Angelique Kerber je prvič dvignila pokal na turnirjih za grand slam. V ponedeljek se bo zavihtela na drugo mesto na lestvici WTA. Foto: EPA
Angelique Kerber je prvič dvignila pokal na turnirjih za grand slam. V ponedeljek se bo zavihtela na drugo mesto na lestvici WTA. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams, ki do finala ni izgubila niti niza, je dobila osem izmed zadnjih 15 turnirjev za grand slam. V New Yorku ji je septembra lani Roberta Vinci preprečila koledarski grand slam, tokrat pa je drugič zapored presenetljivo ostala brez zmage. Foto: EPA
Angelique Kerber
Levičarka Kerberjeva je s fanatično borbenostjo rešila številne žoge. Trener Torben Belz je pripravil odlično taktiko, prva igralka sveta pa ni imela pravega odgovora. Foto: EPA
Angelique Kerber
Kerberjeva je v pogovoru za časnik Bild med turnirjem dejala, da še ni našla pravega moškega. V zadnjih dneh ženitne ponudbe kar dežujejo. Foto: EPA
Angelique Kerber presenetila Sereno Williams

28-letna Nemka je navdušila v svojem prvem finalu na turnirjih velike četverice, unovčila je kar 46 neizsiljenih napak Williamsove, ki ostaja pri 21 turnirjih za grand slam.
Kerberjeva, ki se bo zavihtela na drugo mesto lestvice WTA, je z nepopustljivo igro vračala številne močne udarce in postala prva Nemka z zmago na turnirjih za grand slam po Steffi Graf na Roland Garrosu leta 1999. Izjemen finale na Rod Laver Areni je trajal dve uri in osem minut.
23 napak Serene v uvodnem nizu
Prvo igro je Serena dobila brez izgubljene točke. Nemka ni pokazala nobene nervoze v uvodni igri na svoj začetni udarec. Z asom je povedla 40/40 in nato izenačila na 1:1. V tretji igri je Kerberjeva z izjemnim bekhendom odgovorila na napad Serene, ki je naredila še dve neizsiljeni napaki in izgubila servis. Američanka se je po zaostanku z 1:3 zbrala in uspela z močnim vračanjem servisom izenačiti na 3:3.
V sedmi igri je Williamsova zgrešila bekhend, nato pa je poslala še volej v avt za nov brejk. Kerberjeva je bila vse bolj samozavestna, njeni udarci z osnovne črte so bili natančni, prva igralka sveta pa je zgrešila tudi enostavne udarce. V osmi in deseti igri je Kerberjeva zanesljivo zadržala servis in dobila uvodni niz po 39 minutah. Serena je naredila kar 23 neizsiljenih napak, Kerberjeva pa le tri!
Williamsova prevladovala v drugem nizu
V drugem nizu je Serena odlično servirala. Kerberjeva si ni priigrala nobene priložnosti za brejk. V četrti igri je Nemka naredila dve dvojni napaki in Američanka je prišla do odločilnega odvzema servisa. Povedla je s 3:1, nato pa trikrat zanesljivo zadržala začetni udarec do konca niza.
Neverjetna igra Kerberjeve v odločilnih trenutkih
Kerberjeva je odšla z igrišča in zbrala misli. Odločilni niz je začela sijajno, v drugi igri je brez izgubljene točke prišla do brejka in vodstva z 2:0. Serena je takoj odgovorila in znižala na 1:2. V izjemni šesti igri je Serena naredila dve dvojni napaki, Kerberjeva pa je unovčila priložnost za brejk po predolgem forhendu Serene. Brez izgubljene točke je zadala servis in povedla s 5:2. Serena je v najtežjih trenutkih prikazala najboljšo igro. Uspelo ji je znižati na 5:4, nato je servirala za 5:5, Kerberjeva je uspela vrniti močne servise in po novi napaki Willamsove je unovčila prvo zaključno žogo.
V prvem krogu "Angie" rešila zaključno žogo
"Angie" je bila v 1. krogu proti Misaki Doi že v izgubljenem položaju. Japonka je dobila prvi niz v podaljšani igri, tudi v drugem "tie-breaku" je vodila s 6:5 in imela zaključno žogo. Nemka je nato nanizala tri točke zapored in dobila tudi odločilni niz s 6:3.

Bila je že na letalu za Nemčijo ...
"V prvem krogu sem rešila zaključno žogo. Bila sem že na letalu v Nemčijo, potem pa so se mi izpolnile življenske sanje. Celo življenje sem posvetila tenisu in to sta dva najboljša tedna v mojem življenju. Ko sem igrala na osrednjem igrišču, sem vedno dobila kar kurjo polt. Počaščena sem bila, da sem sploh bila v finalu. Sanje so se mi uresničile Zdaj lahko rečem, da sem zmagovalka turnirja za grand slam. Zveni prav noro," je v zelo čustvenem govoru pojasnila Kerberjeva, ki ni mogla zadrževati solz po drugi zmagi na sedmih medsebojnih obračunih s Sereno.
Trener Belz: Ključno je bilo, da ni imela strahu
"To je bilo res zunajserijsko, nezemeljsko. Niti sanjati si nisem upal, da lahko prikaže tako igro. Neverjeten trenutek tudi zame. Proti najboljši igralki sveta ni imela nobenega strahu in to je bilo ključno," je bil navdušen trener Torben Belz.
"To je bil dober dvoboj. Obe sva pokazali kar nekaj dobrega tenisa. Čestitke pa gredo Angie. Upam, da uživaš v tem trenutku, resnično si si to zaslužila," je poraz športno priznala Williamsova, ki ostaja brez 22. zmage na turnirjih za grand slam, s čimer bi izenačila rekordni dosežek Grafove. Še dve turnirski zmagi več pa ima Avstralka Margaret Court.

Finale, ženske:
KERBER (NEM/7)
- S. WILLIAMS (ZDA/1)
6:4, 3:6, 6:4

Statistika

Williams

Kerber

Prvi servis (%)5355
Asi

7

5

Dvojne napake63
Neizsiljene napake

46

13

Winnerji4725
Osvojene točke8591
Osv. točke na mreži15/322/3
Brejk priložnosti4/85/9





Dvojice (M), finale:

J. MURRAY/SOARES (VB/BRA/7) -
NESTOR/ŠTEPANEK (KAN/ČEŠ)
2:6, 6:4, 7:5

Mladinke, finale:
LAPKO (BLR/2) -
MIHALIKOVA (SLK/2)
6:3, 6:4

Mladinci, finale:
ANDERSON (AVS) -
KARIMOV (UZB/7)
6:2, 1:6, 6:1


Zmagovalke v Melbournu v zadnjih 25 letih:
1990 Steffi Graf
1991 Monika Seleš
1992 Monika Seleš
1993 Monika Seleš
1994 Steffi Graf
1995 Mary Pierce
1996 Monika Seleš
1997 Martina Hingis
1998 Martina Hingis
1999 Martina Hingis
2000 Lindsay Davenport
2001 Jennifer Capriati
2002 Jennifer Capriati
2003 Serena Williams
2004 Justine Henin-Hardenne
2005 Serena Williams
2006 Amelie Mauresmo
2007 Serena Williams
2008 Marija Šarapova
2009 Serena Williams
2010 Serena Williams
2011 Kim Clijsters
2012 Viktorija Azarenka
2013 Viktorija Azarenka
2014 Na Li
2015 Serena Williams
2016 Angelique Kerber

Angelique Kerber presenetila Sereno Williams