23-letna Garbine Muguruza z najprestižnejšo lovoriko v teniškem svetu - znamenitim
23-letna Garbine Muguruza z najprestižnejšo lovoriko v teniškem svetu - znamenitim "krožnikom" za zmago na "sveti travi" Wimbledona. Foto: Reuters
Garbine Muguruza
Muguruza je pred dvema letoma že igrala v finalu Wimbledona, a je morala takrat priznati premoč Američanki Sereni Williams, sestri Venus. Foto: Reuters
Venus Williams
37-letna Venus Williams ostaja pri petih naslovih v Wimbledonu (2000, 2001, 2005, 2007, 2008). Foto: Reuters
Lukasz Kubot in Marcelo Melo
Poljak Lukasz Kubot in Brazilec Marcelo Melo sta slavila med moškimi dvojicami. Foto: EPA
Muguruza žarela od zadovoljstva
Muguruza v finalu Wimbledona razred zase

37-letna Williamsova je bila zelo blizu zmagi v prvem nizu. Pri vodstvu s 5:4 je imela namreč dve brejkpriložnosti za zmago, a je Španka obe žogi ubranila. Muguruza je nato v naslednji igri prišla do prvega brejka v dvoboju za 6:5, malo pozneje pa je na svoj servis izkoristila drugo zaključno žogo.

Williamsovi pošle moči
Španka je tudi nadaljevala odlično, saj je že v uvodni igri drugega niza odvzela servis nasprotnici, nato pa na svoj servis povedla z 2:0. V nadaljevanju sta Muguruzovi uspela še tretji in četrti brejk. Williamsovi so očitno pohajale moči, saj so se njene napake kar vrstile. Muguruza je tako povedla s 5:0, nato pa se malo pozneje na svoj servis po skupaj eni uri in 17 minutah veselila največjega uspeha v karieri. Razmerje točk je bilo 67:50, brejki 4:0, neizsiljene napake 11:25.

StatistikaMuguruza

V. Williams

Prvi servis (%)7171
Asi

1

3

Dvojne napake25
Nevsiljene napake

11

25

Winnerji1417
Osvojene točke6750
Osv. točke na mreži6/106/13
Priložnosti za brejk4/70/3


Muguruza ugnala tako Sereno kot Venus

23-letna Muguruza se tako po Parizu 2016 veseli drugega naslova za grand slam. Postala je prva igralka, ki je v finalu turnirja za grand slam premagala obe sestri Williams.

Nekoč jo je gledala, zdaj jo je premagala
"To je bil moj najtežji dvoboj proti Venus. Izjemna igralka je. Med odraščanjem sem jo gledala. Neverjetno je, da sem zdaj igrala proti njej. Pred dvema letoma sem si po porazu s Sereno rekla, da moram osvojiti turnir v Wimbledonu, in letos mi je to tudi uspelo. Odločilen je bil prvi niz, v njem sva obe imeli priložnost za zmago, na mojo srečo pa se je razpletel v mojo korist. Presrečna sem, počutim se zares neverjetno,"
je bila vesela Muguruza, ki se bo naslednji teden znova vrnila med najboljšo deseterico na lestvici WTA.

Venus: Vrnila se bom prihodnje leto
"Garbine je igrala odlično, ob tem pa so mi jasni tudi njeni občutki ob zmagi v Wimbledonu, pa tudi, koliko trdega dela je bilo vloženega v to končno zmago. Po finalnem porazu je ostalo nekaj grenkobe, a prihodnje leto se bom znova vrnila in skušala osvojiti turnir," pa je dejala poražena Venus Williams, že petkratna zmagovalka Wimbledona.

V nedeljo ob 15.00 se bosta v moškem finalu pomerila Švicar Roger Federer in Hrvat Marin Čilić.

Juvanova v finalu med dvojicami
V konkurenci mladink je Kaja Juvan skupaj s Srbkinjo Olgo Danilović v polfinalu dvojic premagala Mehičanko Mario Jose Portillo Ramirez in Američanko Sofio Sewing s 6:4, 6:3. Juvanovo tako le še en dvoboj loči od zmage; zadnja ovira na poti do nje bosta četrti nosilki Američanki Catherine McNally in Whitney Osuigwe, ki sta v polfinalu ugnali prvopostavljeni Kanadčanko Carson Branstine in Ukrajinko Marto Kostjuk.

Finale, ženske:

MUGURUZA (ŠPA/14) - V. WILLIAMS (ZDA/10)
7:5, 6:0




Dvojice (M), finale:
KUBOT/MELO (POL/BRA/4) -
MARACH/PAVIĆ (AVT/HRV/16)
5:7, 7:5, 7:6 (2), 3:6, 13:11

Dvojice (Ž), finale:
MAKAROVA/VESNINA (RUS/2) -
ČAN/NICULESCU (TJV/ROM/9)
6:0, 6:0

Mladinke, dvojice, polfinale:
JUVAN/ DANILOVIĆ (SLO/ SRB) -
PORTILLO RAMIREZ/SEWING (MEH/ZDA)
6:4, 6:3

Muguruza žarela od zadovoljstva
Muguruza v finalu Wimbledona razred zase