Polona Hercog je preskočila prvo oviro, na drugi jo čaka Katarina Srebotnik. Foto: MMC RTV SLO
Polona Hercog je preskočila prvo oviro, na drugi jo čaka Katarina Srebotnik. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Srebotnik
Srebotnikova v Portorožu še ni slavila, leta 2005 in 2007 je izgubila v finalu. Foto: Teniška zveza Slovenije
Maša Zec Peškirič
Zec Peškiričeva je dobro začela, nato pa je Jakimova "stopila na plin". Foto: EPA
Jelena Janković
Jelena Janković je prva zvezdnica turnirja v Portotrožu. Foto: EPA
Dve Slovenki v drugem krogu Portoroža

Najvišje uvrščena Slovenka je v tretji igri izkoristila priložnost za brejk in povedla z 2:1, prednost pa zapravila že v naslednji igri, ko je po napetem dvoboju Rusinji uspel rebrejk. Hercogova je tekmici servis ponovno vzela v sedmi igri in povedla s 4:3. Sedma nosilka je v naslednji igri brez težav potrdila odvzem servisa. Do zmage v prvem nizu je 55. igralka sveta prišla po še enem odvzemu servisa po 42 minutah. Hercogova je v prvem nizu bolje servirala, zadela več 'winnerjev' in osvojila 37 vseh točk v primerjavi s 25 točkami Bovine.

V drugem nizu blizu "kravate"
Hercogova je drugi niz začela odlično in povedla s 5:0. Ko je že kazalo, da bo 19-letnica osem let starejši tekmici "zavezala kravato", je 156. igralka na svetu le osvojila šesto igro, nato pa po odvzemu servisa še sedmo in osmo ter znižala na 5:3. Hercogova je v naslednji igri le končala dvoboj in se po slabi uri in pol uvrstila v drugi krog. Mlajša tekmica je bila boljša v vseh prvinah igre; naredila je tri dvojne napake, eno manj od Rusinje, imela boljši prvi servis (72-odstoten, Bovina 64-odstoten), izkoristila pet od sedmih priložnosti za brejk in skupaj osvojila 71 točk, 18 več od nasprotnice, ki pa je zabila tri neubranljive žogice, eno več od Hercogove.

Tremo premagala s pomočjo publike
"Zelo sem zadovoljna, da sem preskočila to stopnico. Priznati moram, da sem imela na začetku kar precej treme, kar se je poznalo tudi v igri. A sem jo premagala tudi s pomočjo publike, ki je bila enkratna, saj me je vseskozi spodbujala. Upam, da se mi bo forma v Portorožu še dvignila in da bo s časom izginila tudi trema," se je po treh zaporednih izpadih v prvih krogih glavnega portoroškega turnirja veselila Mariborčanka.

Srebotnikova rutinirano naprej
Katarina Srebotnik je potrebovala 37 minut, da je dobila prvi niz proti 82. igralki sveta Petri Martić s 6:3. Odločilni brejk ji je uspel v 4. igri. Mlada Hrvatica je bila blizu odvzema servisa v deveti igri, a je izkušena Velenjčanka ohranila mirne živce. 279. igralka lestvice WTA je takoj na začetku drugega niza dvakrat odvzela servis in povedla 4:0, po 64 minutah pa slavila s 6:1.

V sredo ob 17.30 se bo Srebotnikova pomerila s Hercogovo, prenos dvoboja bo na TV Slovenija 2.

"Najbolj sem si želela uvodne zmage, saj je to moj najljubši turnir in res bi mi bilo hudo izpasti že takoj na začetku. Zdaj bom lažje zadihala in se lahko v miru pripravila na naslednji dvoboj," je dejala Srebotnikova, ki v Portorožu igra z "wild cardom". "Dvoboj proti rojakinji, sicer dobri kolegici, s katero se odlično razumeva, je zgolj naslednji obračun. Zagotovo si obe želiva zmagati, pozitivno pa je tudi, da bo imela Slovenija v četrtfinalu zagotovo svojo predstavnico. Če bom to jaz, bom zelo vesela, če bo zmagala Polona, pa ji želim vse najboljše," je o prihajajočem slovenskem dvoboju povedala Velenjčanka, ki je v Portorožu dosegla šele svojo drugo zmago med posameznicami na turnirjih WTA v letu 2010.

