Juan Martin del Potro je pred sedmimi leti v New Yorku zmagal, tudi letos je v izjemni formi. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro je pred sedmimi leti v New Yorku zmagal, tudi letos je v izjemni formi. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka, ki je v 3. krogu rešil zaključno žogo proti Danu Evansu, je imel tokrat precej lažje delo. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray ima sanjsko poletje. Zmagal je v Wimbledonu in na olimpijskih igrah v Riu, tudi v Cincinnatiju je zaigral v finalu. Foto: Reuters
Kei Nišikori
Kei Nišikori je sijajno vračal močne servise Karlovića. Foto: Reuters
Ana Konjuh
Ana Konjuh je zapravila tri zaključne žoge v Wimbledonu proti Radwanski. V ključnem trenutku je pohodila žogico in si zvila gleženj. Poljakinja se je rešila in dobila tretji niz z 9:7. V New Yorku ni bilo nobene dileme - Konjuhova je bila za razred boljša. Foto: Reuters
Karolina Pliškova
Karolina Pliškova, ki je pred dvema tednoma zmagala v Cincinnatiju, se je prvič v karieri uvrstila v četrtfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Serena Willams
Serena Willams je na dobri poti, da ubrani prvo mesto na lestvici WTA. 186 zaporednih tednov na prvem mestu je rekord Steffi Graf, naslednji ponedeljek ga lahko Američanka izenači. Foto: Reuters
Williamsova s 308. zmago prehitela Federerja
Hrvaška najstnica šokirala Radwansko

Olimpijski podprvak je v Flushing Meadowsu že izločil Steva Johnsona in Davida Ferrerja. V 2. krogu letošnjega Wimbledona je ugnal Wawrinko v štirih nizih. Švicar se mu bo lahko oddolžil v sredo, saj je v osmini finala premagal Ilijo Marčenka s 6:4, 6:1, 6:7 in 6:3.

142. igralec sveta je prejel povabilo organizatorja, potem ko se je pred tremi tedni uvrstil v finale olimpijskih iger v Riu de Janeiru.
"DelPo" po poteh legendarnega Connorsa
"Ne vem, zakaj sem tako dober na tem stadionu. Res je neverjetno igrati tu. Zadnja leta sem si ogledal ta grand slam na televizijskih zaslonih, a seveda je nekaj popolnoma drugega, če igraš. V New Yorku se počutim kot doma. Poznam ulice mesta. Ne vem, ali igram bolje kot leta 2009, a še vedno zmagujem," je bil zadovoljen 27-letni Argentinec, ki je najnižje postavljeni igralec v četrtfinalu turnirja v Flushing Meadowsu po Jimmyju Connorsu leta 1991. Pred 25 leti se je takrat 39-letni Američan uvrstil celo v polfinale.
Če bo storil še korak višje, bo postal najnižje uvrščeni polfinalist enega izmed štirih največjih turnirjev po letu 2000, ko se je med najboljše štiri v Wimbledonu prebil Belorus Vladimir Volčkov. Turnirja za grand slam pa 142. igralec sveta ali nižje uvrščeni ni dobil še nikoli.
Thiema preveč bolelo koleno
"Nisem smel tvegati, s kolenom se ni za hecati. Zadnje dneve me je koleno močno bolelo, ko sem le malo bolj zategnil povoj," je težave s kolenom opisal Thiem, za katerega pa poškodovano koleno ni bila edina nevšečnost, imel je tudi žulje na nogi. Brez težav ni bil niti Argentinec, ki je zaradi bolečin v rami že kmalu na začetku dvoboja zahteval premor.
Dimitrov prejel dveurno teniško lekcijo
Andy Murray je nagnal tekmecem strah v kosti z izjemno predstavo pod reflektorji osrednejga stadiona. 22. nosilca Grigorja Dimitova je odpihnil z igrišča s 6:1, 6:2 in 6:2. Škot je prikazal najboljšo igro v New Yorku, potem ko se je v soboto mučil z Italijanom Paolom Lorenzijem. Servis je deloval brezhibno (zadel je tudi as z 227 km/h), zadel je nekaj sijajnih forhendov iz polnega teka, tudi pri mreži je bil zanesljiv. Bolgar, ki je pred dvema letoma šokiral Murrayja v Wimbledonu, letos pa ga je premagal v Miamiju, je bil popolnoma nemočen. Kar šestkrat je izgubil servis, naredil pa je 43 neizsiljnih napak.

Statistika

Dimitrov

Murray

Prvi servis (%)6253
Asi

2

9

Dvojne napake65
Neizsiljene napake

43

23

Winnerji1328
Osvojene točke6194
Osv. točke na mreži14/239/13
Priložnosti za brejk1/67/11

"Res sem igral odlično, taktično sem izpolnil vse načrte. Grigor je moral garati za vsako točko, to je bil res popoln dvoboj z moji strani. Mislim, da sem danes tudi uspel servirati najhitreje v karieri," je bil navdušen Murray. Še vedno resni trener Ivan Lendl se je malce nasmehnil.
Nišikori prebral servise Karlovića
V četrtfinalu se bo Murray srečal s Keijem Nišikorjem. Japonec je odlično vračal servise Iva Karlovića. Hrvat ni imel možnosti v izmenjavah z osnovne črte in Japonec je na stadionu Louis Armstronga zmagal s 6:3, 6:4 in 7:6.
Murray je izgubil le enkrat v osmih obračunih z Nišikorijem. V polfinalu olimpijskih iger v Riu je bil boljši s 6:1 in 6:4.

Polfinala sester Williams ne bo
Karolina Pliškova je s 4:6, 6:4 in 7:6 premagala dvakratno zmagovalko zadnjega grand slama sezone Venus Williams. Čehinja se je prvič v karieri prebila med najboljših osem na turnirjih za grand slam.

