Rafael Nadal je v zadnjih dveh obračunih na igrišču preživel skupaj kar sedem ur in 43 minut. Foto: Reuters
Rafael Nadal je v zadnjih dveh obračunih na igrišču preživel skupaj kar sedem ur in 43 minut. Foto: Reuters
Nikoloz Basilašvili je lani v 3. krogu Roland Garrosa proti Nadalu osvojil le eno igro, tokrat pa je igral zelo dobro in pošteno namučil trikratnega zmagovalca US Opna. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro je prikazal odlično igro proti Verdascu in Ćoriću. Foto: Reuters
Dominic Thiem je letos presenetil Nadala v Madridu, v finalu Roland Garrosa pa ni imel možnosti proti kralju peska. Foto: Reuters
Serena Williams ostaja glavna favoritinja za naslov. Zadnjega je na igriščih Flushing Meadowsa osvojila pred štirimi leti. Foto: Reuters

32-letni Španec, ki je v petek po štirih urah in 23 minutah ugnal Karena Hačanova, je hitro dobil uvodna niza. Gruzijec je najboljšo igro prikazal v tretjem nizu, ko mu je v tretji igri uspel prvi brejk na dvoboju. "Rafa" je takoj izenačil na 2:2, nato pa je odločala podaljšana igra. Nadal je zapravil vodstvo s 3:1 in Basilašvili je unovčil drugo priložnost za znižanje na 2:1 v nizih.
V četrtem nizu je Nadal hitro našel višjo prestavo. Že v uvodni igri je odvzel servis Basilašviliju, ki pa je uspel izenačiti na 3:3. V sedmi igri se je poznalo, da je Gruzijec že pošteno utrujen. Nadal je dobil zadnji dve igri na svoj servis brez izgubljene točke in končal obračun s sedmim asom.

Statistika

Nadal

Basilašvili

Prvi servis (%)6556
Asi

7

8

Dvojne napake38
Neizsiljene napake

19

59

Winnerji3056
Osvojene točke133113
Osv. točke na mreži6/912/20
Priložnosti za brejk6/162/7

"Že drugi obračun sem moral igrati štiri nize. V tretjem nizu sem imel prednost v podaljšani igri, vendar je Basilašvili igral odlično. Izgubil sem nadzor, saj je zares zelo močno udarjal z osnovne črte. To je bila zelo pomembna zmaga, saj sem bil zelo utrujen po dolgem dvoboju v petek s Hačanovom. V četrtfinalu ne bo prav nič laže, Thiema dobro poznam. Premagam ga lahko samo z najboljšo igro," je poudaril prvi igralec sveta.

Thiem gladko odpravil Andersona
Na stadionu Louisa Armstronga je Thiem ugnal lanskega finalista Kevina Andersona s 7:5, 6:2 in 7:6. Južnoafričan je bil tudi poleti v odlični formi, saj je v Wimbledonu izločil Rogerja Federerja po zaostanku z 0:2 in se prebil vse do finala. V uvodnem nizu je Avstrijec do edinega odvzema servisa prišel v enajsti igri. Anderson je nato popustil v drugem nizu, ko je v prvi in sedmi igri izgubil začetni udarec. Najbolj napet je bil tretji niz, ko sta oba zadržala vse igre na svoj servis, podaljšano igro pa je dobil Thiem s 7:2.
Razigrani "DelPo" izločil Ćorića
Juan Martin del Porto je v zadnjem obračunu večernega sporeda ugnal Borno Ćorića s 6:4, 6:3 in 6:1. Argentinec, ki je pred devetimi leti v finalu presenetil Rogerja Federerja v petih nizih, je hitro povedel s 4:1, a je Hrvat izenačil na 4:4. Ključna je bila deseta igra, ko je "DelPo" izkoristil četrto priložnost za zmago v prvem nizu. Ćorić je bil v nadaljevanju nemočen, potreboval je tudi pomoč fizioterapevta zaradi bolečin v stegenski mišici. Argentinski navijači so bili vse bolj glasni na stadionu Arthurja Asha, del Potro pa je blestel z močnimi servisi in forhendi.
V četrtfinalu se bo velikan iz Tandila srečal z Johnom Isnerjem, ki je v petih nizih izločil Miloša Raonića. Zanimivo, da ni bilo niti ene podaljšane igre v obračunu mojstrov začetnega udarca.
Serena z 18 asi do četrtfinala
Šestkratna zmagovalka Odprtega prvenstva ZDA Serena Williams je s 6:0, 4:6 in 6:3 premagala Kaio Kanepi. Estonka je prikazala zelo dobro igro, vendar ni uspela ponoviti senzacije z uvodnega dne turnirja, ko je izločila prvo igralko sveta Simono Halep. Serena je odlično servirala, zadela je kar 18 asov.
V prvem nizu je Kanepijeva osvojila le šest točk, Serena jo je z agresivno igro nadigrala že po 18 minutah. Estonka je prišla do brejka v uvodni igri drugega niza. Povedla je s 5:2, a se je Američanka vrnila in imela celo dve priložnosti za izenačenje na 5:5. Kanepijeva je unovčila tretjo priložnost za izenačenje na 1:1 v nizih. V odločilnem nizu je Serena hitro povedla s 3:0, nato pa z izjemnimi servisi (osem asov v tretjem nizu) zadržala prednost do konca. V četrtfinalu se bo v torek srečala s Karolino Pliškovo.
"Vedno je lepo dobiti niz s 6:0, a to nič ne pomeni za drugi niz. Hitro sem izgubila servis in Kanepijeva se je razigrala, zares je neverjetno močno udarjala po žogi. Nikakor ni bilo lahko, a zanesla sem se lahko na servis," je bila vesela Serena.