Dober uvodni niz premalo
Drugi dan največjega teniškega turnirja v Sloveniji je na igrišče stopila tudi Maša Zec Peškirič, ki je na igrišču 1 prekrižala loparje z Anastasijo Jakimovo. Jeseničanka je prvi niz dobila s 6:3 po 50 minutah. Bolgarki je servis odvzela v 4. igri in povedla 4:1, nato pa sta obe do konca zadržali svoj začetni udarec. Jakimova je v drugem nizu zaigrala nekoliko bolje in v drugi igri Zec Peškiričevi odvzela servis ter povedla 2:0, do konca niza pa Slovenki prepustila le dve igri. Na začetku odločilnega niza je obema po dvakrat uspel brejk, Bolgarka pa si je lepo prednost priigrala v osmi igri in povedla 5:3, v naslednji pa izkoristila svoj začetni udarec in se po dveh urah ter 32 minutah uvrstila v nadaljevanje tekmovanja.

"Zadnje čase se mi to pogosto dogaja. Po odličnem začetku sledi padec v igri. Noge postanejo neaktivne, žogico začnem porivati v sredino in tekmici prepustim pobudo. Dvoboj se nato obrne in težko se je vrniti v igro. Včasih mi uspe, danes se žal ni izšlo po mojih željah. Če želim zmagovati, bom morala igrati bolj konstantno," je bila jezna 23-letna Peškiričeva.

Srbski obračun med prvo nosilko Jeleno Janković in Bojano Jovanovski je pričakovano s 6:3 in 6:3 pripadel drugi igralki sveta. Za največje presenečenje drugega dne je poskrbela Švicarka Stefanie Vögele, ki je s 7:5 in 6:2 ugnala drugo nosilko, Čehinjo Petro Kvitovo, 29. na lestvici WTA.

PORTOROŽ, 1. krog, tabela
(220.000 am. dolarjev, trda podlaga)

JANKOVIĆ (SRB/1) - JOVANOVSKI (SRB)
6:3, 6:3
JAKIMOVA (BLR) - ZEC PEŠKIRIČ (SLO)
3:6, 6:2, 6:3
PANOVA (RUS) - ERAKOVIC (NZL)
6:2, 7:6
PERVAK (RUS) - CIBULKOVA (SLK/5)
6:1, 6:3
PAVLJUČENKOVA (RUS/3) - BRIANTI (ITA)
7:5, 6:1
DE LOS RIOS (PAR) - KLEPAČ (SLO)
6:3, 6:4
CAMERIN (ITA) - RODIONOVA (AVS)
4:6, 6:2, 6:4
LARSSON (ŠVE) - ARVIDSSON (ŠVE/8)
7:6, 6:2

DUŠEVINA (RUS/6) - LAPUŠČENKOVA (RUS)
2:6, 6:3, 6:3
RAZZANO (FRA) - KUCOVA (SLK)
6:2, 7:5
ČAKVETADZE (RUS) - MAKAROVA (RUS)
6:4, 6:1
ERRANI (ITA/4) - TATIŠVILI (GRU)
7:6, 6:4
HERCOG (SLO/7) - BOVINA (RUS)
6:3, 6:3
SREBOTNIK (SLO) - MARTIĆ (HRV)
6:3, 6:1
PASZEK (AVT) - KOSTANIĆ TOSIĆ (HRV)
7:5, 6:2
VÖGELE (ŠVI) - KVITOVA (ČEŠ/2)
7:5, 6:2

Dve Slovenki v drugem krogu Portoroža