Nadal je še tretjič dvignil pokal mušketirjev. Foto: Reuters
Nadal je še tretjič dvignil pokal mušketirjev. Foto: Reuters
Najboljša igralca na svetu
Rafael Nadal in Roger Federer sta se pred začetkom dobro zavedala pomena današnjega finala. Foto: EPA
Nadal kraljuje na osnovni črti
Rafael Nadal je v 1. nizu igral najbolje, ko je bilo to najbolj potrebno. Foto: EPA
Poraženi Roger Federer
Federer bo manjkajoči naslov naskakoval prihodnje leto. Foto: Reuters
Špančevo peščeno kraljestvo

Prvi igralec tenisa na svetu je lovil še zadnji turnir, ki mu manjka za grand slam, a za kaj takega je bil tokrat preveč nezbran. Odstotek uspešnosti prvega servisa je bil na začetku preslab (64:77), predvsem pa so bile v nadaljevanju usodne za Švicarja neznačilne neizsiljene napake (60:28).

Ko zapraviš 16 brejk priložnosti ...
21-letni Španec je prvi po Björnu Borgu tretjič zapored slavil na najpomembnejšem turnirju a pesku. Rafa je izkoriščal ponujene priložnosti, medtem ko jih Roger ni. Federer je unovčil samo eno zaključno žogo izmed 17, Nadal na drugi strani je imel 10 brejk žogic, od katerih je 4 zaključil v svojo korist. Po izenčenih prvih dveh nizih je kralj peščenih igrišč v zadnjih dveh nizih hitro povedel in nato samo še nadzoroval potek igre, tako je bil epski boj odločen (6:3, 4:6, 6:3 in 6:4). Nadal je zasluženo postal trikratni zmagovalec najpomembnejšega turnirja na pesku, saj je v Parizu slavil na vseh dosedanjih 21 dvobojih.

Federer: Na svidenje naslednje leto
"Res sem se pred številnimi prijatelji in navijači počutil kot doma. Izredno sem vesel, hkrati pa sem tudi malo žalosten zaradi Rogerja, saj je dober pirjatelj in še večji šampion," je svoje prve občutke po zmagi opisal Nadal. "Razumljivo, da sem nekoliko potrt. Toda boril sem se in trudil, tako da si nimam kaj očitati. Naslednje leto se vrnem in bom dal vse od sebe, da osvojim turnir, ki ga imam tako rad," je bil čustven tokratni ljubljenec pariškega občinstva Federer.

Jalova začetna pobuda številke 1
Obračun je začel Švicar, ki je zanesljivo dobil uvodno igro. Španec je v četrti igri rešil dve Federerjevi priložnosti za prvi odvzem servisa, nato je prvi igralec sveta brez izgubljene točke dobil naslednjo igro na svoj servis. V maratonski šesti igri je prvi igralec sveta zapravil kar pet "brejk" priložnosti. Zamujene priložnosti so se Rogerju hitro maščevale, saj je Rafa izkoristil že prvo in povedel s 4:3. Starejši tekmec je vnovič imel kar tri žogice za odvzem servisa, ki pa so spet ostale neizkoriščene. Za konec je Federer še drugič izgubil svoj servis in prvi niz je pripadel Nadalu.

Po ogorčenem boju tehtnica na stran mlajšega
Sredi drugega niza je Federer le izkoristil že 12. priložnost za brejk in odvzel servis upornemu Špancu. Ta je zatem neuspešno lovil izenačenje in ob tem mu je sicer uspelo izničiti pet zaključnih žog Švicarju, ki pa je na koncu zasluženo izenačil v nizih na 1:1. V tretjem nizu je Rafa stopil na plin in hitro povedel s 3:0, Roger pa s številnimi zanj neznačilnimi izsiljenimi napakami ni mogel ujeti nasprotnika. Četrti niz je bil podoben tretjemu: Španec je hitro odvzel servis Švicarju, nato pa s pametno in odločno igro zadržal prednost.

Sledi trava in Wimbeldon
Teniška karavana se za zdaj poslavlja od peščenih igrišč in se seli na travo, saj se bo naslednji veliki turnir v Wimbeldonu začel že čez 14 dni, kjer bo znova prvi favorit Roger Federer.

Turnir grand slam (M), Roland Garros
(5.335.280 evrov, pesek)

Finale:
NADAL (ŠPA/2) - FEDERER (ŠVI/1)
6:3, 4:6, 6:3, 6:4

T. G.

Špančevo peščeno kraljestvo