36-letna Američanka je imela pri vodstvu s 5:4 v odločilnem nizu zaključno žogo. Pliškova se je rešila in v enajsti igri odvzela servis starejši izmed sester Williams. V 12. igri je povedla s 40/0 na svoj servis, a je Venus rešila vse tri zaključne žoge in izsilila podaljšano igro. V "tie-breaku" je bila Pliškova boljša s 7:3.
Radwanska brez recepta za močne udarce Konjuhove
V četrtfinalu se bo v sredo pomerila z Ano Konjuh. 18-letnica iz Dubrovnika je presenetljivo izločila Agnieszko Radwansko s 6:4 in 6:4. Dvoboj je trajal uro in 19 minut. Pred tremi leti je Konjuhova zmagala mladinska turnirja v Melbournu in v New Yorku, postala je številka ena na svetu med mladinkami.
Prvič je zaigrala na stadionu Arthurja Asha in to celo v nočnem sporedu pod streho. Prav nič ni bila nervozna, narekovala je silovit ritem. Zadela je šest asov in neverjetnih 38 "winnerjev". Radwanska je povedla z 1:0, nato pa je Hrvatica z brejkoma v tretji in sedmi igri prišla do preobrata. V drugem nizu je Konjuhova sijajno servirala, Poljakinja ni imela nobenih možnosti, ključni odvzem servisa pa ji je uspel v deveti igri. Na tribuni jo je spremljala tudi Iva Majoli, ki je leta 1997 osvojila Roland Garros.
Srebotnikova in Klepačeva v četrtfinalu
Katarina Srebotnik in Andreja Klepač sta se uvrstili v četrtfinale turnirja dvojic. V osmini finala sta na prvem dvoboju dneva na igrišču Gradstand premagali Rusinjo Alo Kudrjavcevo in Nemko Sabine Lisicki s 7:6 in 6:0 po uri igre. Slovenska naveza je podaljšano igro prvega niza dobila s 7:3, potem pa sta tekmici popolnoma popustili. Drugi niz je trajal le 21 minut.

"Uvrstitev v četrtfinale je lep dosežek. Obedve sva ubranili točke, tako da ne bova padli na lestvici. Do konca dvoboja sva bili zbrani, saj sva se dobro zavedali, da sta se tekmici sposobni vrniti. Pri 5:0 pa sva vendarle vedeli, da preobrata ne bo," je dejala Srebotnikova.

Makarova in Vesnina neugodni tekmici
V četrtfinalu se bosta Slovenki, ki sta 13. nosilki, srečali z Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino. Rusinji sta bili z 2:6, 6:1 in 6:2 boljši od Vanie King in Monice Niculescu. Z njima sta letos igrali že nekajkrat, a vedno ostali praznih rok. "Vedno sva bili blizu, a hkrati daleč. Upam, da nama bo tokrat vendarle uspelo streti ta oreh," se nadeja Klepačeva, Srebotnikova pa jo dopolnjuje: "Lahko bova povsem sproščeni, nimava česa izgubiti. S tekmicama se ne obremenjujeva, do zdaj žreba za naprej nisva niti gledali."
Juvanova osvojila le pet iger
Začel se je tudi mladinski turnir za igralce in igralke do 18. leta, kjer je v prvem krogu kot 14. nosilka nastopila Kaja Juvan. Priznati je morala premoč Kitajki Šiju Vang s 4:6 in 1:6.

Poraz je 15-letno Slovenko, ki je med najmlajšimi na turnirju, prizadel. "Ne vem, ali sem se ustrašila ali kaj. Res sem se trudila, da bi prišlo kaj iz mene. Ne vem, ali je bila trema ali me je bilo strah servirati. Nasprotnica ima verjetno več tekem na betonu kot jaz," je povedala Juvanova, ki ima veliko več izkušenj z igro na pesku.

NEW YORK, osmina finala (M), tabela
(18.162.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - EDMUND (VB)
6:2, 6:1, 6:4
TSONGA (FRA/9) - SOCK (ZDA/26)
6:3, 6:3, 6:7 (7), 6:2
POUILLE (FRA/24) - NADAL (ŠPA/4)
6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 (6)
MONFILS (FRA/10) - BAGHDATIS (CIP)
6:3, 6:2, 6:3
DEL POTRO (ARG) - THIEM (AVT/8)
6:3, 3:2, b.b.
WAWRINKA (ŠVI/3) - MARČENKO (UKR)
6:4, 6:1, 6:7 (5), 6:3
NIŠIKORI (JAP/6) - KARLOVIĆ (HRV/21)
6:3, 6:4, 7:6 (4)
MURRAY (VB/2) - DIMITROV (BLG/22)
6:1, 6:2, 6:2



Osmina finala (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ŠVEDOVA (KAZ)
6:2, 6:3
HALEP (ROM/5) - SUAREZ NAVARRO (ŠPA/11)
6:2, 7:5
KONJUH (HRV) - A. RADWANSKA (POL/4)
6:4, 6:4
PLIŠKOVA (ČEŠ/10) - V. WILLIAMS (ZDA/6)
4:6, 6:4, 7:6 (3)
WOZNIACKI (DAN) - KEYS (ZDA/8)
6:3, 6:4
SEVASTOVA (LAT) - KONTA (VB/6)
6:4, 7:5
VINCI (ITA/7) - CURENKO (UKR)
7:6 (5), 6:2
KERBER (NEM/2) - KVITOVA (ČEŠ/14)
6:3, 7:5

Williamsova s 308. zmago prehitela Federerja
Hrvaška najstnica šokirala Radwansko