Roger Federer je na zadnjem grand slamu sezone zmagal petkrat zapored med letoma 2004 in 2008. Zadnjič je bil v finalu leta 2009, ko je bil boljši Juan Martin del Potro. Foto: EPA
Roger Federer je na zadnjem grand slamu sezone zmagal petkrat zapored med letoma 2004 in 2008. Zadnjič je bil v finalu leta 2009, ko je bil boljši Juan Martin del Potro. Foto: EPA
Andre Agassi
Andre Agassi, ki je pred desetimi leti izgubil v finalu proti Rogerju Federerju, si je na stadionu Arthurja Asha ogledal novo vrhunsko predstavo švicarskega asa. Foto: EPA
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je v odlični formi in v petek se obeta prava poslastica v švicarskem polfinalu. Foto: EPA
Flavia Pennetta
Flavia Pennetta najboljši tenis vedno prikaže prav v New Yorku. Šestkrat je bila v četrtfinalu, zdaj pa ji je uspel drugi preboj v polfinale. Foto: EPA
Simona Halep
Simona Halep je lani izgubila finale Roland Garrosa proti Mariji Šarapovi. Tokrat ima lepo priložnost za preboj v finale v New Yorku. Foto: EPA
Stadion Arthurja Asha
Dež je prekinil obračun med Azarenko in Halepovo za eno uro. Foto: EPA
Federer brez izgubljenega niza v polfinale

Dvoboj je bil zaradi dežja preložen na stadion Louisa Armstronga, kjer je Anderson v ponedeljek dosegel eno izmed najodmevnejših zmag kariere, ko je po štiriurnem maratonu izločil zmagovalca Flushing Meadowsa izpred treh let Andyja Murrayja.
29-letni Anderson je bil v prvem četrtfinalnem nastopu preveč nervozen. V sedmi igri je izgubil servis po dvojni napaki, Švicar je prevzel pobudo in zanesljivo zadržal prednost do konca niza. Wawrinka je zelo dobro vračal močne servise Južnoafričana, v deveti igri drugega niza pa je prišel do ključnega brejka.

Statistika

Wawrinka

Anderson

Prvi servis (%)4857
Asi

6

12

Dvojne napake 29
Winnerji

25

25

Neizsiljene napake1542
Osvojene točke8959
Osv. točke na mreži7/911/20
Priložnosti za brejk5/80/1

Anderson v tretjem nizu opazoval šov Stana
Tretji niz je trajal le 25 minut, Anderson je bil popolnoma razglašen, osvojil je le pet točk! Wawrinka je dobil vseh 12 točk na svoj servis in se veselil zmage po uri in 47 minutah.

"Večkrat sem imel že težave z Andersonom, zato sem spremenil nekaj stvari taktično. Zares rad igram na stadionu Louisa Armstronga. Nisem si želel dežja, tudi na igrišču Arthurja Asha bi bilo zanimivo. Z Rogerjem sva že v četrtfinalu Wimbledona in Roland Garrosa, tokrat pa bo to polfinale," je bil vesel "Stan the Man", ki je na poti do zmage na letošnjem Roland Garrosu premagal Federerja s 6:3, 6:4 in 7:6.
Federer prihranil veliko moči za polfinale
V večernem obračunu na osrednjem stadionu je Federer v uri in 27 minutah nadigral Gasqueta. 34-letni šampion iz Basla je serviral 16 asov in zadel kar 50 "winnerjev", Francoz si ni priigral nobene priložnosti za odvzem servisa. Federer je blestel tudi pri mreži, kjer je osvojil 23 točk, le petkrat je bil neuspešen. Gasquet je bil pod velikim pritiskom, vsako igro na svoj servis je imel velike težave, petkrat je tudi oddal začetni udarec.

