Tudi veliki šampion je med zmagovalnim govorom spustil solze. Foto: EPA
Tudi veliki šampion je med zmagovalnim govorom spustil solze. Foto: EPA
Roger Federer
Federer je dokazal, da tudi v težkih situacijah ne izgubi živcev. Osvojil je že svoj sedmi turnir za grand slam. Foto: EPA
Marcos Baghdatis
Marcos Baghdatis je odlično začel dvoboj, potem pa je Roger Federer pokazal zobe. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je od legendarnega Roda Laverja (desno) prejel pokal za zmago na OP Avstralije. Foto: EPA
Mahesh Bhupathi in Martina Hingis
Martina Hingis je skupaj z Maheshem Bhupathijem prvič v karieri zmagala med mešanimi dvojicami. Foto: EPA

20-letni Ciprčan je svoj prvi finale za grand slam začel odlično. Dobival je dolge izmenjave žog z osnovne črte in vodil že s 7:5 in 2:0, potem pa je Švicar začel bolje servirati. Zmanjšal je število nevsiljenih napak. Srečno je dobil drugi niz, potem ko je Baghdatis poslal forehand za las v avt.

Federer prestavil v višjo prestavo
V zadnjih dveh nizih je prvi igralec sveta povsem dominiral. V tretjem nizu je Baghdatisu zavezal kravato. Sredi četrtega niza je 54. igralec sveta še nerodno padel in sanj o senzaciji je bilo konec.

Dvoboj je trajal dve uri in 46 minut. Federer je serviral 11 asov in naredil 6 dvojnih napak. Kar osemkrat je odvzel servis Baghdatisu, trikrat pa je tudi sam izgubil servis. Razmerje v točkah je bilo 142:116.

To je že Federerjev sedmi naslov za grand slam. Švicar je na polovici poti do rekorda Peta Samprasa. Američan ima 14 zmag na turnirjih za grand slam.
Ponovil je dosežek Samprasa, ki je leta 1993 dobil Wimbledon in OP ZDA, potem pa slavil še na tretjem zaporednem finalu turnirja za grand slam.

"Marcos je danes igral odlično. Ta zmaga mi ogromno pomeni, saj mi ni bilo lahko. Pred dvobojem sem bil nenavadno živčen," je dejal Roger, ki na podelitvi pokala ni skrival solz. Na OP Avstralije je slavil že leta 2004, ko je v treh nizih odpravil Rusa Marata Safina. "Če bi mi uspelo zmagati še na OP Francije v Roland Garrosu, bi bila moja kariera popolna. Vse ostale grand slame sem dobil najmanj dvakrat, zato se moram sedaj osredotočiti na pariški turnir," je še dodal Federer.

Baghdatis je v osmini finala najprej presenetil Andyja Roddicka, potem pa je ugnal še Ivana Ljubičića in Davida Nalbandiana.

"Zadnja dva tedna sta bila zame fantastična. Izpolnile so se mi sanje, čeprav sem izgubil. Rad bi se zahvalil vsem sorodnikom in trenerju za podporo, tudi vsi Ciprčani so stali za mano. Zares je bilo nepozabno. Veselim se prihoda domov," je dejal nov ciprski nacionalni junak.

Finale:
FEDERER (ŠVI/1) - BAGHDATIS (CIP) 5:7, 7:5, 6:0, 6:2

Zmagovalci OP Avstralije v zadnjih 20 letih:
1987 Stefan Edberg
1988 Mats Wilander
1989 Ivan Lendl
1990 Ivan Lendl
1991 Boris Becker
1992 Jim Courier
1993 Jim Courier
1994 Pete Sampras
1995 Andre Agassi
1996 Boris Becker
1997 Pete Sampras
1998 Petr Korda
1999 Jevgenij Kafelnikov
2000 Andre Agassi
2001 Andre Agassi
2002 Thomas Johansson
2003 Andre Agassi
2004 Roger Federer
2005 Marat Safin
2006 Roger Federer

Mešane dvojice, finale:
BHUPATHI/HINGIS (IND/ŠVI) - NESTOR/LIHOVCEVA (KAN/RUS) 6:3, 6:3
Martina Hingis in Mahesh Bhupathi sta nastopila s povabilom organizatorjev.
To je bil prvi naslov za Švicarko med mešanimi dvojicami.

"Zelo sem si želela zmagati tudi med mešanimi pari. Pred turnirjem si nisem nikoli mislila, da bom prišla do četrtfinala posameznic in osvojila lovoriko med mešanimi pari," je bila vesela Hingisova, ki ima zdaj že 15 naslovov za grand slam (5 posamezno, 9 med ženskimi pari in 1 med mešanimi pari).

Ko je Bhupathi izvedel, da se Hingisova vrača, je njenemu agentu poslal ekektronsko pošto in kmalu dobil pozitiven odgovor.