Novak Đoković bo v nedeljo lovil tretji naslov v New Yorku, skupaj pa že 13. lovoriko na turnirjih velike četverice. Foto: Reuters
Novak Đoković bo v nedeljo lovil tretji naslov v New Yorku, skupaj pa že 13. lovoriko na turnirjih velike četverice. Foto: Reuters
Gael Monfils
Gael Monfils je znova dokazal, da je zelo nepredvidljiv. Na trenutke je deloval nezainteresirano, poklanjal je točke. Kmalu zatem je zablestel z dih jemajočimi potezami. Vse skupaj ni bilo dovolj za zmago nad najboljšim tenisačem sveta. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka se je prvič prebil v finale v New Yorku. Leta 2014 je zmagal v Melbournu, lani pa na Roland Garrosu prav proti Novaku Đokoviću. Foto: Reuters
Kei Nišikori
Kei Nišikori je popustil po sijajnem začetku. Foto: Reuters
Mate Pavić in Laura Siegemund
Mate Pavić in Laura Siegemund sta presenetljivo zmagala med mešanimi dvojicami. Foto: Reuters
Wawrinka: Igrati v finalu proti Đokoviću bo velik izziv


30-letni Francoz, ki do polfinala ni oddal niti niza, ostaja brez zmage na 13 medsebojnih obračunih. V uvodnih dveh nizih je bil Monfils raztresen, delal je številne neizsiljene napake. V tretjem nizu je nanizal pet iger zapored in znižal na 2:1. V četrtem nizu je imel Srb težave z bolečinami v ramenu, Francoza pa je bolelo koleno. Dvoboj na stadionu Arthurja Asha je zaznamovala velika vročina (33 stopinj Celzija).
Đoković hitro do vodstva z 2:0 v nizih
Đoković je začel v slogu prvega igralca sveta, dobil je uvodnih pet iger. Monfils je deloval nezainteresirano, pri vračanju servisa je večkrat stal nepremično na osnovni črti. Zdelo se je, da kar poklanja točke, a očitno je zmedel najboljšega igralca sveta. Z rezanimi počasnimi žogami je spremenil način igre in Srb je malce izgubil ritem. Rešil je štiri zaključne žoge in znižal na 5:3. Đoković je bil celo v deveti igri v zaostanku s 15/40, a je uspel nanizati štiri točke in s tem je tudi osvojil prvi niz.
Monfils tudi v drugem nizu ni dobro serviral, Đoković je v tretji in peti igri prišel do brejka in hitro tudi do zanesljivega vodstva z 2:0 v nizih.
Monfils prerojen v tretjem nizu
Ko je prvi igralec sveta povedel z 2:0 v tretjem nizu, se je zdelo, da bo hitro konec polfinala. Monfils se je nato prebudil, zaigral je na vse ali nič. Zadel je nekaj izjemnih udarcev, servis je stekel in nanizal je kar pet iger zapored. Gledalci so bili navdušen. Unovčil je drugo zaključno žogo in jezni Đoković si je raztrgal majico po koncu tretjega niza.
Preobrata ni bilo. V četrtem nizu je bil FRanocz popolnoma izčrpan, večkrat se je kar upiral na lopar med točkami. Srb se je zbral, trikrat odvzel servis Monfilsu in zaključil obračun po dveh urah in 32 minutah.

Statistika

Đoković

Monfils

Prvi servis (%)6454
Asi

1

11

Dvojne napake711
Neizsiljene napake

27

52

Winnerji2636
Osvojene točke12196
Osv. točke na mreži24/3520/35
Priložnosti za brejk8/204/11

