Grega Žemlja je v petek zvečer v treh nizih s 6:4, 4:6 in 6:2 odpravil 20. igralca sveta Tommyja Haasa in se uvrstil v prvi polfinale turnirja ATP v karieri. Foto: EPA
Grega Žemlja je v petek zvečer v treh nizih s 6:4, 4:6 in 6:2 odpravil 20. igralca sveta Tommyja Haasa in se uvrstil v prvi polfinale turnirja ATP v karieri. Foto: EPA
Izjava Grege Žemlje po zmagi nad Haasom

S tem je Žemlja izenačil najboljšo dosežek slovenskih tenisačev na turnirjih ATP - leta 2008 je v polfinalu New Havna igral Luka Gregorc.

Tretji niz proti Haasu za večjo samozavest
"Do zdaj se je igralo za borove iglice, zdaj pa za ta velike točke in denar," se uspehov prejšnjega tedna v avstrijski prestolnici zaveda 26-letni Kranjčan, ki bo imel v soboto popoldne priložnost za nov zgodovinski mejnik v slovenskem moškem tenisu.

"To je dober izid, a zdaj gremo naprej. Še en dokaz, da je v tenisu vse mogoče. Čutil sem, da imam igro za Haasa. Da sem v določenih elementih celo boljši, kar se je dokazalo sploh v tretjem nizu. Od tu črpam samozavest za naprej," je po skalpu 20. igralca sveta Tommyja Haasa v pogovoru z Lukom Petričem za Val 202 razmišljal Žemlja.

Priložnost, da Srbu vrne za New York
Popoldan bo Žemlja nastopil v polfinalu turnirja Erste Bank na Dunaju z nagradnim skladom 550.000 evrov. Njegov tekmec bo deveti igralec sveta Srb Janko Tipsarević. Dvoboj je na sporedu kot drugi, takoj za prvim polfinalom med Argentincem Juanom Martinom del Potrom in Gillesom Mullerjem iz Luksemburga, ki se bo začel ob 14. uri.

"Vsi ti igralci so premagljivi, vem, da sem jih z dobro igro sposoben premagati. Priložnosti se v tenisu vrstijo iz tedna v teden. Nov izziv, vemo kako je bilo v New Yorku (v 3. krogu). Vem, da lahko igram še boljše. Na drugi strani je zelo dober igralec, ki ga tudi drugače zelo spoštujem," je Žemlja napovedal "povratno" srečanje s Tipsarevićem, ki ga je na OP ZDA v 3. krogu izločil s 6:4, 6:3 in 7:5

Slovenski zgodovinski uvrstitvi naproti
Ne glede na razplet polfinala si je Žemlja, ki trenutno zaseda 73. mesto na svetu, že zagotovil dovolj točk, da bo na novi lestvici ATP izboljšal dosedanjo najvišjo uvrstitev slovenskih igralcev (Blaž Kavčič, 68.), hkrati pa ima zagotovljen ček za 25.000 evrov.

Poslušajte celotni pogovor Grege Žemlje z Luko Petričem za Val 202.

MEDNARODNI TURNIR ATP, DUNAJ (M)
(486.750 evrov, trda podlaga)

Polfinale:
DEL POTRO (ARG/1) - MÜLLER (LUK) (ob 14.00)

TIPSAREVIĆ (SRB/2) - ŽEMLJA (SLO) (po 16.00)

Izjava Grege Žemlje po zmagi nad Haasom