Heninova je, kot kaže, zadnjič zaigrala na Odprtem prvenstvu Avstralije, ki ga je osvojila leta 2004. Foto: EPA
Heninova je, kot kaže, zadnjič zaigrala na Odprtem prvenstvu Avstralije, ki ga je osvojila leta 2004. Foto: EPA
Justine Henin
Poškodba desnega komolca, ki jo je Belgijka staknila v Wimbledonu, je terjala svoj davek. Heninova se je dokončno od teniške karavane poslovila pri 28 letih. Foto: EPA
Heninova (spet) v pokoj

Poškodbo je obnovila na Odprtem prvenstvu Avstralije, kjer je proti Rusinji Svetlani Kuznecovi klonila z 2:0 (6:4, 7:6). Pred tem je izločila Indijko Sanio Mirzo (7:5, 3:6, 6:1) in Britanko Eleno Baltacho (6:1, 6:3).

Upokojila se je kar prek Facebooka
Novico o upokojitvi je Heninova sporočila na svoji Facebookovi strani. "Čas je, da obrnem list v svojem življenju. Kakšna neverjetna izkušnja! Žalostna sem, ker se poslavljam zaradi poškodbe, ampak tako je pač življenje. Vsem bi se rada zahvalila za podporo vsa ta leta ... Tega nikoli ne bom pozabila," je zapisala. To je njena druga upokojitev, maja 2008 je medijem povedala: "Konec je čudovite avanture. Odhajam kot številka ena, kar je pomembno. Vedno je bolje, če odideš na vrhuncu. Odhajam brez obžalovanja in vem, da je to prava odločitev."

Odločitev kasneje pojasnila še novinarjem
"Na žalost imam slabe novice," je novico o svoji upokojitvi, ki jo je objavila na Facebooku, kasneje pokomentirala novinarjem. "Zadnjih nekaj dni sem opravila veliko zdravniških testov, ki so pokazali, da sem v Avstraliji obnovila poškodbo iz Wimbledona. Po posvetu z zdravniki sem se spoznala, da je moje kariere očitno res konec," je dodala. Justine je v svoji karieri osvojila 43 turnirjev in zaslužila nekaj več kot 20 milijonov dolarjev. "Zelo mi je težko, saj sem kljub požrtvovalnosti poškodbi morala priznati premoč," je sklenila.

Poškodba v Wimbledonu terjala svoj davek
Tenisačica iz Liega se je nato v teniško karavano vrnila po 16 mesecih. 22. septembra 2009 so belgijski mediji naznanili njeno vrnitev, ki je bila v očeh mnogih plod zmage njene velike tekmice Kim Clijsters na US Opnu, potem ko se je iz upokojitve vrnila le nekaj tednov pred začetkom turnirja velike četverice. Belgijski športni navdušenci so upali, da bo šla Heninova po poteh Clijstersove, kar ji je na neki način tudi uspelo, a ne povsem. Zaigrala je v finalu OP-ja Avstralije, kjer je morala premoč priznati Sereni Williams (6:4, 3:6 in 6:2), sledilo je še nekaj uspešnih nastopov, nato pa poškodba v Wimbledonu, kjer si je na dvoboju s Clijstersovo po padcu na igrišču poškodovala desni komolec. Letošnjo sezono je začela v Hopmanovem pokalu, ki ga je gladko dobila, a to je bilo tudi vse. Belgijka, ki je v bogati karieri osvojila 7 turnirjev za grand slam (od teh štiri v Parizu), je stara 28 let.

Heninova (spet) v pokoj