Roger Federer je osvojil že 10. turnir za grand slam. Do rekorda Peta Samprasa mu manjkajo le še štirje. Foto: Reuters
Roger Federer je osvojil že 10. turnir za grand slam. Do rekorda Peta Samprasa mu manjkajo le še štirje. Foto: Reuters
Roger Federer
Federer se je po koncu dvoboja zgrudil na tla Rod Laver Arene. Foto: Reuters
Fernando Gonzalez
Fernando Gonzalez je odigral turnir kariere, a proti genialnemu Švicarju ni imel možnosti. Foto: Reuters
Gladki zmagi Serene in Rogerja
Federer v Melbournu piše zgodovino

Švicar se je po 140 minutah veselil zmage s 7:6, 6:4 in 6:4. To je njegov jubilejni 10. naslov za grand slam, tretji v Avstraliji. Čilenec je imel po breaku v deveti igri dve žogi za prvi niz, a se je Federer izvlekel. Drugo priložnost je bila še posebej velika, saj je Gonzalez forehand poslal v mrežo. V podaljšani igri je Roger hitro povedel s 5:0 in gladko zmagal s 7:2.

V nadaljevanju se je Roger sprostil
Drugi in tretji niz sta postregla z enako sliko. Prvi igralec sveta je nasprotniku obakrat odvzel servis v 7. igri in prednost rutinirano zadržal. Federer je postal prvi tenisač po Bjornu Borgu leta 1980 (Roland Garros), ki je turnir za grand slam dobil brez izgubljenega niza. To je v Avstraliji nazadnje uspelo Kenu Rosewallu leta 1972. In še nekaj statistike: razmerje točk 120:93, neizsiljene napake 19:28 in winnerji 45:31.

Kdaj bo ujel Samprasa?
Z desetimi naslovi za grand slam se je na večni lestvici najboljših izenačil z Američanom Billom Tildnom, pred njim pa so le še Američan Pete Sampras (14), Avstralca Roy Emerson (12) in Rod Laver (11) ter Šved Bjoern Borg (11). "O Petovih rekordih nisem želel govoriti, dokler ne bi bil čez polovico njegovega dosežka. Zdaj pa je vse skupaj dobilo nov zagon, ta zmaga pomeni spodbudo za vse leto," je menil Federer.

Federer tokrat brez solz
"Za menoj je sijajen turnir in zelo sem ponosen, da znova držim to lovoriko," je po ubranitvi lanske zmage (najboljši je bil tudi leta 2004) dejal 25-letni Švicar, ki tokrat ni točil solz: "Tokrat se bom skušal zadržati. Vsi vsemo, kaj se je zgodilo lani. Zelo ponosen sem, da tretjič držim v rokah ta ugleden pokal." Roger je po lanski zmagi nad Čilencem Marcosom Baghdatisom pokazal čustva, tokrat pa je bil bolj zadržan. Tudi v sklepnem govoru je dokazal, da je šampion tudi zunaj igrišč.

Gonzalez zadovoljen kljub porazu
Leto dni starejši Čilenec kljub 10. zaporednemu porazu proti Federerju ni bil pretirano razočaran: "Roger je pač velik šampion. Tudi tokrat je odigral izjemen dvoboj." Gonzalez je odigral turnir kariere. Izločil je Lleytona Hewitta, Jamesa Blaka, Rafaela Nadala in Tommyja Hassa.

Francozinja Sandra De Jenken je postala prva ženska, ki je sodila moški finale na turnirju za grand slam.

A. V.&A. G.

Finale:
FEDERER (ŠVI/1) - GONZALEZ (ČIL/10)
7:6 (2), 6:4, 6:4

Dvojice (M), finale:
BRYAN/BRYAN (ZDA/1) - BJORKMAN/MIRNI (ŠVE/BLR/2)
7:5, 7:5

Dvojice (ž), finale:
BLACK/HUBER (ZIM/JAR/3) - ČAN/ČUANG (TJV)
6:4, 6:7, 6:1

Mešane dvojice, finale:
NESTOR/LIHOVČEVA (KAN/RUS) - AZARENKA (BLR)
6:4, 6:4

Gladki zmagi Serene in Rogerja
Federer v Melbournu piše zgodovino