Blaž Kavčič se je po dobri igri spet prebil v 2. krog pariškega turnirja in s tem zaslužil 18 tisoč evrov. Foto:
Blaž Kavčič se je po dobri igri spet prebil v 2. krog pariškega turnirja in s tem zaslužil 18 tisoč evrov. Foto:
Kavčič je serviral enajst asov, naredil pa je štiri dvojne napake. Foto: EPA
Lleyton Hewitt, letos četrtfinalist Odprtega prvenstva Avstralije, je v Parizu igral s povabilom organizatorjev. Foto: EPA
Uspešen začetek Kavčiča na pariškem pesku

Najboljši slovenski igralec je bil boljši s 7:6, 6:3, 6:7 in 6:3. Hewitt, ki že tri mesece ni odigral nobenega dvoboja, je naredil kar 63 nevsiljenih napak, Kavčič le 26. Poškodba rame, ki ga je ovirala po turnirju v Rimu, mu ni delala večjih težav in je lahko uspešno serviral (11 asov). Naslednja ovira bo Novak Đoković, tako da so možnosti, da bi Kavčič prvič v karieri zaigral v tretjem krogu enega od štirih turnirjev za grand slam, minimalne.

Premagati takšnega asa je vedno težko
"Res sem vesel zmage! Prikazal sem odlično igro, dobro mi je šel tudi servis, s katerim sem imel v zadnjem času probleme. Predvsem v ključnih trenutkih sem uspel ohraniti mirno kri, kar mi daje veliko samozavesti za naprej. Res je, da je Hewitt daleč od svoje najboljše forme, vendar premagati zmagovalca grand slam turnirja in nekdanjo številko ena na tako pomembnem turnirju je vedno težko."

Hewitt v prvem nizu razglašen
V prvem nizu (trajal je 69 minut) je Kavčič pred polnimi tribunami zaostajal že s 4:1, toda nato je serviral vedno bolje in povedel s 6:5. Serviral je za niz, povedel s 30:0, Hewitt, ki je v prvem nizu naredil kar 28 nevsiljenih napak, pa je vseeno izvlekel podaljšano igro. To je Kavčič dobil s 7:2.

V podaljšani igri 3. niza Kavčič na koncu popustil
V drugem nizu sta igralca držala svoj servis do osme igre, ko je brejk uspel Slovencu. V tretjem nizu nikomur ni uspelo tekmecu vzeti servisa, zato je odločala podaljšana igra. Kavčič je povedel s 4:3, naslednje štiri točke pa je dobil Avstralec.

Dvoboj trajal skoraj štiri ure
V zadnjem nizu je bil 25-letni Ljubljančan prvi, ki mu je uspel brejk, vendar je Hewitt takoj vrnil z isto mero, ključna pa je bila naslednja igra, ko je Kavčič spet vzel Hewittu servis. V igri za zmago je zaostajal 0:30 in z asom ubranil žogo za brejk, nato pa po slabih štirih urah le prišel do prve zaključne žoge. Šest let starejši nasprotnik je žogo poslal v avt in Kavčič se je bučno veselil še druge zmage nad Hewittom v dveh letih.
Tudi Đoković je le človek
"Moja pričakovanja so, da grem v dvoboj tako kot v vsak drug dvoboj, da se vnaprej ne predam, da poizkusim tekmo zmagati. Vem, da bo to zelo težko oziroma praktično nemogoče. Ampak tudi Novak Đoković je le človek in tudi on lahko ima slab dan. Jaz vem, da lahko igram zelo dober tenis in če mi bo to uspelo prikazati na tem velikem stadionu, kar gotovo ne bo lahko, potem ... Želja je, da se igra čim daljši in čim bolj kakovosten obračun in da se poskusi priložnosti, ki mi jih bo Đoković dal, izkoristiti," je sklenil Kavčič.
Hewitt vedno lačen novih poskusov
"Zadnjih nekaj let so bili vsi treningi, vse tekme boleče. Ko se vrneš po operaciji, sem bil vedno lačen novih poizkusov," je povedal Avstralec, ki se je leta 2001 zavihtel na vrh svetovnega moškega tenisa kot najmlajši igralec v zgodovini.

Danes bodo odigrali vse preostale dvoboje v zgornji polovici žreba tako pri moških kot pri ženskah. Polona Hercog bo z Japonko Ajumi Morito igrala v torek.

Moški, 1. krog:
KAVČIČ (SLO) - HEWITT (AVS)
7:6 (2), 6:3, 6:7 (4), 6:3

2. krog, sreda:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - KAVČIČ (SLO)

Ženske, 1. krog, torek ob 11.00:
HERCOG (SLO) - MORITA (JAP)
igrišče št. 5, prvi dvoboj

Uspešen začetek Kavčiča na pariškem pesku