"Pogoji so bili res neugodni. Težko je bilo dihati, vlažnost v zraku je bila velika. Po dobrem začetku sem ga spustil nazaj v dvoboj. To se ne sme zgoditi. Gael je zelo nepredvidljiv igralec. Ko mu nič ne gre, vse izgleda enostavno, potem pa kar naenkrat igra sijajno. Celoten dvoboj je bil poln vzponov in padcev. Za finale se moram zbrati in igrati precej bolje," je pojasnil "Nole", ki se je sedmič uvrstil v finale zadnjega grand slama sezone.
"Zakaj bi vedno igral na enak način in izgubil s 6:0. Skušal sem ga zmesti z drugačnim pristopom. Začel je neverjetno, vse udarce je zadeval čisto, moja igra pa je bila slaba. Nekaj sem moral spremeniti in mislim, da mi je zelo dobro uspelo. Skoraj bi se vrnil v prvi niz po zaostanku z 0:5," je nenavaden pristop opisal Monfils.
Po slabem začetku Wawrinka ujel pravi ritem
Wawrinka, ki je v 3. krogu rešil zaključno žogo proti Britancu Danu Evansu, je v drugem polfinalu premagal Nišikorija s 4:6, 7:5, 6:4 in 6:2 po treh urah in sedmih minutah.
Japonec je blestel v prvem nizu, do ključnega brejka je prišel v peti igri, gladko je zadržal vse igre na svoj servis. Švicar je delal številne napake in hitro se je znašel v zaostanku z 0:2 v drugem nizu. V četrti igri je Nišikori naredil dvojno napako in Wawrinka je dobil zalet, izenačil je na 2:2 in nadaljeval precej bolje. V deseti igri je zapravil prvo zaključno žogo, v 12. igri pa je le uspel izenačiti na 1:1 v nizih.
Nišikori je bil že na začetku tretjega niza precej utrujen, maratonski obračun proti Andyju Murrayju v četrtfinalu je pustil posledice. Wawrinka je povedel s 4:1, nato pa malce popustil in Japonec je izenačil na 4:4. V deseti igri je Švicar znova bolje vračal začetne udarce, tudi značilna bekhend paralela je delovala in povedel je z 2:1 v nizih. V četrtem nizu je utrujeni Nišikori popustil, trikrat je izgubil servis, delal številne neizsiljene napake in ostal brez drugega finala v Flushing Meadowsu.

Statistika

Wawrinka

Nišikori

Prvi servis (%)6258
Asi

10

3

Dvojne napake86
Neizsiljene napake

37

47

Winnerji3827
Osvojene točke128110
Osv. točke na mreži12/1726/42
Priložnosti za brejk7/134/15

"Vedel sem, da bo zelo težko, saj me je Kei premagal pred dvema letoma. Pogoji za igro so bili težki, to sem vedel že, ko sem gledal prvi polfinale. Taki dvoboji se velikokrat odločajo v glavi. Ko tekmec igra bolje, je treba zdržati in počakati na pravi trenutek. Veselim se že finala proti Novaku," je pojasnil Wawrinka, ki je dobil zadnjih deset finalnih obračunov na turnirjih ATP.
Đoković v New Yorku obakrat ugnal Wawrinko
Đoković je dobil kar 19 izmed 23 medsebojnih obračunov finalistov. Lani v finalu Roland Garrosa je bil boljši Wawrinka v štirih nizih. V New Yorku sta se srečala dvakrat. Leta 2012 je Švicar predal dvoboj v tretjem nizu, polfinale leta 2013 pa je bil izjemen. Srb je bil boljši z 2:6, 7:6, 3:6, 6:3 in 6:4.
Siegemundova in Pavić zmagala med mešanimi pari
Nemka Laura Siegemund in Hrvat Mate Pavić sta v finalu mešanih dvojic s 6:4 in 6:4 premagala Coco Vandeweghe in Rajeeva Rama, sedma nosilca iz ZDA. Zmagovalca si bosta razdelila 150.000 ameriških dolarjev denarne nagrade. Siegemundova in Pavić sta prvič zaigrala skupaj, sijajno sta se znašla, saj na celotnem turnirju nista izgubila niti niza.

Juvanova izpadla v polfinalu dvojic
Mladi up slovenskega tenisa 15-letna Kaja Juvan je svoj prvi nastop na mladinskem turnirju odprtega prvenstva ZDA v petek končala s porazom v polfinalu ženskih dvojic. S Poljakinjo Igo Swiatek sta izgubili proti Američankama Jado Myii Hart in Eno Shibahara s 3:6, 6:4 in v odločilnem tie-breaku s 4:10.

NEW YORK, polfinale (M)
(18.162.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MONFILS (FRA/10)
6:3, 6:2, 3:6, 6:2

WAWRINKA (ŠVI/3) - NIŠIKORI (JAP/6)
4:6, 7:5, 6:4, 6:2


Mešane dvojice, finale:
SIEGEMUND/PAVIĆ (NEM/HRV) -
VANDEWEGHE/R. RAM (ZDA)
6:4, 6:4


Mladinske dvojice (Ž), polfinale:
HART/SHIBAHARA (ZDA) -
JUVAN/ SWIATEK (SLO/ POL/5)
6:3, 4:6, 10:4

Wawrinka: Igrati v finalu proti Đokoviću bo velik izziv