Angelique Kerber je odigrala sanjski drugi teden Wimbledona. Foto: Reuters
Angelique Kerber je odigrala sanjski drugi teden Wimbledona. Foto: Reuters
Trener Wim Fissette je pripravil sijajno taktiko za finale. Serena je veliko tekla in bila nemočna pri daljših izmenjavah z osnovne črte. Foto: Reuters
Najprestižnejši krožnik v teniškem svetu je Kerberjeva ponosno pokazala navijačem na terasi osrednjega igrišča. Foto: Reuters
Serena Williams je na turnirju prikazala zelo dobro igro, a v finalu je bila popolnoma nemočna. Foto: Reuters
Vojvodinji Kate in Meghan sta si ogledali vrhunski tenis v sobotnem popoldnevu v kraljévi loži na osrednjem igrišču. Foto: Reuters
Za Barboro Krejčikovo in Katerino Sinakovo je wimbledonska zmaga med dvojicami druga letošnja in druga zaporedna, saj sta slavili že na Roland Garrosu. Foto: Reuters
Američana Mike Bryan in Jack Sock sta zmagovalca v konkurenci moških dvojic. Napet finale je trajal kar tri ure in 40 minut, končal pa se je pod zaprto streho. Foto: Reuters

Legendarna Steffi Graf je končno dočakala naslednico na Church Roadu. Kerberjeva je prva Nemka z zmago na najprestižnejšem turnirju na svetu po letu 1996. To je njen tretji naslov na turnirjih velike četverice.
Servis Kerberjeve je deloval odlično, Serena si je priigrala le eno priložnost za brejk. Najboljša nemška tenisačica je v dolgih izmenjavah dobila večino točk, nepopustljivo je vračala žoge iz izgubljenih položajev in naredila le pet neizsiljenih napak. Američanka po porodu še ni pripravljena za tako naporen ritem, naredila je kar 24 neizsiljenih napak in štirikrat izgubila začetni udarec.
Serena kar trikrat izgubila servis v prvem nizu
Finalni obračun se je začel šele ob 17.15 (tradicionalno se začenja ob 15.00), saj se je epski polfinale med Novakom Đokovićem in Rafaelom Nadalom zelo zavlekel. Kerberjeva ni začela prav nič nervozno, že v uvodni igri je odvzela servis Sereni in povedla z 2:0. Američanka je nato odigrala tri najboljše igre v finalu, z močnimi udarci z osnovne črte je prevladovala in prišla do vodstva s 3:2. V sedmi igri je naredila dve dvojni napaki za 0/40, z dvema močnima servisoma je prišla na 30/40, a je nato poslala forhend v avt. Kerberjeva je zanesljivo zadržala servis in nato v deveti igri s tretjim brejkom osvojila prvi niz, potem ko je Serena poslala bekhend v mrežo po pol ure igre.
Kerberjeva brezhibna v drugem nizu
Tudi v drugem nizu je Nemka zanesljivo zadržala igre na svoj servis, Serena pa se je znašla v težavah v šesti igri. Prvi servis ni deloval, izmenjave z osnovne črte pa je po pravilu dobivala Kerberjeva. Še posebej impresivna je bila forhendska paralela za 4:2. V deveti igri je Serena zgrešila volej, žogo je poslala daleč za osnovno črto. Po uri in petih minutah je Kerberjeva izkoristila prvo zaključno žogo, ko je Serena poslala žogo v mrežo.

StatistikaKerber

S. Williams

Prvi servis (%)6675
Asi

1

4

Dvojne napake1

2

Nevsiljene napake 5

24

Winnerji1123
Osvojene točke5645
Osv. točke na mreži2/612/24
Priložnosti za brejk4/71/1

"Uresničile so se otroške sanje. Zavedam se, da sem nasledila Steffi Graf. Danes so bili z menoj številni prijatelji, tudi mama, ki je na tako pomembnih dvobojih vedno živčna. Prepričana sem, da bo šampionka Serena kmalu osvojila še kakšen grand slam," je bila presrečna Kerberjeva, ki ji je uspela sanjska vrnitev med svetovno elito.

"Nikoli nisem bila prepričana, da bom zmagala, saj je Serena vedno sposobna priti do preobrata. Šele ko je poslala zadnjo žogo v mrežo, sem se sprostila. Servis je deloval brezhibno, morala sem prevzeti pobudo, saj proti Sereni nikoli ne smeš igrati pasivno," je še dodala nova kraljica All England Cluba.
Grafova, Becker in Stich dobili družbo v "dnevni sobi"
Boris Becker
, ki je leta 1985 postal prvi Nemec z zmago v Wimbledona, ji je čestital in poudaril, da si z veseljem deli dnevno sobo kot je vedno poimenoval osrednje igrišče. "Zdaj smo v dnevni sobi štirje Nemci. Morda jo bo treba malce razširiti," se je pošalila Kerberjeva. Poleg Beckerja in Grafove je leta 1991 zmagal tudi Michael Stich.
Serena ni bila preveč razočarana
"To je bil zame izjemen turnir. Nisem si mislila, da bom prišla tako daleč. Ne smem biti preveč razočarana, saj sem se šele vrnila po porodu. Nisem supermama, čeprav mi je res uspelo veliko. Veselim se, da sem tako hitro znova med najboljšimi na svetu. Vesela sem, da je moja prijateljica Angie osvojila prvi naslov v Wimbledonu," je poudarila Serena, ki je igrala šele četrti turnir po porodu. V bogati karieri ostaja pri sedmih naslovih v Wimbledonu in pri 23. na turnirjih velike četverice.

Novi trener Fissette jo je preporodil
V finalih turnirjev za grand slam sta srečali že tretjič. Pred dvema letoma sta se pomerili tudi v Wimbledonu. Williamsova je bila boljša s 7:5 in 6:3. Kerberjeva je januarja 2016 prišla do prve zmage na turnirjih za grand slam v Melbournu, kjer je senzacionalno premagala Sereno v napetem finalu s 6:4, 3:6 in 6:4.
Pred dvema letoma je Kerberjeva zmagala tudi v New Yorku. Lani je imela zelo slabo sezono, vendar je pod vodstvom novega trenerja Wima Fissetta znova ujela pravo formo.
Edini niz izgubila proti ameriški najstnici Liujevi
V uvodnih dveh obračunih letošnjega Wimbledona je imela Kerberjeva veliko težav. Najprej se je namučila proti kvalifikantki Veri Zvonarjovi, nato pa je v 2. krogu potrebovala tri nize proti odlični ameriški najstnici Claire Liu na igrišču številka 12. V tretjem krogu je ujela pravi ritem, ko je razbila Naomi Osako. V drugem tednu je bila neustavljiva. Donna Vekić, Darja Kasatkina, Jelena Ostapenko in Serena Williams proti žilavi Nemki niso osvojile niti niza.

Finale je tudi kraljevo obarvan, saj sta Williamsovo in Kerberjevo na tribunah spodbujali soprogi angleških princev Williama in Harryja, vojvodinji Kate in Meghan.

Finale, ženske:
KERBER (NEM/11) – S. WILLIAMS (ZDA/25)
6:3, 6:3



Dvojice (M), finale:
M. BRYAN/SOCK (ZDA/7) – KLAASEN/VENUS (JAR/NZL/13)
6:3, 6:7 (7), 6:3, 5:7, 7:5


Dvojice (Ž), finale:
KREJČIKOVA/SINIAKOVA (ČEŠ/3) – MELICHAR/PESCHKE (ZDA/ČEŠ/12)
6:4, 4:6, 6:0