Novak Đoković bi si z zmago na Roland Garrosu zagotovil karierni grand slam. Foto: EPA
Novak Đoković bi si z zmago na Roland Garrosu zagotovil karierni grand slam. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je zelo slabo začel, ob koncu pa je bilo celo bolj razočaran, da je bil obračun prekinjen. Foto: EPA
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka se je drugič v karieri prebil v finale grand slama. Lani je v Melbournu s 3:1 premagal Rafaela Nadala. Foto: EPA
Jo-Wilfried Tsonga
Jo-Wilfried Tsonga ni mogel verjeti, da je zapravil kar 16 priložnost za brejk. Francozi čakajo na zmagovalca Roland Garrosa vse od leta 1983, ko je slavil Yanncik Noah. Foto: EPA
Roland Garros, navijači
V veliki vročini so številni navijači, ki niso dobili vstopnic, spremljali oba polfinalna obračuna na velikem ekranu pred osrednjim igriščem. Foto: EPA
Wawrinka prvi finalist Roland Garrosa

27-letni Srb je začel sijajno, zanesljivo je dobil uvodna niza, nato pa se je Murray prebudil. Pri izidu 6:3, 6:3, 5:7 in 3:3 so temni oblaki prekrili stadion Philippa Chatrierja, zato sta oba tenisača hitro zapustila igrišče, potem pa je začelo močno deževati. Dvoboj je trajal že tri ure in deset minut.

"Nole" prevladoval v uvodnih dveh nizih

Prvi igralec sveta je v uvodnih dveh nizih blestel, dopustil ni niti ene priložnosti za brejk. Murray je v prvem nizu v osmi igri brez dobljene točke izgubil servis. V drugem nizu je "Nole" v peti in deveti igri odvzel začetni udarec Škotu.
Murray do preobrata ob koncu tretjega niza
V tretjem nizu se je Murray, ki letos na pesku ne pozna poraza, v šesti igri rešil po zaostanku s 15/40 na svoj servis. Škot je nato v enjasti igri prišel do prve priložnost za odvzem servisa in jo takoj unovčil. Zanesljivo je zadržal začetni zdarec v 12. igri in znižal na 1:2 v nizih.
V četrtem nizu se je močno stemnilo nad osrednjim igriščem. Če ne bi začelo deževati, bi bil dvoboj prekinjen zaradi teme. Murray je nadaljeval z odlično igro in v tretji igri brez izgubljene točke odvzel servis Đokoviću, ki pa je uspel izenačiti na 2:2.
Tsonga v odločilnih trenutkih nezbran
V prvem polfinalnem dvoboju je Tsonga imel že v prvi igri tri priložnosti za odvzem servisa, a jih ni unovčil. V četrti igri je Švicar prišel do brejka in prednost zadržal do konca.
Wawrinka je uspel malce utišati navijače v uvodni igri drugega niza, ko je izkoristil tretjo priložnost za odvzem servisa. Tsonga je izernačil na 4:4 in se po maratonski enajsti igri rešil v podaljšano igro. Francoz je dobil silovit zalet in "tie-break" dobil kar s 7:1. Z odličnimi servisi in močnimi forhendi je prevladoval.
V tretjem nizu je Tsonga sijajno serviral, a je zapravil kar šest priložnosti za brejk (dve v prvi, dve v tretji in dve v deveti igri). V podaljšani igri je Wawrinka, ki je imel tudi nekaj težav z žulji na desni roki, dobil zadnje štiri točke (7:3).

Statistika

Tsonga

Wawrinka

Prvi servis (%)6952
Asi

8

15

Dvojne napake26
Neizsiljene napake

53

48

Winnerji3960
Osvojene točke149155
Priložnosti za brejk1/173/15
Točke na mreži21/3322/30

Stan rešil kar priložnosti za brejk!
Tsonga je že v prvi igri četrtega niza izgubil servis brez dobljene točke. Wawrinka je nato znova rešil šest priložnosti za brejk. V ključnih trenutkih je vedno našel pravi odgovor, predvsem s servisom in bekhendom je osvajal pomembne točke. V osmi in deseti igri je Švicar precej bolje serviral in zanesljivo zaključil dvoboj po treh urah in 46 minutah. Tsonga je imel kar 17 priložnosti za odvzem servisa, izkoristil je le eno!
"To je bil zelo izenačen obračun, ki bi se lahko končal tudi drugače. Odločili sta dve ali tri točke. Zares je imel veliko priložnosti za odvzem servisa, posebej v tretjem nizu sem se vedno uspel rešiti. Proti Tsongaju so vedno tesni obračuni. Zares je lepo igrati v finalu turnirja za grand slam, prvič na Roland Garoosu, kjer sem osvojil naslov med mladinci," je bil zadovoljen Wawrinka, ki je v četrtfinalu v torek s 3:0 v nizih odpravil rojaka Rogerja Federerja.
Čakanje Francozov se nadaljuje
V sedmem medsebojnem obračunu je Švicar slavil četrtič. "Razočaran sem. Toda dal sem vse od sebe, nimam si česa očitati," je dodal poraženi Tsonga, ki je iz rok izpustil priložnost, da bi kot prvi domačin po Henriju Lecontu leta 1988 prišel v finale. Francozi na zmago čakajo že 32 let, leta 1983 je Yannick Noah premagal Matsa Wilandra.

Šafarova tudi v finalu ženskih dvojic
V finalu ženskih dvojic se bosta pomerila para Casey Dellacqua/Jaroslava Švedova in Bethanie Mattek-Sands/Lucie Šafarova. Čehinja, ki bo igrala v sobotnem finalu med posameznicami s Sereno Williams, si je finale dvojic priborila v navezi z Američanko Mattek-Sandsovo. Sedmi nosilki sta s 6:2, 5:7, 6:4 premagali češko navezo Andrea Hlavačkova/Lucie Hradecka. Njuni tekmici bosta članici avstralsko-kazahstanske dvojice Dellacqua/Švedova, ki ima status 12. nosilk in je v polfinalu izločila drugopostavljeni Rusinji Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino s 6:3 in 6:2.

Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/3)
* 6:3, 6:3, 5:7, 3:3
* - prekinjeno zaradi dežja

WAWRINKA (ŠVI/8) - TSONGA (FRA/14)
6:3, 6:7 (1), 7:6 (4), 6:4

Wawrinka prvi finalist Roland Garrosa