Foto:
Foto:
Andy Roddick je v 4. nizu zapravil sedem žog za break.
Roger Federer je v Wimbledonu zmagal še drugič zapored.
Roger Federer se je po zadnji točki zgrudil na tla.

22-letni Švicar je tako ponovil lanski uspeh. V prvem nizu ga je Roddick zasenčil z ubijalskimi servisi, a je Federer kmalu ujel zmagovalni ritem. Najprej "break" v 12. igri 2. niza, nato pa še gladka zmaga v podaljšani igri (7:3) za vodstvo z 2:1. Psihično načeti Roddick je v 4. nizu zapravil 7 (!) žog za odvzem servisa, na drugi strani pa Federer ni grešil. Izkoristil je že prvo, povedel s 4:3 in zasluženo še drugič dvignil pokal. Federer je svoj tretji naslov za grand slam osvojil po dveh urah in pol igre. Iz Wimbledona bo odšel bogatejši za 900.000 evrov, "prislužil" pa si je tudi ples z žensko zmagovalko Rusinjo Mario Šarapovo.

Silovit začetek Američana
Dvoboj je bolje začel Roddick, ki je že v tretji igri vzel servis Federerju in povedel z 2:1. Američanu je za razliko od prejšnjih tekem odlično stekel servis, medtem ko se je Švicar pri začetnem udarcu še lovil. Takoj v naslednji igri je imel Federer štiri žoge za "rebreak", a se je nasprotnik rešil s silovitimi servisi, ki so krepko presegali 200 km/h. Pri izidu 3:2 pa je znova začelo deževati, tako da je bil obračun prekinjen. Tudi po prekinitvi je Roddick nadaljeval odlično, zadržal prednost in niz po 31 minutah odločil v svojo korist.

Če Švicar v uvodnem nizu ni igral na ravni svojih dosedanjih predstav, je zobe pokazal takoj na začetku drugega. Dvakrat zapored je namreč odvzel servis Roddicku in povedel z velikih 4:0. Ko je že kazalo, da bo niz zlahka dobil Federer, se je prebudil Roddick, vrnil Švicarju z enako mero in izenačil na 4:4. A ves trud, vložen v povratek, je izpuhtel v nič v 12. igri, ki jo je Američan iz Nebraske na svoj servis izgubil in po 42 minutah se je zmage s 7:5 veselil Federer.

Dež koristil Federerju
V tretjem nizu se je ponovil scenarij iz prvega: Roddicku je že v 3. igri uspel break za vodstvo z 2:1. Američan je ponovno igral zanesljivo, imel pri izidu 4:2 kontrolo nad dvobojem, nato pa je v obračun še drugič posegel dež. Približno polurna prekinitev je bolj koristila Federerju, ki je nasprotniku takoj vzel servis in izenačil na 4:4. Tako kot v drugem nizu je nato povedel s 6:5 in pritisk je bil znova na Američanu, ki pa mu je bil tokrat kos. Izenačil je na 6:6 in na vrsti je bila podaljšana igra. V njej pa je več živcev in tudi znanja pokazal Federer, ki jo je dobil zlahka s 7:3.

Psihično načeti Roddick je grizel naprej. V 4. igri 4. niza je imel štiri žoge za break, vendar jih ni izkoristil. Priložnost za odvzem servisa se mu je ponovno ponudila v 6. igri, a je znova zapravil tri žoge. Kazen je prišla kmalu. Hladnokrvni Švicarju mu je odvzel servis za 4:3, nato pa prednost zanesljivo zadržal.

Federer: "Tudi Andy bi si zaslužil zmago."
"Neverjetno je osvojiti najljubši turnir dvakrat zapored. Zares bom užival v tem občutku. Andy je igral zelo agresivno, kar me je presenetilo. Tudi on bi si zaslužil zmago. Upam, da se bova v prihodnosti še kdaj pomerila v finalu Wimbledona", je dejal Federer.

"Roger je bil danes predober. Na igrišču sem pustil vse, zato si nič ne očitam", je po dvoboju povedal Američan.

Zadnji dan je na igrišče stopila tudi doslej najboljša slovenska teniška igralka vseh časov Mima Jauševec. Skupaj s Čehinjo Jano Novotno sta v finalu veteranskega turnirja dvojic nad 35 let z 1:6, 7:5 in 6:1 ugnali Britanko Jo Durie in Čehinjo Heleno Sukovo.