Bouchardova s svojo fotogeničnostjo velja za velik trženjski potencial, prihodnji teden bo na svetovni lestvici prišla na sedmo mesto, kar je najvišja uvrstitev katere izmed tenisačic iz Kanade. Letos se ji na odprtih prvenstvih Avstralije in Francije ni uspelo prebiti v finale, ker sta jo predtem izločili poznejši zmagovalki, Kitajka Na Li v Melbournu in Rusinja Marija Šarapova na Roland Garrosu. Foto: Reuters
Bouchardova s svojo fotogeničnostjo velja za velik trženjski potencial, prihodnji teden bo na svetovni lestvici prišla na sedmo mesto, kar je najvišja uvrstitev katere izmed tenisačic iz Kanade. Letos se ji na odprtih prvenstvih Avstralije in Francije ni uspelo prebiti v finale, ker sta jo predtem izločili poznejši zmagovalki, Kitajka Na Li v Melbournu in Rusinja Marija Šarapova na Roland Garrosu. Foto: Reuters
Petra Kvitova
Petra Kvitova se je drugič v karieri uvrstila v finale turnirja za grand slam. Pred tremi leti je sklepno dejanje v Wimbledonu tudi dobila, ko je s 6:3 in 6:4 odpravila Rusinjo Marijo Šarapovo. V soboto si želi še drugič dvigniti v zrak krožnik Venus Rosewater, ki ga prejme zmagovalka. Foto: Reuters
Lucie Šafarova
Lucie Šafarova je s prebojem v polfinale dosegla uspeh kariere. Foto: Reuters
Simona Halep
Simona Halep je v sklepnem delu četrte igre prvega niza nerodno stopila, zaradi česar je potrebovala zdravniško pomoč. Foto: Reuters
Bouchardova prvič v finalu grand slama

24-letna Kvitova je bila boljša od rojakinje Lucie Šafarove s 7:6 in 6:1. Čehinja bo lovila drugo zmago na Church Roadu, leta 2011 je v finalu ugnala Marijo Šarapovo. V drugem polfinalu je Bouchardova, ena izmed najobetavnejših mladih igralk na svetu, s 7:6 in 6:2 izločila Simono Halep.
Prvi, češko obarvan, polfinale na osrednjem igrišču je trajal uro in 19 minut. V prvem nizu sta bili Kvitova in Šafarova zelo izenačeni - odločitev o zmagovalki je padla šele v podaljšani igri -, v drugem nizu pa je Kvitova stopnjevala svojo igro in si brez večjih težav priborila mesto v finalu.

Kvitova bolj zbrana v "tie-breaku"
Kvitova je dvoboj začela odlično. V prvi igri je ob zaostanku s 30:0 nanizala štiri zaporedne točke in začetni udarec ekspresno odvzela nasprotnici. V četrti igri je Šafarova mlajši rojakinji vrnila milo za drago. Izkoristila je napako Kvitove, ki je ob izidu 40:40 žogico poslala v mrežo, na 2:2 je izenačila s krasno odmerjenim bekhendom. Odločitev o zmagovalki prvega niza je padla v podaljšani igri, v kateri je bila Kvitova bolj zbrana. Izenačeno je bilo do 12 točke "tie-breaka", potem pa je zmagovalki Wimbledona leta 2011 uspelo niz dobiti s forhenddiagonalo.

StatistikaKvitova

Šafarova

Prvi servis (%)6253
Asi

8

4

Dvojne napake 3 2
Nevsiljene napake

13

7

Winnerji2418
Osvojene točke7158
Osv. točke na mreži5/55/6
Priložnosti za brejk3/61/2


Šafarova v drugem nizu nemočna

Kvitova je zaigrala vse samozavestneje, več si je upala, z agresivno igro je počasi, a učinkovito 'lomila' starejšo nasprotnico. Povedla je z 2:0, potem ko je z izjemnim "forhend returnom" Šafarovi odvzela servis, prednost je povečala v šesti igri, ko je po predolgem udarcu nasprotnice izkoristila drugo izmed dveh priložnosti za brejk (5:1). V naslednji igri je dvignila vstopnico za sobotni finale.

"Zelo lepo se je spomniti te tekme in finalnega zmagoslavja. Zelo si želim, da bi mi uspelo tudi v drugo. Priznati moram, da je bil že današnji dvoboj poln čustev, saj sva s Šafarovo prijateljici. Dolgo se poznava, ne le s teniških igrišč, ampak tudi zunaj njih. Igrala je izvrstno, posebej v prvem nizu, in vesela sem, da sem zmagala v podaljšani igri. Potem mi je stekel servis in je bilo lažje," je dejala Kvitova.

Poškodba gležnja ni ovirala Halepove
V drugem polfinalu je Halepova začela odločno, v tretji igri je odvzela servis Kanadčanki, ki pa ji je takoj uspelo izenačiti na 2:2. V sklepnem delu četrte igre je Romunka nerodno stopila, imela je močne bolečine v levem gležnju, pomagal ji je fizioterapevt. Halepova v nadaljevanju ni imela velikih težav, še naprej se je odlično gibala, v osmi igri je zapravila dve priložnosti za vodstvo s 5:3.

StatistikaBouchard

Halep

Prvi servis (%)6862
Asi

2

1

Dvojne napake 3 5
Nevsiljene napake

23

23

Winnerji2013
Osvojene točke8166
Osv. točke na mreži9/104/6
Priložnosti za brejk3/91/2

Odločala je podaljšana igra, kjer je Romunka ob menjavi strani vodila s 4:2, nato pa dvakrat izgubila točko na svoj servis, in Kanadčanka je po 62 minutah izenačenega boja osvojila prvi niz.

Izjemna igra Kanadčanke v drugem nizu
Bouchardova, ki je v Melbournu in na Roland Garrosu izgubila v polfinalu, je v drugem nizu zaigrala sijajno. V tretji in peti igri si je priigrala brejk in nato izkoristila šesto zaključno žogo po uri in 37 minutah.
"Na koncu je bilo kar težko. Potrebovala sem kar veliko psihične moči, da sem zmogla tekmo pripeljati do konca. To je bil moj najtežji dvoboj do zdaj, veselim se naslednjega izziva. Nisem presenečena, da sem tako visoko, saj je za mano veliko let treningov in veliko trdega dela. Dva tedna se mi je uspelo obdržati v igri. Zato bom v finalu zdaj lahko povsem mirna in bom skušala prikazati vse svoje znanje," je napovedala Bouchardova.

WIMBLEDON (Ž)
(9.600.000 britanskih funtov, trava)

Polfinale:
BOUCHARD (KAN/13)
- HALEP (ROM/3)
7:6 (5), 6:2

KVITOVA (ČEŠ/6) - ŠAFAROVA (ČEŠ/23)
7:6 (6), 6:1

Bouchardova prvič v finalu grand slama