Juan Martin del Potro je bil junak v zagrebški Areni. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro je bil junak v zagrebški Areni. Foto: Reuters
Federico Delbonis
Federico Delbonis je v odločilnem obračunu odpravil Iva Karlovića s 6:3, 6:4 in 6:2. Foto: Reuters
Željko Krajan, Marin Čilić, Ivo Karlović in Ivan Dodig
Željko Krajan, Marin Čilić, Ivo Karlović in Ivan Dodig so bili zelo razočarani. Foto: Reuters
Argentinski navijači
Argentinski navijači so vse tri dni pripravili nogometno vzdušje v Zagrebu. Foto: Reuters
Veliko slavje Argentincev v Zagrebu

V zagrebški Areni so slavili prehitro. Ko je Marin Čilić povedel z 2:0 v nizih in je Hrvaška potrebovala le še niz za drugo zmago v Davisovem pokalu (pokal je osvojila leta 2005 na Slovaškem), je vse kazalo na novo veliko razočaranje Argentine.
Po neverjetnem preobratu Juana Martina del Potra in gladki zmagi Federica Delbonisa nad razglašenim Ivom Karlovićem so se Argentinci veselili prve velike "solatne sklede". Vse štiri obračune so dobili na gostovanjih, kar je nazadnje uspelo Francozom leta 2001.

Vzdušje kot na La Bomboneri
Časopisi v Argentini so polni hvalospevov za "DelPa", ki je bil na igrišču zagrebške Arene skupaj skoraj enajst ur. Športni novinarji v Argentini se strinjajo, da je to eden izmed največjih uspehov v zgodovini njihovega športa. Le oba svetovna naslova v nogometu (leta 1978 je bil junak Mario Kempes, leta 1986 pa njihov nogometni bog Diego Armando Maradona) sta večja.

Ta uspeh postavljajo ob bok zlati olimpijski medalji košarkarjev leta 2004 v Atenah in petim naslovom svetovnega prvaka voznika formule ena Juana Manuel Fangia. Del Potro je postal pravi športnik junak, postavljajo ga ob bok Maradoni, ki je v nedeljo slavil na tribuni v nogometnem vzdušju. Več kot 3.000 argentinskih navijačev je ne glede na izid spodbujalo svoje ljubljence, bilo je kot na La Bomboneri v Buenos Airesu.

Ena izmed največjih zmag v karieri "DelPa"
V letu 2015 je del Potro odigral le štiri dvoboje na turneji ATP, padel je na 584. mesto na lestvici ATP. Letos je začel "drugo" kariero, v Wimbledonu je ugnal Stana Wawrinko, igral v olimpijskem finalu v Riu in se veselil zmage v Davisovem pokalu.

"To je ena izmed največjih zmag v karieri. Čustveno sem se popolnoma izpraznjen," je poudaril "DelPo".

"Zmaga del Potra meji na nekaj nemogočega. V odločilnem obračunu je Delbonis popolnoma prevladoval, boljši je bil od prve do zadnje točke," je bil navdušen kapetan Daniel Orsanic.

Krajan: Težji poraz bi težko doživeli
"To je bil res težak poraz," je bil kratek Čilić, ki je bil seveda še precej bolj potrt po polomu Karlovića v odločilnem petem dvoboju, ko je 37-letni veteran osvojil le devet iger.

"Težji poraz bi težko doživeli. Moram priznati, da si je Argentina zaslužila zmago. Ponosni smo lahko na naše dosežke v letošnjem letu," je dodal kapetan Željko Krajan, ki si želi nadaljevati delo tudi v prihodnji sezoni Davisovega pokala.

"Težko je prenesti tako grenak poraz, saj smo bili res blizu zmage. Vsem se moram zahvaliti za podporo s tribun," je dejal Ivan Dodig, ki je blestel v sobotni igri dvojic.

Najprej nogomet, nato košarka in rokomet, zdaj pa še tenis ...
Hrvati se sprašujejo, kako se jim lahko dogajajo porazi na ključnih tekmah, čeprav imajo vse pod nadzorom. Junija so nogometaši blesteli v predtekmovanju evropskega prvenstva v Franciji, v osmini finala pa zapravili lepe priložnosti in na koncu izgubili proti Portugalski po podaljšku (0:1).
Tudi košarkarji in rokometaši so ostali brez medalje na olimpijskih igrah v Riu, čeprav so odigrali nekaj zelo dobrih tekem in so bili zelo blizu boja za odličja. V Braziliji so blesteli njihovi posamični športniki, ki so osvojili pet zlatih, tri srebrne in dve bronasti medalji in so vsekakor presegli pričakovanja.

Veliko slavje Argentincev v Zagrebu