Novak Đoković se je prvič prebil v finale Rolanda Garrosa. V nedeljo mu lahko uspe zgodovinski dosežek, saj bi lahko dobil četrti grand slam zapored. Foto: EPA
Novak Đoković se je prvič prebil v finale Rolanda Garrosa. V nedeljo mu lahko uspe zgodovinski dosežek, saj bi lahko dobil četrti grand slam zapored. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer ostaja pri 16 zmagah na turnirjih za grand slam. Zadnjič se je veselil v Melbournu leta 2010. Foto: EPA
David Ferrer in Rafael Nadal
David Ferrer je moral znova seči v roko prijatelju Rafaelu Nadalu. Foto: EPA
Rafael Nadal
Nadal je dobil točko tudi iz sedečega položaja, ko mu je sredi točke spodrsnilo. Foto: EPA
Ion Tiriac in Boris Becker
Oba polfinalna obračuna sta si ogledala tudi teniški menedžer Ion Tiriac in legendarni Boris Becker, ki ni nikoli slavil v Parizu. Foto: EPA


V lanskem polfinalu je Federer končal neverjetni niz Đokovića, tokrat pa je bil popolnoma nemočen. Dvoboj je trajal le dve uri in pet minut. "Nole" je Nadala premagal na zadnjih treh finalih turnirjev za grand slam, tokrat pa ni v vlogi favorita.
Razmerje v osvojenih točkah je bilo 101:76, Đoković je naredil le 17 neizsiljenih napak, Federer pa kar 46. Srb je izkoristil sedem od desetih priložnosti za brejk.
Đoković odlično zaključil uvodni niz
30-letni Švicar je bolje začel obračun, ki je bil zaradi dežja prestavljen za pol ure. V peti igri je povedel s 15/40 in z močnim forhendom prišel do brejka, v naslednji igri se je "Nole" vrnil, Federer je poslal forhend v mrežo za 3:3. Srb je začel prevladovati v izmenjavah z osnovne črte, v deseti igri je prišel do odločilnega odvzema servisa po novi napaki Švicarja.

Federer povedel s 3:0, nato dobil le še igro
Tudi v drugem nizu je Federer začel sijajno, z dvema brejkoma je povedel s 3:0. V četrti igri je 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam brez dobljene igre oddal servis, popolnoma je izgubil zbranost. Tudi v osmi in deseti igri je bil nemočen na svoj servis in po uri in 27 minutah je Đoković vodil z 2:0 v nizih.
V tretjem nizu je "Nole" prišel do ključnega brejka v šesti igri, servise je zlahka zadržal, saj si Federer ni priigral nobene priložnosti za brejk.
Đoković: Nadal je v finalu favorit
Beograjčan bi ob osvojenem naslovu ponovil dosežka Donalda Budgea in Roda Laverja, ki sta naenkrat imela v lasti vse štiri lovorike za grand slam. "To bi bila izpolnitev mojih sanj, vendar pa se želim najprej poveseliti ob zmagi v polfinalu in šele nato razmišljati o finalu," je v francoščini dejal Đoković. "Rafa je danes prikazal res prepričljivo predstavo, igral je svoj najboljši tenis, zato je favorit v finalu. Upam le, da bo dvoboj krajši, kot je bil tisti v Avstraliji," se je pošalil Đoković.

Ferrer popolnoma nemočen
Nadal je povsem zasenčil španskega rojaka, ki mu je šestkrat odvzel servis, medtem ko je sam ubranil nasprotniku obe brejkžogici. Dvoboj je trajal uro in 46 minut, končno razmerje točk je bilo 77:44. Ferrer je napravil 32 neizsiljenih napak, Nadal pol manj.

"Rafa"zablestel tudi v francoščini
Nadal in Ferrer sta se srečala že dvajsetkrat, od tega je le štirikrat zmagal Ferrer. "To je bil moj najboljši dvoboj letos tukaj. Pred polfinalom nisem pričakoval ničesar, vsaj ne proti enemu najboljših igralcev na svetu na peščenih igriščih. David, zelo mi je žal, je eden izmed mojih najboljših prijateljev v teniški turneji in si je zaslužil finale. Želel sem le dati največ od sebe in mislim, da mi je uspelo. Za mano je sijajen dvoboj in sem zelo vesel, da sem v finalu," je dejal Nadal ter se preizkusil tudi v francoščini, za kar je požel glasen aplavz občinstva.

Izgubil le eno igro na svoj servis
"V finalu ni skrivnosti. Trdo delam vse življenje, da lahko potem uživam v takšnih trenutkih, kot je današnji. Trudim se biti osredotočen, prikazati najboljše v vsakem trenutku, ostati čim skromnejši," je še dejal 26-letni Nadal, ki je vpisal svojo že 50. zmago v dvobojih Rolanda Garrosa. Izgubil je le enkrat leta 2009 v osmini finala proti Švedu Robinu Söderlingu. Nadal je na letošnjem Rolandu Garrosu izgubil le eno od 61 iger na svoj servis.

Eraanijeva že ima eno lovoriko
Sara Errani
in Roberta Vinci sta zmagovalki v konkurenci ženskih dvojic. V finalu sta premagali rusko kombinacijo Marija Kirilenko in Nadja Petrova s 4:6, 6:4 in 6:2. Erranijeva se je prebila v finale tudi pri posameznicah, v katerem se bo merila z drugo nosilko Rusinjo Marijo Šarapovo, ki se bo v ponedeljek zavihtela na mesto vodilne na ženski svetovni teniški lestvici WTA.

Pri moških dvojicah se bodo v finalu merili belorusko-kanadska kombinacija Maks Mirni in Daniel Nestor ter ameriška brata Bob in Mike Bryan.

PARIZ (M), polfinale
(6.555.000 evrov, pesek)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
6:4, 7:5, 6:3

NADAL (ŠPA/2) - FERRER (ŠPA/6)
6:2, 6:2, 6:1

Dvojice (Ž), finale:
ERRANI/VINCI (ITA/4) -
KIRILENKO/PETROVA (RUS/7)
4:6, 6:4, 6:2