Statistika

Gasquet

Federer

Prvi servis (%)6076
Asi

1

16

Dvojne napake 22
Winnerji

8

50

Neizsiljene napake1421
Osvojene točke5588
Osv. točke na mreži8/1023/28
Priložnosti za brejk0/05/13

"Zelo mi je pomagalo, da sem igral proti Isnerju v osmini finala. Navadil sem se na zelo močne servise. Tokrat mi je šlo res vse po načrtih. Lani sem v četrtfinalu igral pet nizov proti Gaelu Monfilsu, potem pa sem izgubil proti izjemnemu Čiliću v polfinalu. Tokrat bom zagotovo bolj svež. Stan je bil neverjeten na Roland Garrosu, zelo se je izboljšal v zadnjih letih. Veselim se že tega izziva," je poudaril Federer, ki na letošnjem turnirju v New Yorku ni oddal niti niza.

Pennetta po slabšem začetku do velike zmage
Na stadionu Arthurja Asha je v uvodnem dvoboju dneva Flavia Pennetta premagala Petro Kvitovo s 4:6, 6:4 in 6:2. Italijanska se je drugič v karieri prebila v polfinale zadnjega grand slama sezone. Čehinja je začela precej bolje, povedla je s 6:4 in 3:1, nato pa je do konca drugega niza osvojila le še igro. Pennetta je unovčila številne neizsiljene napake Čehinje.
60 neizsiljenih napak usodnih za Kvitovo
V odločilnem nizu je Pennetta osvojila zadnje štiri igre, Kvitova pa si ni priigrala niti ene priložnosti za brejk. Dvoboj je trajal dve uri in 23 minut. Čehinjo je pokopalo devet dvojnih in kar 60 neizsiljenih napak, Italijanka jih je naredila le 16.
Halepova prerojena po prekinitvi zaradi dežja
Pennetta se bo v polfinalu srečala s Simono Halep. Romunka je po ogorčenem boju s 6:4, 3:6 in 6:4 izločila dvakratno finalistko Flushing Meadowsa Viktorijo Azarenko.
Dvoboj je trajal dve uri in 40 minut, na začetku odločilnega niza pa je bil prekinjen zaradi dežja za eno uro. Druga igralka sveta je precej bolje izkoristila odmor. V četrti igri je prišla do ključnega odvzema servisa, nato pa je prednost zadržala do konca.
"To je moj najboljši grand slam letos. Začela sem odlično, nato pa sem igrala preveč pasivno v drugem nizu. Po prekinitvi zaradi dežja mi je uspelo ponoviti igro iz prvega niza," je bila zadovoljna Halepova.
Tudi Srebotnikova brez polfinala ženskih dvojic
Katarini Srebotnik ni uspel preboj v polfinale turnirja ženskih dvojic. Skupaj s francosko partnerico Caroline Garcia sta izgubili četrtfinale proti Anni-Leni Grönefeld in Coco Vandeweghe. Nemka in Američanka sta bili boljši s 7:6 (5) in 7:5. Prvi niz je trajal 54 minut, drugega pa je bilo konec v 55 minutah. V četrtfinalu ženskih dvojic se je v torek poslovila tudi Andreja Klepač.

NEW YORK, četrtfinale (M), tabela
(16.508.900 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - LOPEZ (ŠPA/18)
6:1, 3:6, 6:3, 7:6 (2)
ČILIĆ (HRV/9) - TSONGA (FRA/19)
6:4, 6:4, 3:6, 6:7 (3). 6:4
WAWRINKA (ŠVI/5) - ANDERSON (JAR/15)
6:4, 6:4, 6:0
FEDERER (ŠVI/2) - GASQUET (FRA/12)
6:3, 6:3, 6:1



Četrtfinale (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - V. WILLIAMS (ZDA/23)
6:2, 1:6, 6:3
VINCI (ITA) - MLADENOVIC (FRA)
6:3, 5:7, 6:4
PENNETTA (ITA/26) - KVITOVA (ČEŠ/5)
4:6, 6:4, 6:2
HALEP (ROM/2) - AZARENKA (BLR/20)
6:3, 4:6, 6:4




Dvojice (Ž), četrtfinale:
GRÖNEFELD/VANDEWEGHE (NEM/ZDA) -
SREBOTNIK/ GARCIA (SLO/FRA/5)
7:6 (5), 7:5

ERRANI/PENNETTA (ITA/11) -
KLEPAČ/ARRUABARRENA (SLO/ŠPA/15)
6:0, 5:7, 6:2

Federer brez izgubljenega niza v polfinale