Katarini Srebotnik ni uspel veliki met. Foto: Reuters
Katarini Srebotnik ni uspel veliki met. Foto: Reuters
Katarina Srebotnik
Katarina Srebotnik je bila po porazu razumljivo potrta. Toda glavo gor, odlično ji kaže med dvojicami. Foto: Reuters
Patty Schnyder
Naj gre za pesek ali trdo podlago, Katarina Srebotnik za zdaj nima odgovora za odlično Švicarko. Foto: Reuters
Schnyderjeva spet usodna za Kato

Švicarka je po odprtem prvenstvu Francije še drugič letos v osmini finala grand slama s 4:6, 6:3 in 6:3 uničila sanje 27-letne Velenjčanke. Ta je sicer dobila prvi niz s 6:4, po izenačenju na 1:1 pa ključen spodrsljaj naredila v sedmi igri odločilnega niza. Na svoj servis je vodila že s 40:0, vendar je 29-letni nasprotnici uspel brejk in vodstvo s 4:3. Ni ga več izpustila iz rok, dvoboj pa končala celo s še enim odvzemom servisa.

Nov zgodovinski uspeh ni bil daleč
Zares škoda, da Srebotnikova pogumnih predstav in na trenutke brezhibne igre na mreži v New Yorku ni kronala z zgodovinskim uspehom slovenskega tenisa po slovesu Mime Jaušovec. Morda je bilo psihološko breme spet pretežko, kar je izkušena Schnyderjeva kljub hitrejši podlagi od Roland Garrosa znala izkoristiti.

V obračunu za drugi polfinale na grand slamih v karieri jo čaka boljša iz dvoboja Dementijeva/Li.

Kata: Zalomilo se je pri servisu
"Tokratni dvoboj s Schnyderjevo v New Yorku je bil kljub vsemu boljši kot tisti v Parizu, saj mi hitrejša podlaga bolj ustreza. Igrala sem napadalno, zalomilo pa se je pri servisu, ki mi nikakor ni šel," je po porazu v osmini finala povedala Srebotnikova in dodala: "Zaradi poraza sem zelo razočarana, ker vem, da sem bila zelo blizu zmage. Škoda, saj sem igrala dobro, a manjkala je tista pika na i - servis."

Film dvoboja
Prvi niz (43 min), 6:4, Srebotnik
Obračun se je začel živčno na obeh straneh, tako da sta igralki izgubili svoj uvodni servis. Srebotnikova je v prvi igri izkoristila šele peto brejk priložnost, nasprotnica pa se ji je takoj oddolžila. Nato sta obe zadržali svoj servis do devete igre, ko je Slovenka izkoristila prvo brejk priložnost po uvodu in povedla s ključnih 5:4. Zmotila je ni niti žogica, ki ji jo je v glavo po nesreči poslala Schnyderjeva. Po naslednji igri je bilo že 1:0 v nizih za Kato, ki se ji je znova bogato poplačala letošnja taktika prihajanja k mreži v Flushing Meadowsu. Imela je izkoristek 12/16, nasprotnica le 6/10. Schnyderjeva je naredila tudi šest neizsiljenih napak več (12:6) in zadela tri winnerje manj (14:17).

Drugi niz (37 min), 6:3, Schnyder
Velenjčanka je izkoristila prvo priložnost za odvzem servisa v drugem nizu v tretji igri in povedla z 2:1. Schnyderjevi je takoj uspel re-brejk, naslednji odvzem servisa pa v osmi igri. Prvo priložnost je zapravila, drugo pa izkoristila in povedla s 5:3, v naslednji igri pa izenačila na 1:1 v nizih. Srebotnikova je zadela le 39 odstotkov prvih servisov.

Tretji niz (38 min), 6:3, Schnyder
Srebotnikova se je začela potapljati v sedmi igri in to kljub odličnemu začetku. Povedla je že s 40:0, vendar je nasprotnici z agresivnimi returni uspela vrnitev, brejk in vodstvo s 4:3. Pika na i je Schnyderjevi uspela v deveti igri, ko je Slovenki še drugič odvzela servis. Katarina te priložnosti v zadnjem nizu ni imela niti enkrat. Velenjčanki ni pomagala niti odlična igra na mreži (12/18 proti 3/5). Naredila je štiri neizsiljene napake več (4:8) in bila spet nezanesljiva pri prvem servisu - imela je le 44-odstotno uspešnost.

Osmina finala:
SCHNYDER (ŠVI/15)
- SREBOTNIK (SLO/28)
4:6, 6:3, 6:3

Ž. K.

Schnyderjeva spet usodna za Kato