Roger Federer se je desetič zapored prebil med osem najboljših v Wimbledonu. Foto: Reuters
Roger Federer se je desetič zapored prebil med osem najboljših v Wimbledonu. Foto: Reuters
Xavier Malisse
Xavier Malisse se je dobro upiral Federerju v prvem in tretjem nizu. Foto: Reuters
Mikhail Južni
Mihail Južni bo v sredo skušal prvič premagati Rogerja Federerja. Rus je izgubil vseh 13 medsebojnih obračunov. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković je po izpadu Rafaela Nadala prejšnji četrtek veliki favorit za naslov na sveti travi. Foto: EPA
Viktor Troicki
Viktor Troicki se je večkrat zabaval z gledalci na osrednjem igrišču. Foto: EPA

V prvem nizu je 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam pri vodstvu s 4:3 zapustil osrednje igrišče in s fizioterapevtom odšel na masažo hrbta. Vrnil se je ob stoječih ovacijah 15.000 gledalcev. Federer se je slabo gibal in v enajsti igri izgubil servis. Malissu ni uspelo zadržati začetnega udarca v 12. igri in odločala je podaljšana igra, ki jo je s 7:1 dobil švicarski šampion.

Malisse pokazal zobe v tretjem nizu
Na začetku drugega niza je bil dvoboj prekinjen za krajši čas zaradi dežja, organizatorji pa so se odločili, da ne uporabijo strehe. V nadaljevanju se je Federer razigral, v tretji, peti in sedmi igri mu je uspel brejk in Belgijec je bil popolnoma nemočen. V tretjem nizu sta oba tekmeca zadržala začetni udarec, v 10. igri pa je Malissu uspel odločilni odvzem servisa.

Belgijec, ki je pred desetimi leti igral v polfinalu na Church Roadu, je v četrtem nizu s sijajnim vračanjem servisa povedel z 2:0, nato pa se je Federer prebudil, nanizal pet iger zapored in se veselil preboja v četrtfinale. Že 33. zapored se je prebil med osem najboljših na turnirjih za grand slam.
Do srede bo vse v redu
"Zavedam se, da je bilo Malissu zelo težko igrati. Nikoli ni lahko igrati proti nasprotniku, ki je poškodovan. Po dvoboju sem se mu opravičil. Že večkrat sem imel bolečine v hrbtu, a stanje se lahko hitro izboljša, stisniti je treba zobe. V naslednjih dveh dneh me čaka kakšna terapija, prepričan sem, da bo v sredo že vse v redu," je dejal šestkratni zmagovalec Wimbledona, ki se je že 37. prebil v četrtfinale turnirja za grand slam. Rekord Jimmyja Connorsa je 41 nastopov med najboljših osem.

Bo Južnemu v 14. poskusu uspelo?
Federer, ki je v zadnjih dveh letih na sveti travi izgubil v četrtfinalu, se bo v sredo pomeril z Mihailom Južnim. Rus je premagal Uzbekistanca Denisa Istomina s 6:3, 5:7, 6:4, 6:7 in 7:5. V 13. medsebojnih dvobojih Južni še nikoli ni premagal Federerja.
"Nole" nadigral nemočnega rojaka
Prvi nosilec Novak Đoković je na zadnjem dvoboju na osrednjem igrišču ugnal rojaka Viktorja Troickega s 6:3, 6:1 in 6:3. Pred petimi leti v Umagu je Troicki presenetil "Noleta", ki je nato dobil 12 dvobojev zapored. Branilec naslova je prikazal najboljšo igro letos v All England Clubu. Dvoboj je trajal le uro in pol, razmerje v osvojenih točkah je bilo 89:54. Đoković je unovčil šest izmed osmih brejk priložnosti.

"Z Viktorjem sva prvič igrala, ko sem bil star devet let. Odlično se razumeva tudi zunaj igrišča, taki dvoboji niso enostavni. Po koncu dvoboja se nisem preveč veselil. Pod streho sem se že kar navadil igrati. Zelo pomaga pri vračanju servisov, danes mi je šla streha na roko, saj Viktor odlično servira," je dejal "Nole".

Dež prekinil tri dvoboje
Trije dvoboji osmine finala so prekinjeni zaradi dežja in se bodo nadaljevali v torek. Na igrišču številka ena Andy Murray vodi proti Marinu Čiliću s 7:5 in 3:1. Mardy Fish je osvojil uvodni niz proti Joeju Wilfriedu Tsongaju na igrišču številka dve. Florian Mayer je dobil prvi niz proti Richardu Gasquetu.

Sokol Rufus bo znova odganjal nadležne golobe
Srečen epilog ima pretresljiva zgodba z ugrabitvijo sokola Rufusa, službene ujede organizatorjev v Wimbledonu. Sokol ima zelo pomembno vlogo, odganjal je nadležne golobe in vrabce s travnatih teniških igrišč in neba nad Wimbledonom. Londonska policija je sporočila, da je izsledila sokola Rufusa, ki je s prizorišča odganjal nadležne ptice. Ujede so zadnjih 12 let nepogrešljiv del turnirja. Rufusa so po podatkih policije nepridipravi iztrgali skozi odprto okno parkiranega avtomobila v noči iz četrtka na petek skupaj s kletko, v kateri je bil.

Policija je ugrabitelje izsledila, Rufus pa naj bi bil po besedah lastnice Imogen Davis v dobrem stanju, imel naj bi le rahlo otečeno nogo, zaradi česar je že obiskal veterinarja. "Namenili smo mu nekaj počitka, a bo že v naslednjih nekaj dneh nared. Z njim je vse v redu," je sporočila Davisova in se vsem zahvalila za podporo.

Osmina finala (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1)
- TROICKI (SRB)
6:3, 6:1, 6:3
GASQUET (FRA/18) - MAYER (NEM/31)
* 3:6, 1:2, -:-
FEDERER (ŠVI/3) - MALISSE (BEL)
7:6 (1), 6:1, 4:6, 6:3
JUŽNI (RUS/26) - ISTOMIN (UZB)
6:3, 5:7, 6:4, 6:7 (5), 7:5
FERRER (ŠPA/7) - DEL POTRO (ARG/9)

MURRAY (VB/4) - ČILIĆ (HRV/16)
* 7:5, 3:1, -:-
TSONGA (FRA/5) - FISH (ZDA/10)
* 4:6, 1:1, -:-
KOHLSCHREIBER (NEM/27) - BAKER (ZDA)

* - prekinjeno zaradi dežja, nadaljevanje v torek