Roger Federer letos lovi 7. naslov v Wimbledonu. Foto: Reuters
Roger Federer letos lovi 7. naslov v Wimbledonu. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković brani lanski naslov v Wimbledonu. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je izenačil dosežek Tima Henmana, ki je štirikrat zaigral v polfinalu Wimbledona. Na finale Britanci čakajo že 76 let. Foto: Reuters
Jo Wilfried Tsonga
Jo Wilfried Tsonga se je drugič zapored prebil v polfinale na Church Roadu. Foto: Reuters
William, Catherine, Roy Hodgson, Steffi Graf in Andre Agassi.
Med gosti v kraljevi loži so bili princ William z ženo Catherine, angleški nogometni selektor Roy Hodgson, Steffi Graf in Andre Agassi. Foto: Reuters
Princ William in Steffi Graf
Princ William se je pred začetkom uvodnega dvoboja na osrednjem igrišču pozdravil s Steffi Graf. Foto: Reuters
Federer in Đoković v polfinalu Wimbledona

Federer je igral izjemno, še pred prekinitvijo zaradi dežja je smuknil v vodstvo s 4:1, nato pa v nadaljevanju dvoboja prvi niz sklenil v samo 28 minutah. Prav toliko časa je potreboval tudi za drugi niz, v odločilnem pa si je zmago in mesto med najboljšimi štirimi priboril s četrto žogico za zmago. Rus, ki je ponoči postal oče, je izgubil vseh 14 obračunom s 16-kratnim zmagovalcem turnirjev za grand slam.

Federer slavil pred princem Williamom
"Igral sem super. To je bila za Mihaila velika priložnost, mogoče moja igra ustreza njegovi. V vsakem nizu je bil nemočen, kar mu je oteževalo, da bi igral bolj svobodno," je po dvoboju povedal Federer, ki se je zmage veselil pred princem Williamom in njegovo soprogo Catherine, ki sta si dvoboj ogledala iz kraljevske lože. Južni je bil precej krajši, vprašal je: "Mi lahko poveste, kaj naj bi naredil tam zunaj?"
Tudi Agassi ni pomagal Rusu
V kraljevi loži so sedeli tudi Steffi Graf z možem Andrejem Agassijem in legendarni avstralski tenisač Rod Laver. Po koncu drugega niza je Južni vprašal Agassija za nasvet, kako naj igra proti Federerju.
"Vprašal sem Andreja, ali mi lahko pomaga. Če bi imel priložnost, bi kar vsakega tenisača v kraljevi loži vprašal za nasvet. Agassi je že premagal Federerja, zato sem bil prepričan, da mi lahko pomaga. Nekaj mi je odgovoril, a je bilo že prepozno, saj bi potreboval 11 nizov, da bi kakšnega osvojil proti Rogerju," se je šalil Južni.

Za mesto v finalu z "Noletom"
Za finale se bo Švicar udaril z Novakom Đokovićem, ki je s 6:4, 6:1 in 6:4 odpravil Nemca Floriana Mayerja. Ta se je sicer izkazal za precej žilavega nasprotnika, v peti igri je tudi prvi odvzel začetni udarec, a je že v naslednji igri Đokoviću uspel re-break. Sredi sedme igre so prireditelji dvoboj zaradi dežja prekinili, krajši oddih pa je bolje del Srbu, ki je udaril ob pravem trenutku in v deseti igri sklenil prvi niz s 6:4. V drugem nizu je bil "Nole" razred zase, nasprotniku je pustil le igro in v nizih zlahka povedel z 2:0 (6:1).

