Polona Hercog se je prvič prebila v četrtfinale Portoroža. Foto: MMC RTV SLO
Polona Hercog se je prvič prebila v četrtfinale Portoroža. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Srebotnik
Katarina Srebotnik še ne ve, koliko časa bo igrala med posameznicami.
Tamira Paszek
Tamira Paszek, ki je pred štirimi leti zmagala v Portorožu, je bila tokrat brez možnosti proti Švicarki Vögele. Foto: MMC RTV SLO/A. P.
Slovenski obračun Hercogovi

19-letna Mariborčanka, ki je v zadnjih treh letih izpadla že v 1. krogu, je za zmago na osrednjem igrišču potrebovala dve uri in 48 minut. Izkoristila je pet izmed 12 brejk žog, servirala je pet asov, v osvojenih točkah je bilo 109:98.

Preobrat v prvem nizu
Hercogova si je v tretji igri uvodnega niza priigrala dve brejk priložnosti, a ju ni izkoristila. Kata se je rešila in nato hitro povedla s 3:1. Najboljša slovenska igralka se je nato prebudila, začela je igrati bolj zanesljivo z osnovne črte in dvakrat je odvzela servis Srebotnikovi (5:3). Prednost je zadržala do konca niza. V osvojenih točkah je bilo 34:28 za Mariborčanko.

V petek proti Švicarki Vögele
V drugem nizu je Kata povedla s 4:1, Hercogova je uspela izenačiti na 4:4 in odločala je podaljšana igra, ki jo je s 7:3 dobila Velenjčanka. V odločilnem nizu je Poloni ključni odvzem servisa uspel v šesti igri. V petkovem četrtfinalu jo čaka Stephanie Vögele, ki je s 7:5 in 6:4 izločila Tamiro Paszek. To je bil prvi poraz Avstrijke v Portorožu, leta 2006 je v velikem slogu osvojila turnir, nato pa se do letos ni vrnila na Obalo.

"Katarino zelo spoštujem, saj je ena najboljših slovenskih igralk vseh časov. Vedno je bila moja vzornica, zato je bil zame dvoboj proti njej in povrh vsega še pred domačimi gledalci res posebno doživetje. Tudi zaradi tega sem skušala prikazati čim boljšo igro in zelo sem zadovoljna, da mi je na koncu uspelo zmagati," je bila zadovoljna Hercogova.

Se bo Kata posvetila dvojicam?
"Dvoboj je bil izredno dolg, skoraj tri ure, tako da sem povsem izmučena. Povrh vsega je bilo na začetku še izjemno vroče. Z igro ne morem biti zadovoljna, saj nisem igrala tako kot včeraj, predvsem pa nisem zadevala prvih začetnih udarcev. Na takšnih dvobojih enostavno ne moreš zmagati, če imaš tako nizek odstotek zadetih prvih servisov, hkrati pa tekmica odlično odigra prav ta segment igre," je dejala Srebotnikova.

O nadaljnjih korakih, predvsem o tem, ali bo še poskušala med posameznicami ali se bo posvetila igri parov, kjer je ena najboljših igralk na svetu, Srebotnikova še ni želela odgovoriti. "Trenutno vam odgovora še ne morem dati, saj želim do konca izkoristiti turnirje, na katerih lahko nastopim z zamrznjenim statusom. Borila se bom do zadnjega turnirja, ko bo konec, pa se bom odločila. Pustimo se presenetiti," je bila skrivnostna 29-letna Srebotnikova, trenutno 279. igralka med posameznicami in deseta med dvojicami.

Klepačeva uspešna med dvojicami
V zadnjem dvoboju prvega kroga turnirja dvojic je Andreja Klepač v paru z Rusinjo Jeleno Bovino premagala turško-belorusko dvojico Ipek Senoglu/Anastazija Jakimova s 6:2 in 6:3.

"Danes sva z Eleno odigrali dober tenis, bili suvereni na igrišču ter zasluženo zmagali. Dvojice so zame pomembne, vendar v tem trenutku vseeno dajem več pomena igri posameznic, saj želim dvigniti svojo uvrstitev na lestvici WTA," je po zmagi povedala Klepačeva, ki jo v drugem krogu čaka nastop proti drugima nosilkama Rusinji Mariji Kondratijevi in Čehinji Vladimiri Uhlirovi.

PORTOROŽ, osmina finala, tabela
(220.000 am. dolarjev, trda podlaga)

JANKOVIĆ (SRB/1) - JAKIMOVA (BLR)

PANOVA (RUS) - PERVAK (RUS)

PAVLJUČENKOVA (RUS/3) - DE LOS RIOS (PAR)

CAMERIN (ITA) - LARSSON (ŠVE)

DUŠEVINA (RUS/6) - RAZZANO (FRA)
4:6, 7:5, 6:2
ERRANI (ITA/4) - ČAKVETADZE (RUS)
6:1, 6:2
HERCOG (SLO/7) - SREBOTNIK (SLO)
6:4, 6:7 (3), 6:3
VÖGELE (ŠVI) - PASZEK (AVT)
7:5, 6:4

Slovenski obračun Hercogovi