Nikolaj Davidenko se veseli 16. ATP turnirja kariere. Foto: EPA
Nikolaj Davidenko se veseli 16. ATP turnirja kariere. Foto: EPA
Marion Bartoli
Marion Bartoli se je Venus Williams vsaj deloma maščevala za gladek poraz v Wimbledonu leta 2007. Foto: Reuters
Sam Querrey
Sam Querrey je proti Carstenu Ballu, 205. igralcu sveta, dosegel 11 asov. Foto: Reuters

Na polnem osrednjem igrišču začetek finalnega obračuna ni nakazoval takšnega razpleta. Prvih pet iger je trajalo kar pol ure. Že v prvi igri si je Rus priigral tri brejk priložnosti, a jih ni izkoristil. To je mu je uspelo v peti igri z lepo bekhend paralelo. Že v naslednji igri je Španec odgovoril, potem ko je sodnik Mohammed Layani (v Umagu je bolj priljubljen kot večina igralcev) preveril odtis žogice. Davidenku je brejk uspel še v sedmi in deveti igri, Ferrero pa je vse bolj popuščal.

V drugem nizu je igra nekdanjega prvega igralca sveta popolnoma razpadla. Prvo igro je Rus zaljučil z asom, nato je izkoristil drugo brejk priložnost. Forhend in servis sta delovala brezhibno in po uri in 11 minutah je bilo vsega konec.

"Na začetku je bil hud boj. Po izidu 3:3 se mi je odprlo, v drugem nizu je Ferrero popustil, začel je počasneje teči. Zelo sem počaščen, da sem se srečal s hrvaškim predsednikom, ki odlično govori rusko. To je bil perfekten dan, vse je bilo noro, jutri pa sem bom še malo posončil na prelepih plažah. Z ameriško turnejo se ne obremenjujem," je bil vesel deveti igralec sveta, ki je v silovitem naletu. Po slabem začetku leta je prejšnji teden slavil v Hamburgu, ta teden pa je v Umagu oddal le 21 iger in nobenega niza. V polfinalu je nadigral Jürgena Melzerja s 6:1 in 6:1. Pokal mu je predal hrvaški predsednik Stipe Mesić, na tribunah je bila tudi nekdanja žena Bernieja Eccelstona Slavica in drugi ugledni gostje.

"Nikolaj je res igral izjemno. Zame je bil to odličen teden. Spet sem na visoki ravni in želim si priti med najboljših 15 na svetu," ni bil prav nič jezen Ferrero, ki mu še precej manjka do forme iz Roland Garrosa leta 2003. To je bil 16. ATP turnir kariere za 28-letnika.

Presenetljiv poraz Venus Williams
V finalu ženskega turnirja v Stanfordu je Marion Bartoli s 6:2, 5:7, 6:4 presenetila Venus Williams. 14. igralka sveta je servirala za zmago že v drugem nizu, vendar se je finalistki Wimbledona uspelo izvleči. Odločilni brejk je Francozinji uspel v 7. igri odločilnega niza. To je peti naslov za Bartolijevo, vendar prvi na enem izmed močnejših WTA-turnirjev.

Querrey zaustavil Balla
V Los Angelesu je Sam Querrey v finalu s 6:4, 3:6, 6:1 ugnal avstralskega kvalifikanta Carstena Balla, ki pred tem tednom na ATP-turnirjih ni zmagal niti enkrat.

Prvenec Belluccija in Duševine
Prve zmage na ATP oz. WTA turneji se veselita Thomaz Bellucci in Vera Duševina. Prvi je v finalu Gstaada s 6:4 in 7:6 ugnal Andreasa Becka, Rusinja pa Lucie Hradecko s 6:0 in 6:1.

Umag (450.000 evrov, pesek), finale:
DAVIDENKO (RUS/1)
- FERRERO (ŠPA/5)
6:3, 6:0

Los Angeles, (700.000 am. dolarjev, trda podlaga):
QUERREY (ZDA/6) - BALL (AVS)
6:4, 3:6, 6:1

Gstaad, (450.000 evrov, pesek):
BELLUCCI (BRA) - BECK (NEM)
6:4, 7:6

Stanford, (700.000 am. dolarjev, trda podlaga):
BARTOLI (FRA/8) - V.WILLIAMS (ZDA/2)
6:2, 5:7, 6:4

Carigrad (220.000 am. dolarjev, trda podlaga):
DUŠEVINA (RUS/5) - HRADECKA (ČEŠ)
6:0, 6:1