Juan Martin del Potro si je po zmagi dal duška pred številnimi argentinskimi navijači v zagrebški Areni. Foto: EPA
Juan Martin del Potro si je po zmagi dal duška pred številnimi argentinskimi navijači v zagrebški Areni. Foto: EPA
Marin Čilić
Marin Čilić je priboril prvo zmago Hrvaški, ki je edini Davisov pokal do zdaj osvojila leta 2005 v Bratislavi. Argentinci so v finalu petič, v prejšnjih štirih so vselej izgubili. Foto: EPA

Čilić je po treh urah in 35 minutah s 6:3, 7:5, 3:6, 1:6 in 6:2 premagal Federica Delbonisa, del Potro pa je bil s 6:4, 6:7, 6:3 in 7:5 boljši od 37-letnega Iva Karlovića.
Čilić, ki je šesti na lestvici ATP, je imel več dela od pričakovanega. 41. igralec sveta je po zaostanku z 0:2 v nizih v nadaljevanju izenačil, najboljši hrvaški igralec pa je ob koncu vendarle unovčil svojo kakovost.

V prvem nizu je Čilić naredil brejk za vodstvo s 3:1, v drugem pa je tekmecu servis odvzel pri izidu 5:5. Delbonisu sta v tretjem nizu uspela dva brejka, v četrtem nizu pa kar trije. 28-letni Čilić se je v odločilnem nizu le zbral in ga začel z odvzemom servisa, to pa je ponovil tudi v šesti igri. V celotnem dvoboju je serviral 17 asov, od 16 brejk priložnosti pa jih je izkoristil pet.
Tudi del Potro je upravičil vlogo favorita in slavil po treh urah in 20 minutah. Karloviću ni dopustil niti ene priložnosti za brejk. Hrvat je dosegel 35 asov, a imel tudi 12 dvojnih napak. Izgubil je že prvo igro na svoj servis, kar je bil edini brejk v prvem nizu. V drugem je izenačil po podaljšani igri, v kateri je že zaostajal s 4:6, nato pa osvojil štiri točke zapored. Tretji niz je Argentinec v svojo korist odločil v osmi igri, ko je z brejkom povedel s 5:3. V četrtem nizu pa je del Potro do odločilne prednosti prišel, ko je Karloviću odvzel servis za vodstvo s 6:5.

Davisov pokal, finale

Zagreb (trda podlaga, dvorana):
HRVAŠKA - ARGENTINA 1:1

Čilić - Delbonis
6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2

Karlović - del Potro
4:6, 7:6 (6), 3:6, 5:7

Sobota ob 15.00:
Dodig/Škugor - Mayer/Pella

Nedelja ob 14.00:
Čilić - del Potro

Karlović - Delbonis

Del Potro razveselil argentinske navijače v Zagrebu
Del Potro razveselil argentinske navijače v Zagrebu