Novak Djoković bo drugič igral v finalu New Yorka. Leta 2007 je izgubil prav s Federerjem. Foto: EPA
Novak Djoković bo drugič igral v finalu New Yorka. Leta 2007 je izgubil prav s Federerjem. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal bo v nedeljo lovil edini manjkajoči naslov za grand slam. Foto: EPA

Švicar je namreč pri vodstvu s 5:4 v zadnjem nizu na Srbov servis povedel s 15:40, a se je "Nole" izvlekel, nato pa v 11. igri še šestič v dvoboju tekmecu odvzel servis. Pri tem mu je izdatno pomagal tudi Federer s tremi zaporednimi neizsiljenimi napakami. Sledila je 12. igra, ki jo je tretji igralec sveta dobil na svoj servis in se po 3 urah in 44 minutah veselil 6. zmage v 16. obračunu s Federerjem. Slednji je napravil kar 66 neizsiljenih napak, medtem ko Beograjčan "le" 38. Končno razmerje točk: 163:148. Djokovića v finalu čaka prvi nosilec Rafael Nadal, ki je s 6:2, 6:3 in 6:4 premagal Rusa Mihaila Južnija.

Prvič odločal peti niz
Srb je bolje začel dvoboj, saj mu je v 6. igri uvodnega niza uspel brejk, a mu je Švicar odgovoril z dvojno mero za 7:5. Drugi niz je povsem pripadel Djokoviću, ki je z dvema brejkoma ušel na neulovljivih 4:1. Tretji je bil znova popolnoma izenačen, odločil pa ga je Federerjev brejk v 12. igri (7:5). Sledil je "Noletov" šov za 6:2, tako da je prvič v njunih medsebojnih dvobojih odločal 5. niz, kjer je krajšo potegnil drugi igralec sveta ...

Med zaključno žogo zaprl oči
"V kritičnih trenutkih sem mižal, udaril forehand in upal na srečen razplet. Zelo stresno je, če serviraš pri zaostanku 5:6 in publika ne navija zate. Žal mi je za vse, ki so želeli v finalu videti dvoboj Nadal - Federer, toda zame je bila ta zmaga tako veličastna, da se jo bom spominjal vse življenje," je povedal Djoković, ki ima manj kot 24 ur časa, da se spočije do finala. "Pokovka, gledanje televizije in sproščanje," to bo njegova priprava na 22. medsebojno srečanje z Nadalom. In - molitev za dež: "Ne poznam ritualov, kako privabiti dež, ampak dodaten dan za pripravo bi bil res dobrodošel."

Nadal tudi Južniju prepustil le drobtinice
Rafael Nadal je tudi v polfinalu nadaljeval odlične predstave. Nasprotnika Južnija je odpravil v dveh urah in 13 minutah. Nadal v New Yorku, kjer je prvič nastopil že leta 2003, do zdaj še ni igral v finalu. Zadnji dve leti (2008, 2009) je izpadel v polfinalu.

Polfinale:
NADAL (ŠPA/1) - JUŽNI (RUS/12)
6:2, 6:3, 6:4
DJOKOVIĆ (SRB/3) - FEDERER (ŠVI/2)
5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5