Novak Đoković se bo v četrtfinalu pomeril s Tomašem Berdychom. Foto: Reuters
Novak Đoković se bo v četrtfinalu pomeril s Tomašem Berdychom. Foto: Reuters
Stanislas Wawrinka
Stanislas Wawrinka je imel težave s krči v zadnjem nizu, stisnil je zobe in bil na pragu senzacije. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Marija Šarapova je v štirih dvobojih izgubila vsega pet iger. Foto: Reuters
Janko Tipsarević
Janko Tipsarević je moral dvoboj predati kljub zdravniški pomoči. Foto: Reuters
"Nole" dobil maraton proti Wawrinki

Prvi igralec sveta je slavil po petih urah in dveh minutah drame na Rod Laver Areni. Očitno je trikratni zmagovalec uvodnega grand slama sezone pravi specialist za take maratone, lani je v finalu po petih urah in 53 minutah ugnal Rafaela Nadala. V četrtfinalu se bo Đoković pomeril s Tomašem Berdychom.
Izjemen začetek Wawrinke
Obračun osmine finala se je presenetljivo začel po notah Švicarja, ki je uvodni niz dobil v vsega 25 minutah. Srb je bil popolnoma razglašen, izgubil je servis v tretji, peti in sedmi igri.
"Nole" se je rešil v drugem nizu
V drugem nizu je Wawrinka pri vodstvu s 5:3 že serviral za vodstvo 2:0, a je Srb osvojil štiri zaporedne igre. Tretji niz je bil odločen v deveti igri, ko je Đokoviću uspel edini brejk, nato je s servisom dobil niz s 6:4.
V četrtem nizu sta oba tekmeca zadržala začetne udarce, podaljšano igro pa je dobil Wawrinka s 7:5. 15.000 gledalcev je bilo na nogah, po treh urah in 18 minutah se je začel odločilni niz.
Tudi krči niso ustavili žilavega Švicarja
V uvodni igri zadnjega niza je Wawrinka s sijajnimi bekhendi prišel do brejka, a se je "Nole" že v naslednji igri vrnil (1:1). V šesti igri je Švicar začutil močne bolečine v stegenski mišici, ob odmoru mu je obe nogi masiral fizioterapevt. Wawrinka je stisnil zobe, v osmi igri je rešil brejk žogo in izenačil na 4:4.
V deveti igri je "Nole" naredil nekaj napak, pri 15/40 pa se je Wawrinki zatresla roka. Zapravil je tri priložnosti za odvzem servisa. V 22. igri je Švicar rešil dve zaključni žogi, imel priložnost za izenačenje na 11:11, na koncu pa je prvi igralec sveta z izjemnim diagonalnim udarcem zaključil epski obračun. Samo peti niz je trajal uro in 44 minut.
Đoković: Tudi Stan bi si zaslužil zmago
"Težko je opisati občutke po takem dvoboju. Tudi Stan bi si zaslužil zmago, odigral je odlično. Bil je bolj agresiven, uporabljal je različne udarce. Meni je preostal le boj do zadnje kapljice energije, na vsak način sem skušal ostati v dvoboju," je dejal izmučeni Đoković.
Wawrinka naredil preveč neizsiljenih napak
Razmerje v osvojenih točkah je bilo 209:200 za Đokovića, ki je serviral sedem asov, naredil pet dvojnih napak in 66 neizsiljenih napak. Wawrinka je serviral 16 asov, zadel kar 69 "winnerjev", a storil tudi 93 neizsiljenih napak.

Trojica napredovala brez izgubljenega niza
V moški konkurenci sta se v četrtfinale uvrstila še dva Španca. David Ferrer je brez težav odpravil Kaja Nišikorija s 6:2, 6:1 in 6:4. Nicolas Almagro je vodil proti Janku Tipsareviću s 6:2 in 5:1, nato je Srb dvoboj zaradi poškodbe stopala predal. Med zadnjih osem se je prebil še Berdych, ki je odpravil Kevina Andersona s 6:3, 6:2 in 7:6. Največ dela je imel v podaljšani igri tretjega niza, ki jo je dobil s 15:13.

Šarapova nadaljuje dominantno igro
Marija Šarapova
je v Melbournu zavezala še peto kravato, v osmini finala je tokrat odpihnila Kirsten Flipkens s 6:1 in 6:0. Čeprav je izid povsem enostranski, je Belgijka v prvem nizu nudila dokaj dostojen odpor, saj je niz trajal 43 minut. V drugem nizu pa je Šarapova z močnim tenisom povsem nadzorovala dvoboj.

Sestri Williams boljši od slovanskega para
Katarina Srebotnik je z Nadjo Petrovo izgubila dvoboj tretjega kroga ženskih dvojic. Sestri Serena in Venus Williams sta bili boljši s 6:2 in 6:3.

Melbourne, osmina finala, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - WAWRINKA (ŠVI/15)
1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10
BERDYCH (ČEŠ/5) - ANDERSON (JAR)
6:3, 6:2, 7:6 (13)
FERRER (ŠPA/4) - NIŠIKORI (JAP/16)
6:2, 6:1, 6:4
ALMAGRO (ŠPA/10) - TIPSAREVIĆ (SRB/8)
6:2, 5:1, b.b
Ponedeljek:
SEPPI (ITA/21) - CHARDY (FRA)
MURRAY (VB/3) - SIMON (FRA/14)
TSONGA (FRA/7) - GASQUET (FRA/9)
FEDERER (ŠVI/2) - RAONIĆ (KAN/13)
Osmina finala, ženske, ponedeljek:
AZARENKA (BLR/1) - VESNINA (RUS)
WOZNIACKI (DAN/10) - KUZNECOVA (RUS)
S. WILLIAMS (ZDA/3) - KIRILENKO RUS/14
STEPHENS (ZDA/29) - JOVANOVSKI (SRB)
LI (KIT/6) - GÖRGES (NEM/18)
7:6 (6), 6:1
A. RADWANSKA (POL/4) - IVANOVIĆ (SRB/13)
6:2, 6:4
MAKAROVA (RUS/19) - KERBER (NEM/5)
7:5, 6:4
ŠARAPOVA (RUS/2) - FLIPKENS (BEL)
6:1, 6:0

"Nole" dobil maraton proti Wawrinki