Rafael Nadal je do letošnje lovorike prišel na izjemen način, saj ni oddal niti niza. Foto: Reuters
Rafael Nadal je do letošnje lovorike prišel na izjemen način, saj ni oddal niti niza. Foto: Reuters
Roger Federer in Rafael Nadal
Federer bo moral na edini manjkajoči naslov za grand slam počakati vsaj še leto dni. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Nadal je poskrbel za najkrajši finale po letu 1980. Foto: EPA
Prevlada Nadala se nadaljuje

22-letni Nadal je po 108 minutah slavil s 6:1, 6:3 in 6:0, s čimer je še 4. zapored osvojil Roland Garros ter ponovil dosežek Šveda Björna Borga (1978-81). Nadal je znova unovčil izjemno telesno moč in na trenutke povsem osmešil Švicarja, ki je naredil preveč neizsiljenih napak - 35 -, medtem ko jih je Španec naredil le 7. Razmerje v točkah: 92:52, winnerji: 46:31.

Z edinim brejkom na začetku 2. niza je "Fedex" vzpostavil ravnotežje, ki pa je bilo kratkotrajno. Po odvzetem servisu Nadala (5:3), je sledila še kravata za 27. turnirsko zmago "kralja peska" z Mallorce, ki je v pariškem finalu še tretjič zapored ugnal Federerja.

Nadalovo opravičilo Federerju
"Odigral sem perfekten dvoboj, a takšna igra mi ne bo uspela vedno. Rad bi se opravičil Rogerju, ker sem ga tako grdo premagal," je po veliki zmagi dejal Nadal. Federer kljub grenkemu porazu ni bil pretirano razočaran: "Upal sem, da bom zmogel kaj več kot štiri igre, a Rafael je izjemno močan. Prevladoval je na tem turnirju kot še nihče pred njim, morda z izjemo Borga. Zato, Rafa, čestitke. Za menoj je kljub porazu uspešen teden. Nikoli ni prijetno izgubiti v finalu, a znova bom poskusil drugo leto."

Film dvoboja Federer - Nadal
Prvi niz:
Nadal je že v prvi igri odvzel servis nasprotniku. Federerju sta se dve priložnosti za brejk ponudili takoj v naslednji igri, a se je Mallorčan izvlekel, nato pa v 5. igri znova osvojil igro na servis Federerja, brez da bi mu dovolil eno samo točko! Njegovi udarci so bili pač premočni za Švicarja, ki enostavno ni bil kos Špančevem ritmu. Ta je še s 3. brejkom v dvoboju niz v svojo korist odločil po 32 minutah igre.

Drugi niz:
Identičen začetek kot v prvem nizu. Nadal je povedel z 2:0, potem ko je Federerju še četrtič odvzel servis. Ko je že kazalo, da se bo ponovil scenarij iz uvodnega niza, je prvemu nosilcu le uspel brejk - z dvema izjemnima bekhendoma je žilavega Španca spravil na kolena. Že v naslednji igri je imel Nadal priložnost Federerju vrniti milo za drago, a se je slednji izvlekel in izenačil na 2:2. Švicar je deloval precej bolj samozavestno, kar se je odrazilo tudi na igrišču. Dvoboj je postajal čedalje enakovrednejši. V 7. igri je "Fedex" prišel do priložnosti za brejk, vendar je po daljši izmenjavi udarcev žogico trikrat zapored (!) poslal v mrežico, tako da je Rafa povedel s 4:3. Tehtnica se je na Špančevo stran močno nagnila že malo pozneje, ko je izkoristil 4. priložnost za brejk in vodstvo s 5:3. Vidno frustrirani Roger je nizal neizsiljeno napako za napako, medtem ko se je Nadalu le redko zalomilo. Po 81 miutah je na svoj servis povedel z 2:0 v nizih.

Tretji niz:
Znova brejk Nadala na samem začetku, že 6. v dvoboju. Bo mar vsega konec že po treh nizih? Po novi osvojeni igri Nadala na nasprotnikov servis za 3:0 je bil pritrdilen odgovor vse bolj verjeten. Federer je počasi izgubljal voljo do igranja, saj ga je na trenutke (izjemen lob) Španec, ki je deloval povsem sveže, pošteno osmešil. Ko je povedel s 4:0, je bilo jasno, da je dvoboj odločen.

Finale:
NADAL (ŠPA/2) - FEDERER (ŠVI/1) 6:1, 6:3, 6:0

A. V.

Prevlada Nadala se nadaljuje