Rafael Nadal je drugič v karieri v roke dvignil pokal, namenjen zmagovalcu OP-ja Francije. Foto: EPA
Rafael Nadal je drugič v karieri v roke dvignil pokal, namenjen zmagovalcu OP-ja Francije. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer ostaja brez tako želene lovorike. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal je po več kot treh urah finalnega dvoboja zmagovito dvignil roke v zrak. Foto: Reuters

Prvi igralec sveta je ob bučni podpori s tribun osrednjega stadiona v Parizu Philipe Chatrier sijajno začel srečanje in otvoritveni niz dobil s 6:1. Nasprotniku je odvzel servis v 2. in 4. igri.

20-letni Majorčan je v drugem nizu "pohodil plin" in z natančnimi udarci Federerja prisillil, da je naredil kar 16 nevsiljenih napak. Branilec naslova je silovito nadaljeval tudi v 3. in 4. nizu, ko je po enkrat odvzel servis nasprotniku.

Francozi so pesti držali za Federerja
Federerju, za katerega je bil to prvi finale v Roland Garrosu, ni pomagala niti glasna podpora s tribun. Francozi so se na stran Švicarja postavili potem, ko je Nadal v tekmi turnirja izločil domačega ljubljenca Paula Henrija Mathieujeva. Prvi nosilec je zadnji napad uprizoril v deseti igri četrtega niza, ko je naredil brejk, a nato v podaljšani igri popustil in Nadalu omogočil, da je po več kot treh urah srečanja osvojil drugi zaporedni naslov na OP-ju Francije.

Švicar zamudil zgodovinsko priložnost
Federer tako ostaja brez naslova v Parizu. V primeru zmage bi po letu 1969 in Rodu Laverju postal šele prvi teniški igralec, ki bi zapored osvojil vse štiri lovorike za grand slam. Nadal v Roland Garrosu ostaja neporažen, v Parizu pa je za njim že 14 srečanj brez poraza, niz nepremagljivosti na peščenih igriščih pa je mladi španski zvezdnik povečal že na številko 60.

Rafael Nadal je po tekmi na kratko strnil vtise: "Srečanje je bilo zelo težko. Roger je začel silovito in je bil na začetku boljši nasprotnik. V drugem nizu sem bil boljši jaz. Potem je tekma postala izenačena. Res neverjetno, mislim, da sem si letos zaslužil naslov," je dodal Španec, ki je lani v finalu premagal Argentinca Mariana Puerto.

Roger Federer je bil po porazu vidno razočaran: "Nadal je igral bolje od mene. Zaslužil si je naslov, ker je bil danes boljši nasprotnik." Prvi igralec sveta še ni izgubil upanja po najbolj prestižnem turnirju na pesku: "Letos sem bil blizu. Škoda, spet bom poskušal naslednje leto."

Finale:
NADAL (ŠPA/2)
- FEDERER (ŠVI/1) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (4)