V večernem sporedu je branilka naslova Sloane Stephens izčločila Elise Mertens s 6:3 in 6:3. Američanka stopnjuje formo in bo tudi proti Latvijki Anastasiji Sevastovi velika favortinija.

Jakupovićeva že v četrtfinalu dvojic
Dalila Jakupovič in Rusinja Irina Hromačeva sta v konkurenci ženskih dvojic prišli do tretje zmage. V osmini finala sta premagali japonsko-gruzijsko navezo Nao Hibino-Oksana Kalašnikova s 6:4 in 6:1. Slovensko-ruski par je uvodoma ukanil Španki Anabel Medina in Arantxo Parra, zatem pa še ameriško navezo Jennifer Brady-Asio Muhammad.

NEW YORK, osmina finala (M), tabela
(20.456.000 am. dolarjev, trda podlaga)

NADAL (ŠPA/1) - BASILAŠVILI (GRU)
6:3, 6:3, 6:7 (6), 6:4
THIEM (AVT/9) - ANDERSON (JAR/5)
7:5, 6:2, 7:6 (2)
DEL POTRO (ARG/3) - ĆORIĆ (HRV/20)
6:4, 6:3, 6:1
ISNER (ZDA/11) - RAONIC (KAN/25)
3:6, 6:3, 6:4, 3:6, 6:2
ČILIĆ (HRV/7) - GOFFIN (BEL/10)

NIŠIKORI (JAP/21) - KOHLSCHREIBER (NEM)

ĐOKOVIĆ (SRB/6) - SOUSA (POR)

FEDERER (ŠVI/2) - MILLMAN (AVS)


Osmina finala (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/17) - KANEPI (EST)
6:0, 4:6, 6:3
KA. PLIŠKOVA (ČEŠ/8) - BARTY (AVS/18)
6:4, 6:4
STEPHENS (ZDA/3) - MERTENS (BEL/15)
6:3, 6:3
SEVASTOVA (LAT/19) - SVITOLINA (UKR/7)
6:3, 1:6, 6:0
SUAREZ NAVARRO (ŠPA/30) - ŠARAPOVA (RUS/22)

KEYS (ZDA/14) - CIBULKOVA (SLK/29)

OSAKA (JAP/20) - SABALENKA (BLR/26)

VONDROUŠOVA (ČEŠ) - CURENKO (UKR)


Dvojice (Ž), osmina finala:
JAKUPOVIĆ/ HROMAČEVA (SLO/RUS) -
HIBINO/KALAŠNIKOVA (JAP/GRU)
6:4, 6:1

Mešane dvojice, osmina finala:
OLARU/ŠKUGOR (ROM/HRV) -
SREBOTNIK/VENUS (SLO/NZL/7)
4:6, 6:4, 16:14