V tretjem nizu je Mayer znova pokazal zobe, igralca sta bila dolgo izenačena, prelomni trenutek pa se je zgodil v deveti igri, ko je Đokoviću uspel brejk, prednost je v naslednji igri, kljub trem priložnostim za re-break, obdržal in potrdil polfinale s Federerjem.
"Komaj čakam ta polfinalni obračun. Vedno mi je v zadovoljstvo igrati proti njemu. Roger je res velik šampion. Na vseh grand slamih ima izjemne rezultate in je bil dominanten," je dejal Srb.
Velika priložnost za Murrayja
Andy Murray
se je prebil v četrti zaporedni polfinale na Church Roadu. Na osrednjem igrišču je pred 15.000 gledalci v sijajnem vzdušju izločil Davida Ferrerja s 6:7, 7:6, 6:4 in 7:6 po treh urah in 52 minutah. Škot je leta 2009 izpadel proti Andyju Roddicku, v zadnjih dveh letih pa proti Rafaelu Nadalu.
"Bila je res težka, dolga tekma z veliko napetimi trenutki. Igral sem nekoliko bolje ob koncu nizov," je povedal Murray, o nasprotniku v polfinalu pa je dejal: "Težko bo proti Tsongaju. Res dobro servira. Moral bom igrati zelo dobro, da bom zmagal."
Boljši začetek Ferrerja
V uvodnem nizu je Španec začel bolje in v četrti igri mu je uspel odvzem servisa. Pri vodstvu s 5:3 je Ferrer serviral za zmago v prvem nizu in imel že zaključno žogo. Murray jo je rešil in prišel do brejka. Odločala je podaljšana igra, ki jo je Ferrer dobil s 7:5.

Vrnitev Murrayja v drugem nizu
V drugem nizu je Španec sijajno igral z osnovne črte, dobil je vsako daljšo izmenjavo in v deveti igri mu je uspel odvzem začetnega udarca. Zaskrbljenost na tribunah je bila velika, mati in dekle sta grizli svoje nohte, tudi trener Ivan Lendl je obnemel. V deseti igri je Ferrer poslal žogo v mrežo in Murray je izenačil na 5:5. Na osrednjem igrišču je završalo. V podaljšani igri je Škot dobil zadnji dve točki za 8:6 in izid v nizih izenačil na 1:1.

Tudi dež ni ustavil Škota
V deveti igri tretjega niza je Murray z odličnim vračanjem servisa dosegel brejk. V naslednji igri je brez izgubljene točke osvojil niz. V četrtem nizu sta oba tekmeca zadržala servis, pri izidu 5:5 je dvoboj prekinil dež. Prireditelji se niso odločili za premično streho, saj je ploha hitro minila. Po desetih minutah sta se igralca vrnila na igrišče. V podaljšani igri je bil Murray bolj zbran, zaključil jo je z asom (7:4). Osrednje igrišče je spominjalo na nogometni stadion. Britanci čakajo na finale v Wimbledonu že 76 let, leta 1936 je zmagal Fred Perry.
Tsonga drugič zapored v polfinalu
V petek ima izjemno priložnost, da se prebije v finale. Nasproti mu bo stal Jo Wilfried Tsonga, ki je bil s 7:6, 4:6, 7:6 in 6:2 boljši od Philippa Kohlschreiberja.
"Vesel sem zmage in druge priložnosti v polfinalu. Philipp je igral zelo dobro. Dobro je serviral in bil je boljši na zadnji črti. Bilo je težko," je pojasnil Tsonga, ki je dosegel 43 "winnerjev" in 17 asov. Kohlschreiber je prvič v karieri igral v četrtfinalu turnirjev za grand slam, v letošnjem Wimbledonu pa je v tretjem krogu premagal Lukaša Rosola, Čeh je prejšnji četrtek senzacionalno izločil Španca Rafaela Nadala.
Kata in Nenad med osmerico
Katarina Srebotnik
se je v mešanih dvojicah s Srbom Nenadom Zimonjićem uvrstila v četrtfinale. V tretjem krogu sta s 6:4, 6:7 in 9:7 ugnala britansko navezo Kenneth Skupski/Melanie South.

Nasprotnika slovensko-srbskega para za vstop v polfinale bosta zmagovalca dvoboja med britansko navezo Dominic Inglot/Laura Robson ter britansko-tajvanskim parom Colin Fleming (Velika Britanija) in Su Vei Hsieh.

Andreja Klepač je v paru s Švedom Johanom Brunströmom nastope končala v drugem krogu, kjer sta ju s 4:6, 6:4 in 6:4 premagala Američana Bob Bryan in Liezel Huber.

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1)
- MAYER (NEM/31)
6:4, 6:1, 6:4

FEDERER (ŠVI/3) - JUŽNI (RUS/26)
6:1, 6:2, 6:2

MURRAY (VB/4) - FERRER (ŠPA/7)
6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 7:6 (4)

TSONGA (FRA/5) - KOHLSCHREIBER (NEM/27)
7:6 (5), 4:6, 7:6 (3), 6:2

Federer in Đoković v polfinalu Wimbledona