novak Đoković je ohranil možnosti, da po 43 letih postane prvi tenisač, ki bi zapored osvojil vse štiri turnirje za grand slam. Do zdaj je to - v povsem drugih časih in precej manj zaostreni konkurenci - uspelo le Američanu Donu Budgeu in Avstralcu Rodu Laverju. Foto: EPA
Novak Đoković je ohranil možnosti, da po 43 letih postane prvi tenisač, ki bi zapored osvojil vse štiri turnirje za grand slam. Do zdaj je to - v povsem drugih časih in precej manj zaostreni konkurenci - uspelo le Američanu Donu Budgeu in Avstralcu Rodu Laverju. Foto: EPA
Novak Đoković
Đoković je v prvem nizu povozil Tsongaja, nato pa ... Foto: EPA
Jo Wilfried Tsonga
... je Francoz vzpostavil ravnotežje. 15.000 navijačev na stadionu Philippa Chatrierja je "dihalo" za njegovo zmago, a odločilne točke ni zmogel. Foto: Reuters
Roger Federer
Tudi Roger Federer se je rešil iz težkega položaja. Foto: Reuters

Đoković je v le 21 minutah dobil prvi niz (6:1) in ko mu je na začetku drugega uspel še en brejk, je marsikdo pomislil, da bo s Tsongajem opravil po hitrem postopku.

Toda robustni Francoz je vzpostavil ravnotežje, nato pa z brejkoma v 8. in 12. igri odločil niz v svojo korist (7:5). Tudi v tretjem nizu je Tsongaju odločilni odvzem servisa uspel v 12. igri (7:5).

Tsonga pri 5:4 in 6:5 ni izkoristil priložnosti
Francoz, vseskozi močno spodbujan s tribun igrišča Philippa Chatrierja, je imel v četrtem nizu pri vodstvu s 5:4 in 6:5 po dve zaključni žogici za zmago in s tem za polfinale, a se je "Nole" izvlekel, nato pa niz dobil v podaljšani igri (8:6). V "tie-breaku" je Tsonga vodil s 4:2. V petem nizu je psihološko močnejši Đoković popolnoma prevladal in z dvema brejkoma dvoboj, ki je trajal 254 minut, dokončno odločil v svojo korist. Končno razmerje točk je bilo 176:149, Tsonga je napravil kar 27 neizsiljenih napak več (61:34) kot Đoković.

Federer medlo začel, nato pa zmlel Del Potra
V drugem četrtfinalu dneva je Roger Federer izgubil uvodna niza, a se v nadaljevanju pobral in s 3:6, 6:7, 6:2, 6:0 in 6:3 izločil Argentinca Juana Martina del Potra. Švicar je na začetku tretjega niza po brejku povedel z 2:0, nato pa dvoboj popolnoma obvladoval, pri čemer so mu šle na roke tudi del Potrove težave z levim kolenom. Argentinec je v četrtem nizu osvojil le 8 točk, končno razmerje točk pa je bilo 149:124. Federer je izrazito prevladoval pri winnerjih (59:33).

Đoković: Večino dvoboja je bil Tsonga boljši
"Na žalost vedno nekdo izgubi. Večino dvoboja je bil Jo-Wilfried boljši nasprotnik. Ne vem, kako sem se štirikrat rešil. Imel sem srečo," je bil prvi komentar "Noleta", medtem ko je Tsonga dejal: "Žal mi je, da nisem dobil tega dvoboja, a resnično sem dal vse od sebe. V nogah mi ni ostalo prav nič." Petkov polfinale med Federerjem in Đokovićem bo tako ponovitev epskega lanskoletnega, v katerem je slavil Švicar. "Dobro je, da imava oba dva dni počitka. Igrati z Rogerjem je vedno velik izziv. Upam, da bova ponovila predstavo iz 2011," je dodal Đoković.

Federer začel uporabljati glavo
"Vedel sem, da bo dvoboj proti del Potru zahteven zame in za njega. Nisem najboljše začel, a v nadaljevanju vendarle začel uporabljati glavo. Z dobro taktiko in mentalno močjo sem prevzel nadzor na igrišču in prišel do zmage," pa je po prigarani zmagi nad Argentincem dejal Federer, ki se je že 31. uvrstil v polfinale enega izmed štirih turnirjev za veliki slam, s čimer se je izenačil z Američanom Jimmyjem Connorsom.

V polfinalu Stosurjeva in Erranijeva
V torkovih četrtfinalih v ženski konkurenci je Avstralka Samantha Stosur izločila Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, Italijanka Sara Errani pa Nemko Angelique Kerber.

TURNIR ZA GRAND SLAM - OP FRANCIJE
PARIZ (M)
(6.555.000 evrov, pesek)

Četrtfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - TSONGA (FRA/5)
6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (6), 6:1

FEDERER (ŠVI/3) - DEL POTRO (ARG/9)
3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:0, 6:3

Sreda:
MURRAY (VB/4) - FERRER (ŠPA/6)

NADAL (ŠPA/2) - ALMAGRO (ŠPA/12)

Četrtfinale (Ž):
STOSUR (AVS/6) - CIBULKOVA (SLK/15)
6:4, 6:1

ERRANI (ITA/21) - KERBER (NEM/10)
6:3, 7:6 (2)

Sreda:
KVITOVA (ČEŠ/4) - ŠVEDOVA (KAZ)

ŠARAPOVA (RUS/2) - KANEPI (EST/23)