Andy Murray in Novak Đoković se bosta udarila za prvo mesto ob koncu teniškega leta. Foto: EPA
Andy Murray in Novak Đoković se bosta udarila za prvo mesto ob koncu teniškega leta. Foto: EPA
Andy Murray
Murray je zadnja dva meseca v sijajni formi, dobil je turnirje v Pekingu, Šanghaju, na Dunaju in v Parizu. Foto: EPA

29-letni Srb bi se z zmago izenačil z Rogerjem Federerjem, ki ima šest zmag z zaključnih mastersov. Po 122 tednih je moral predati prvo mesto na svetu, lahko pa bi se ekspresno znova vrnil na vrh. Andy Murray ima silovit zalet in obeta se napet boj za številko ena.

"V karieri sem imel že nekaj trenutkov, ko sem bil na razpotju. V težkih trenutkih sem se lahko zanesel na mojo ekipo. Zelo pomembno je, da imaš okoli sebe pozitivne ljudi. Nisem bil prepričan, da lahko postanem številka ena, ko sta bila najboljša Nadal in Federer. Prevladovala sta in ni si bilo mogoče zamisliti, da bosta kmalu popustila. Veliko sem se naučil iz težkih dvobojev, rastel sem iz meseca v mesec in moja kariera je šla nato strmo navzgor," je pojasnil Đoković.

Na Roland Garrosu izpolnil dolgoletne sanje
Srb, ki je lani osvojil tri grand slam, je bil letos v prvi polovici leta nedotakljiv. Do Roland Garrosa je dobil kar 42 izmed 44 dvobojev, doživel pa je le tri poraze (enkrat se je predal). Osvojil je turnirje v Melbournu, Dohi, Indian Wellsu, Miamiju, Madridu in na pariškem pesku. Na Odprtem prvenstvu Francije je 5. junija končno osvojil lovoriko, ki se mu je vseskozi izmikala, še posebej je bil grenek lanski poraz proti Stanu Wawrinki. Z zmago nad Murrayjem je postal nesporni vladar svetovnega tenisa, v lasti je imel vse štiri lovorike za grand slam in zdelo se je, da je le še vprašanje časa, kdaj bo prehitel Rogerja Federerja, ki ima v vitrini 17 turnirjev velike četverice.

Querrey, Bautista Agut in Čilić dočakali velike zmage
V drugem delu sezone je dobil le 18 dvobojev, zmagal je le še na mastersu v Torontu. Do Roland Garrosa je tako osvojil 7.950 točk, nato pa le še 2.830. Velik padec se je začel v Wimbledonu, ko ga je v 3. krogu šokiral Sam Querrey, vse glasneje se je govorilo tudi o zasebnih težavah. V New Yorku se je sicer prebil do finala, a je trikrat napredoval po predaji tekmeca, v finalu pa ga je Wawrinka nadigral. Tudi dvoranski del sezone je bil slab. Roberto Bautista Agut ga je presenetil v Šanghaju, Marin Čilić pa je prejšnji teden v Parizu v 15. medsebojnem obračunu le dočakal prvo zmago.

Največja motivacija na grand slamih
"V pomembnih trenutkih nimam psihološke svežine, kar je posledica nekajletnega igranja na vrhunski ravni. To me je izčrpalo. Iz porazov se moram veliko naučiti. Še vedno me zanimajo največji dosežki, turnirji za grand slam so največja motivacija," je dodal "Nole".

Murray bo lovil prvi finale v O2 Areni
Njegov veliki tekmec Murray nikoli ni blestel na zaključnih mastersih. Trikrat se je prebil do polfinala (2008, 2010 in 2012), v finalu sploh še nikoli ni zaigral. Škot je dobil zadnjih 19 obračunov in je v drugem delu sezone v izjemni formi.

"Ne razmišljam o tem, da bi leto končal na prvem mestu, ampak hočem dobro igrati v O2 Areni, kjer mi v zadnjih letih res ni šlo po načrtih," je pojasnil Murray, ki je lani in predlani izpadel že v skupinskem delu.

Skupina John McEnroe, ponedeljek ob 21.00:
WAWRINKA (ŠVI/3) - NIŠIKORI (JAP/5)

Ob 21.00:
MURRAY (VB/1) - ČILIĆ (HRV/7)



Skupina Ivan Lendl, nedelja ob 15.00:
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - THIEM (AVT/8)

Ob 21.00:
RAONIC (KAN/4) - MONFILS (FRA/6)

Najboljša iz vsake skupine se uvrstita v polfinale.